Luktärten ‘Old Spice Janet Scott’

Jag får många frågor om trädgården på Öland. Vad jag odlar och hur växterna klarar sig när jag är hemma i Stockholm. Under de få veckor som jag tillbringar här på ön så har jag endast några krukor med pelargoner och kryddor. Någon trädgård att tala om finns inte. En häck av lavendel, ett syrenbuskage och några rosor.

Jag har en mycket snäll grannfru som vattnar krukväxterna och en annan granne som klipper gräsmattan. I maj satte jag några frön av en rosa luktärt i en zinkbalja när vi var här och öppnade upp sommarhuset. Ett bra tips när bilen oftast är full med annat än växter när man ska till sommarhuset på våren.

När jag kommer ner till huset nästa gång så är luktärten full i knopp och jag plockar in doftande luktärtor varje dag,

85

Sorten får relativt små blommor men är otroligt rikblommande. Den är en kulturarvsort från 1903 och doften är söt och stark.

207

Ju fler man plockar desto fler knoppar bildas. Jag gödslar med flytande näring en gång i veckan.

4782

På farstukvisten står en mängd vaser och flaskor med blåklockor och luktärtor.

23

Den här sorten ingår i Zetas egen frökollektion. Det är för sent att så luktärtor nu, men ni kan beställa färska fröer nästa vår. Läs mer om förra årets skörd här.

103829

Jag älskar luktärtor och provar nya sorter varje år. En del blir riktiga favoriter och blir trotjänare år efter år. Det finns en mörkblå sort som heter ‘Blue Velvet’ som jag provade förra året som ni kan lägga på er inköpslista.

Kram V

 

Vackra kort på Zetas

I flera år har det efterfrågats vackra kort från trädgården på Zetas. I år har vi tagit fram en liten kollektion med vackra motiv. Vi säljer dem både i kassan och i webbshopen. Magnolia ‘Leonard Messel’ Vallmokapsel Ni kan beställa korten här.

Tomaten ‘Sungold’

I många tester står det att det är världens sötaste tomat! Den får ett tunt skal och små saftiga tomater. Skörden blev enorm trots den något kalla sommaren och jag gav bort skålar med tomater under hela augusti.

Fröpanelen och sättpotatis

Jag kommer att tipsa om den tidiga sättpotatisen Red Duke of York. Den är mycket tidig och bör bli klar till midsommar om ni sätter den på groddning nu. Det som också är positivt är att den klarar att ligga kvar i jorden utan att bli dålig.

Pepprig ruccola och spenat.

Prova gärna den peppriga ruccolan ‘Wildfire’ som är ny i Zetas vårkollektion. Den får flikiga, smakrika och mycket peppriga blad. Den har till och med övervintrat i mina lådor. Ni hittar den här.

Julklappstips från Zetas

Jag vill också tipsa om ‘Årets julklapp’. Ett humlebo! Det ska placeras ut i söderläge i mars när drottningen börjar leta bo för att lägga sina ägg. Gärna in under en husgrund eller inne i en stenmur.