Renovering och heminredning
Hjälp dina blommor att få bättre resning med en stilfull blomhållare i mässing. DIY-experten Lovisa Häger visar hur du går tillväga.

Vi alla vet hur tråkigt det ser ut när våra favoritblommor hänger ledset över vasens kant efter bara någon dag. Trots att det idag finns fantastiskt fina vaser med blomhållare att köpa i butik, så vet ni att jag alltid tycker att det är roligare att göra en egen, billigare version. En bonus med denna DIY-vas är att locket går att flytta mellan olika modeller när man känner för lite variation!

Du behöver:
– Muttrar (jag har använt mig av storlekarna M5 och M8)
– Superlim
– En vas (storlek och form efter smak)

Steg 1
Börja med att göra en mall genom att rita runt öppningen på din vas på ett papper. Denna kommer användas som en guide till hur stor din blomhållare behöver vara för att passa som ett lock ovanpå vasen.

LÄS MER: Gör det själv: En vacker dörrmatta i marmor

Steg 3
Sakta men säkert kommer ditt ‘lock’ att ta form. Försök att få det så plant som möjligt, det är lätt hänt att det blir lite snett om man inte är uppmärksam! Du kan antingen välja att göra en form som precis följer din mall, i detta fall runt, eller att göra som jag och satsa på en mer abstrakt form.

Till slut blir locket så stort att det kan vila ovanpå vasen, och du är klar med din blomhållare. Som du kan se på bilden så valde jag att inte följa min mall speciellt noga, utan mer använda den för att försäkra mig om att mitt ‘lock’ inte blev för litet.

SE OCKSÅ: Gör det själv: Grafiskt textiltryck på kuddfodral

Steg 4
Använd nu de större muttrarna (storlek M8) till att skapa stabilitet i vasen genom att limma ihop dem till en rad. Denna kommer att vila på botten av vasen och fungera som ett stopp som förhindrar stjälkarna från att falla ut åt kanterna.

Färdig blomhållare
Du har nu skapat ett lock som hjälper stjälkarna att stå rakt, samtidigt som det blir en supersnygg detalj i vilket hem som helst!

LÄS OCKSÅ: Elegant smyckesbricka i sammet

Renovering och heminredning
NUVARANDE Gör en vacker vas av mässingsmuttrar
NÄSTA Hus från 1800-talet med trädgård att drömma om