2015-12-13 17.02.01

En ny stjärna tändes till Lucia

En kompis frågade mej om vi slutat fira jul, då hon kört förbi gården kvällen innan och då hon inte kunde se varken  stjärnor, adventsljusstakar eller ljusslingor i fönstren på vårt hus. Lite förvånat kom jag på att vi faktiskt befann oss en bra bit in i december redan och när jag riktigt tänkte efter så var det redan Lucia. Förr om åren, speciellt de senaste tre åren då jag drev gårdsbutiken byggde jag julkulisser redan från slutet av september. Hundratals stjärnor, fladdrande ljus, glittrande julgranspynt, saffransbulldoft och barrande granar gjorde nog att behovet av julmys ryms i ett mycket litet utrymme i hjärnan numera.

Jovars, visst har vi adventsstjärnor i fönstren, de tog jag fram och hängde upp första advent, mest för att glädja barn och besökare. Men i år har jag inte ansett det riktigt lika viktigt som förr att leta reda på förlängningssladdarna som gör det möjligt för pappersstjärnorna i fönstren att lysa i kvällsmörkret. Att det redan är lucia bekommer mig inte. Vi hinner nog ugnssteka skinkan och resa julgran ändå i tid, vi också. – Vad gör väl det, svarar jag kompisen, när vi har en ny och skinande stjärna tänd till lucia i ladugården.  En svart och ullig sak som viftar på svansen och stampar upphetsat med sina pinniga ben när jag närmar mig. Vad gör väl det när det står ett ostadigt lamm i halmen i lagårn, bäande bredvid tacka nummer 13, överraskande nog till lucia, fast vi väntade lamm till mars. Vad gör väl det?

Sötchock!

I morse dog vi sötchocken. Suggan Siiri har varit så duktig och kultat 13 otroligt söta minisiiris. Glofaktorn är så hög på högen med grisbäbisarna så det inte går att slita någon av gårdsfolket från grisvagnen. Pappershögarna inne som skulle behöva betas av får vänta när skådespelet i grishagen är så mycket mer givande. Vi […]

20151216_142944

Grönsaksdrömmar

Leverans av ekologiska fröer i brevlådan idag gör att det känns som julafton!

IMG_20151112_154009

Sista rycket innan vintern

Vädergudarna visar nu mycket tydligt att vintern är på väg. Termometern visar minusgrader och då och då faller tunga snöflingor som dock hittills har smält bort lillkillens protester till trots.

PA147499

Återbruksön

Knappt har grönsakslandet skördats och sista takplåten islagen förrän jag är igång och smider en massa planer på inredning inomhus. Hösten har alltid burit med sig mer eller mindre kreativitet och denna gång verkar det inte finnas någon hejd med idéerna. Det är så otroligt skönt att äntligen ha möjlighet att ta sig tid och fundera på olika lösningar i vårt hus och framförallt känna lust till att göra det – speciellt då jag länge känt att det där med inredning nog inte är en så viktig del i mitt liv längre.

20150926_133519

STORA POTATISUPPTAGARDAGEN

Igår hade vi den stora årliga potatisupptagardagen. Det är dagen då vi tar upp all potatis som ska vinterlagras. Och det är en hel del. Morgongymnastiken bestod först av att gräva upp några rader mandelpotatis i mitt för i år nya grönsaksland.