20150926_133519

STORA POTATISUPPTAGARDAGEN

IMG_20150926_125629

Igår hade vi den stora årliga potatisupptagardagen.  Det är dagen då vi tar upp all potatis som ska vinterlagras. Och det är en hel del. Morgongymnastiken bestod först av att gräva upp några rader mandelpotatis i mitt för i år nya grönsaksland. Det är tungt att svänga grepen i den något leriga jorden. Men jag tröstar mig med att det kommer att bli bättre struktur i jorden ju mer jag bearbetar den och matar den med organiskt material. Här var det lite skorv på mandeln men ojojoj så stora och välgödslade de var!

20150926_132623

Potatis är den mest betydelsefulla grödan en självhushållare kan odla. Tror att vår kost till minst en tredjedel består av potatis. Vår strävan är att ha egenodlad potatis året om till oss själva, några vänner och våra grisar. Giftfritt odlat och gödslat med egen koskit. Så värdefullt att veta vad som hamnar i våra magar.

20150926_133519

Vi sparar eget utsäde och har förutom matpotatisen Matilda även Mandel, Röd Baron och Amandine som vi sätter så tidigt som möjligt för att få delikatessknölar till midsommar. Det är liksom ingen riktig midsommar utan nypotatis, håller ni inte med?

20150926_141443

Vinterpotatisen odlar vi en bit bort på sandmon, eftersom potatisodling helt enkelt bedrivs enklast i sandigare jord. Vet inte om ni någonsin sett en potatiströska men den vi använder är ett åbäke utan dess like. Traktorn får jobba hårt för att dra den här manicken som lyfter potatisen upp från jorden, spottar ut den på ett transportband där flinka fingrar får plocka ur dålig potatis, pytteliten potatis, sten och grenar.

IMG_20150926_153232

Säck efter säck fylldes med hyfsat stora knölar som var nästintill perfekta, lite skorv fanns på någon potatis men det får vi räkna med. Några av byns familjer samlas på detta sätt och samarbetar med både sättning och upptagning av potatisen.

IMG_20150926_174339

Kolla in mängden! Ungefär två ton (!) potatis tog vi upp i finvädret, vi fikade och umgicks. Det måste vara den bästa skörden hittills, ett riktigt potatisår. Nu önskar jag att jag hade hunnit få gårdsbutiken klar för att kunna sälja lite pärer, men å andra sidan kommer det inte gå någon nöd på oss eller grisarna i Klovsta!

Sötchock!

I morse dog vi sötchocken. Suggan Siiri har varit så duktig och kultat 13 otroligt söta minisiiris. Glofaktorn är så hög på högen med grisbäbisarna så det inte går att slita någon av gårdsfolket från grisvagnen. Pappershögarna inne som skulle behöva betas av får vänta när skådespelet i grishagen är så mycket mer givande. Vi […]

20151216_142944

Grönsaksdrömmar

Leverans av ekologiska fröer i brevlådan idag gör att det känns som julafton!

IMG_20151112_154009

Sista rycket innan vintern

Vädergudarna visar nu mycket tydligt att vintern är på väg. Termometern visar minusgrader och då och då faller tunga snöflingor som dock hittills har smält bort lillkillens protester till trots.

PA147499

Återbruksön

Knappt har grönsakslandet skördats och sista takplåten islagen förrän jag är igång och smider en massa planer på inredning inomhus. Hösten har alltid burit med sig mer eller mindre kreativitet och denna gång verkar det inte finnas någon hejd med idéerna. Det är så otroligt skönt att äntligen ha möjlighet att ta sig tid och fundera på olika lösningar i vårt hus och framförallt känna lust till att göra det – speciellt då jag länge känt att det där med inredning nog inte är en så viktig del i mitt liv längre.

20150926_133519

STORA POTATISUPPTAGARDAGEN

Igår hade vi den stora årliga potatisupptagardagen. Det är dagen då vi tar upp all potatis som ska vinterlagras. Och det är en hel del. Morgongymnastiken bestod först av att gräva upp några rader mandelpotatis i mitt för i år nya grönsaksland.