Hur flyttar man ett timmerhus, hur tar man upp ett fönster och hur fixar man en rutten stock? Här svarar byggnadsvårdaren Hedvig Bellberg på 4 läsarfrågor om timmerhus. Har du också en fråga om hus och renovering? Mejla Hedvig på red@lantliv.com!

Kan timmerhuset få ett fönster?
Vi har ett gammalt timmerhus på gården som vi vill inreda. Det är jättemörkt därinne. Är det möjligt att ta upp ett fönster i en av timmerväggarna?
Henrik och Lotta

SVAR: Det är absolut möjligt om timmerbyggnaden inte är väldigt gammal och kulturhistoriskt värdefull. Det är roligt när gamla byggnader får en ny användning, men det är inte försvarbart att väsentligt ändra en flera hundra år gammal timmerbyggnad. Börja med att ta reda på byggnadens ålder. Ta hjälp av ert länsmuseum, och kika på historiska kartor på lantmäteriets hemsida. En byggnadsantikvarie kan också råda er om vilken placering som ger minst påverkan på utseendet, samt hjälpa er att välja ett passande fönstersnitt. Anlita en duktig timmerman för själva arbetet. Det ni framför allt inte får glömma, vilket vissa mindre kunniga hantverkare kan missa, är att sätta in gåtar i den nya öppningens sidor. Det räcker inte med reglar eftersom de avsågade stockarna inte längre möter någon knut. Gåten stabiliserar väggen i lodrät riktning, så att den inte kan börja svikta. Mitt i stockarna sågas ett spår ut som följer längs med hela raden av timmerstockar. I detta spår sätts sedan gåten in. Gåten är T-formad i genomskärning och består av staven till T-et som sticks in i spåret och överliggaren som bildar regeln som ska fungera som fönsterram. Innanför den nya fönsterramen bör ni dreva med husmossa på gammalt vis, inte använda modern isolering.

Läs även: Falusvarta timmerhuset i Skärgården

Klarar vi att flytta timmerhuset?
Vi har sett ett gammalt timmerhus med fina proportioner och 1800-talsdetaljer. Nu drömmer vi om att flytta det till en tomt vi har. Är det genomförbart för oss amatörer? Vad är dina råd?
Anders och Cilla

SVAR: Det går säkert! Det kommer att ta kraft, men till slut vara en jättevinst. Är det ett hus som står vanskligt till med en oviss framtid gör ni dessutom en kulturgärning. Eftersom det var stora skiften på den svenska landsbygden på 1800-talet fick vi upp vanan att flytta hus. Vissa flyttas helt intakta, andra plockas ner och återuppbyggs på sina nya platser. Vilken metod som är bäst kan en specialiserad byggfirma avgöra. Timmerhus är som byggsatser, kanske just för att de kanske skulle behöva flyttas. De har sällan många låsta delar i konstruktionen som inte går att låsa upp. Vid ett sådant här flyttarbete: tänk på att dokumentera processen! Det är jätteviktigt att bevara kunskap och historia om vårt kulturarv. Och glöm inte heller att noggrant inventera huset och märka upp allt så att ni kommer ihåg hur det ska sättas samman igen. Hembygdsföreningarna brukar ha stor kunskap om flytten av gamla hus, kolla på www.hembygd.se. Det finns även en bra bok i serien Byggnadsvård i praktiken, Flyttning av gamla hus. Varje gammalt timmerhus är unikt, så jag råder er att kontakta en kunnig timmerman i ert län. Länsmuseet kan rekommendera.

Läs även: Vi flyttade timmerhuset

Kan vi laga timmerväggen?
På fasaden till vår sommarstuga har vi en vattenkran och nedanför den har stocken ruttnat. Kan man laga en enstaka stock mitt i väggen?
Barbro i Vaxholm

SVAR: Hej Barbro! Det finns olika metoder beroende på hur skadat timret är. Om en morakniv sjunker långt in i timret, men stocken är hård vid kärnan, behöver man göra en halvsulning då man skarvar en del av stocken på det rötskadade stället. Om rötskadan går hela vägen in till stockens inre måste ni byta ut timret rakt igenom på den sträcka som timret är skadat. Där timret skarvas behövs en låsning i skarven, så att de båda delarna hänger ihop. Här rekommenderar jag kontakt med en kunnig timmerman. Om kniven bara sjunker in en liten bit behövs endast en ilusning. Det är en mindre timmerlagning som ni nog klarar själva. Hugg bort rötskadat timmer och laga fasaden med liknande, gärna äldre, friskt timmer, hugg också utsidan lika den befintliga fasaden. Lagningen lägger ni i längsgående och hugger ovansidan så att avrinningen kan ske utåt nedåt. Om den går att dymla fast är det att föredra. En rent konserverande åtgärd är att slamma skadan med Falu rödfärg så ofta ni kan, om fasaden är målad med slamfärg, vill säga.

Läs även: Timrad parstuga med miljövänliga material

Kan vi kakla timmerväggen?
Vi har ett timrat sommarhus, där badrummet är i behov av renovering. Kan man kakla timrade väggar eller vad rekommenderar du? I dag har vi bara lackade timmerväggar i badrummet. Vi vill naturligtvis att det ska vara godkänt när det gäller fritidshusförsäkring.
Tacksam för svar

SVAR: Det mesta går. Jag tycker ni ska anlita en auktoriserad fackman som kan det här med våtrum, så att badrummet blir godkänt, men lyssna bara med ena örat på alltför enkla utvägar som presenteras, för dessa brukar vara vanliga när man kommer med okonventionella förslag. Ni vet bäst hur pass stora rörelserna är i ert hus. Gamla timmerhus rör sig men de sätter sig också vanligen med tiden. Detta ger dock ingen försäkran om att huset förblir helt stilla i framtiden. Ofta rekommenderar vi byggnadsvårdare att man gör en våtrumsutbyggnad där allt är helt modernt men det är också roligt om man på ett snyggt sätt kan införliva någonting nytt inuti ett gammalt hus. En bra metod kan vara att bygga en modul eller insats inuti ert badrum, för att göra väggarna jämna och stabila mot husets rörelser. På så vis blir också hela åtgärden reversibel och man kan återställa timmerväggarna i framtiden om man skulle vilja. En branschgodkänd lösning tror jag är att kakla på en plastmatta, eftersom kruxet i ett timmerhus ju är att kakelfogarna lätt spricker när huset rör sig. Då räcker det inte med ett rollat tätskikt. En plastmatta bakom kaklet står emot fukt mycket bra. Man får inte ha perforerade bakomliggande tätskikt, så limma i stället för att spika.

Läs även: Trolska fäboden i Dalarna

Bebyggelseantikvarie Hedvig Bellberg svarar på läsarnas frågor om byggnadsvård i varje nummer av Lantliv. Prenumerera på tidningen så missar du inget! Till vår prenumerationssida!

LÄS MER OM BYGGNADSVÅRD:

NUVARANDE Så sköter du om ditt timmerhus
NÄSTA Renoveringsåret 2015 del 3