stuckatur

Kan man renovera stuckatur själv?

Hur vet man om källaren har mögel? Vilka träslag är bäst till golv? Och kan man restaurera stuckatur själv? Byggnadsvårdaren Hedvig Bellberg svarar på läsarfrågor i varje nummer av Lantliv.

Prenumerera på Lantliv

FRÅGA: Hur renoverar man stuckatur? Vi har köpt en lägenhet med takstuckatur där de vackra girlangerna och rosetterna börjar bli avskavda. Tror du man kan göra en punktinsats själv och laga med gipsblandning där det behövs?
/Karoline

Hedvig,byggnadsvardareSVAR: Ja, det tror jag att ni kan klara av. Men om ni tror att stuckaturen har ett högt kulturhistoriskt värde skulle jag råda er att anlita en konservator. Eftersom jag inte vet sammansättningen i er takstuckatur föreslår jag här en relativt enkel lagningsteknik med modellgips. Gipsen blandas med vatten och rörs om. Där lagningarna ska göras behövs först en schellackering som isolerar underlaget så att det inte drar åt sig av vattnet i den nya gipsen. Ni kan förhoppningsvis med lite skicklighet modellera för hand, både med fingrarna och med lämpliga stuckaturverktyg. Gipsen kommer att gå att forma i omkring en kvart innan den börjar stelna. Senare, när gipsen brunnit och torkat, kan lagningen sandpappras jämn. Skulle er stuck vara bemålad kan den vara struken med en limfärg eller en oljefärg. Infärgning av lagningarna kan vara utmanande att få snygg, så försök på provbitar först.
För rengöring av takstuckaturen, dels innan ni utför lagningarna, men även i framtiden, damma av med en dammvippa. Använd sedan en akapadsvamp, en svamp som konservatorer använder, men inte vatten. Akapadsvampen passar även för rengöring av bemålad stuck.

Skicka dina frågor till red@lantliv.com eller Lantliv, 105 44 Stockholm. Märk mejlet eller vykortet ”Bygg & vårda”. Publicerade brev belönas med boken Utvändig renovering av Göran Gudmundsson, värde 249 kronor, från Gysinge centrum för byggnadsvård.

Etiketter: Byggnadsvåd, stuckatur
2278b424

DIY Gör dina korgar ännu finare – doppa dem i färg

Doppa vackra korgar i färg – superenkelt och supersnyggt!

blommiga tapeter

10 blommiga tapeter som fixar lantliga stilen

Blommiga tapeter har blivit en stor inredningstrend. Här är 10 favoriter att inspireras av

40-talsfåtölj med william morristyg, foto klas sjöberg

Expertens fem tips innan du fyndar gamla fåtöljer

Tänk på det här innan du går på loppis och fyndar gamla fåtöljer

ampel i makrame

Gör en enkel ampel i makramé

Gör en enkel och snygg ampel i makramé

mogel i källaren?

Hur vet man om man har mögel i huset?

Byggnadsvårdaren Hedvig Bellberg svarar på läsarfrågor