Odla avokadoträd av en avokadokärna – så lyckas du

 Det är inte lätt att få de hårda avokado-kärnorna att växa till ett blomstrande avokadoträd, men med våra 9 tips har du stor chans att lyckas.

Älskar du växter, och läser om gröna trender i tidningar och på sociala medier, kanske du har upptäckt att du kan odla avokadoträd. Men hur går man tillväga egentligen? Och hur får man kärnan att växa? Vissa har tur första gången de försöker, andra måste pröva flera gånger, och vissa ger upp eftersom det faktiskt är svårare än vad man tror. Vi guidar dig till hur man steg för steg får avokadon att växa.

odla avokadoträd av en avokadokärna

 

Så här gör du:
1. Först och främst ska du se till att köpa en bra, stor avokado –inte en liten billig i nät, då kärnorna i dem ofta är ganska små. En stor kärna, på helst cirka 3-4 centimeter i diameter, har lättare att gro.

2. När du plockar ur kärnan ur avokadon ska du vara försiktig. Det är inte bra för kärnan om det blir märken och repor på den, för då kan den dela sig på fel ställen.

odla avokadoträd av en avokadokärna


3.
 Skala alltid kärnan försiktigt. Många låter det yttre lagret sitta kvar, men det kan göra det svårt för kärnan att öppna sig.

odla avokadoträd, sätt en kärna i ett vattenglas med pinnar


4.
 Den ände som har suttit fast på trädet måste vara vänd nedåt i vattnet. Om du tar en närmare titt på den här bilden, kan du se att kärnan har en rund ände som ser annorlunda ut än resten, och det är den biten som ska vändas ner i vattnet. Var noggrann med att placera kärnan rätt från början, annars kommer projektet garanterat att misslyckas.

5. Var också noggrann när du sätter pinnarna i kärnan. På själva kärnan finns det nämligen naturliga markeringar och där ska du inte sätta pinnarna eftersom det är där som kärnan kommer att öppna upp sig. Här kan du återigen titta på bilden där du kan se en linje mitt i kärnan, som du ska undvika.

Tips! För att lyckas med ditt avokadoträd ska du inte trycka in pinnarna mer än några millimeter.

odla ett avokadoträd, sätt kärnan i en kruka
odla ett avokadoträd i fönstret


6. 
Efter ungefär 3-4 veckor börjar kärnan få rötter och efter ytterligare 3-4 veckor börjar det växa på riktigt. Då är det dags att plantera kärnan i en burk eller kruka med matjord och ställa den på en ljus plats – men inte i direkt solljus.

odla avokadoträd


7. 
Trädet måste ha mycket vatten för att överleva, så vattna var eller varannan dag beroende på hur varmt det är. Börjar bladen att hänga, så är det ett tecken på att plantan måste ha vatten.

odla avokadoträd av en kärna, kruka i fönstret
avokadoträd i fönstret
Renovering och heminredning
NUVARANDE Odla avokadoträd av en avokadokärna – så lyckas du
NÄSTA Hemlagad nyponsoppa med ingefärskräm