patinerat tegeltak, foto klas sjöberg

Så tar du hand om ett tak av tegel

AV PETRA LUNDSTRÖM FOTO KLAS SJÖBERG
Enkupigt eller tvåkupigt tegel,
 handslaget, sträng- eller formpressat spelar mindre roll. Gamla tiders takpannor av tegel är ett tåligt och miljövänligt material med
 en patina som åldras vackert.

Prenumerera på Lantliv!

FÅ SAKER BÄR UPP KARAKTÄREN på ett gammalt hus som ett tak av tegelpannor med åldrad patina. Ändå är tegeltaken styvmoderligt behandlade i jämförelse med exempelvis gamla fönster och färgsättning, där man kan välja och vraka bland kurser och litteratur. Men allt fler börjar få upp ögonen för det gamla takteglets många fördelar.
Lerteglet kom till Sverige när munkklostren började byggas på 1100-talet. Men först vid slutet av 1800-talet, när industrialiseringen möjliggjorde masstillverkning av tegel, började priset bli överkomligt för vanliga husägare på landsbygden.

Läs även: Gammal skola renoverades på fyra veckor!

På den tiden hade var och varannan gård ett eget litet tegelbruk för tillverkning av takpannor eller murtegel. Det var ett hårt kroppsarbete för tegelbruksarbetaren. Leran grävdes upp för hand, bearbetades i en slags kvarn, ofta driven av en oxe, och sedan kavlades den ut över en böjd form innan kanterna skars bort med kniv. Plattorna torkades i några veckor och brändes sedan, staplade omkring en vedugn. De plattor som stått närmast elden blev hårdast brända och fick den mörkaste färgen, som också skiftar från rött till gult beroende på mängden järnoxid och kalk i leran.

Läs även: Så renoverar du gamla fönster!

I dag hör gammalt taktegel till byggnadsvårdarens favoritmaterial eftersom det redan stått emot väder, vind och svenska vintrar i många år. De plattor som var dåliga från början – på grund av att de bränts vid för låg temperatur – har förmodligen redan spruckit och gallrats ut medan de som blivit kvar har bevisat sin höga kvalitet och kan hålla i hundra år till. Ändå finns det många fördomar om gammalt taktegel, även bland professionella takläggare. En sådan myt är att mycket lavar, alger och mossa gör takteglet skörare. En annan är att tegelpannor ligger till sig och formas efter varandra på taket så att man måste märka upp varenda pannas placering på taket när man ska lägga om sitt gamla tegeltak. Men när en panna väl är bränd förändras inte formen.

Läs även: Klä om din gamla fåtölj!

I dag är det enkelt att få tag i gammalt taktegel för en billig penning, på gott och ont, för på många gamla lador och ekonomibyggnader inom lantbruket håller ett kulturarv på att gå förlorat. I takt med att hus renoveras försvinner tegeltaken och ersätts med plåt. Mycket hamnar på tippen. Men gammalt taktegel har ett fantastiskt andrahandsvärde. Dessutom är det mycket miljövänligare än att köpa nytillverkat tegel, som är energikrävande att framställa.
Snickaren och takläggaren Erik Hedenstedt är VD för Hedenstedt i Trosa, som specialiserat sig på begagnat taktegel. Det Erik inte vet om tegelpannor är knappast värt att veta. Här finns till och med ett litet museum, där man får veta mer om takteglets historia och bekanta sig med olika slags pannor, stämplar, epoker och stilar.

Läs även: Så eldar du bäst i vedspisen!

– Det handslagna, enkupiga teglet är fortfarande lättast att sälja. Det har en speciell lyster och är starkt förknippat med torp och gårdar på landet, säger Erik, som köper upp allt taktegel han kommer över vid rivningar av tak från 1950-talet och bakåt, pannor som blir till glädje för andra husägare, både till hela tak och kompletteringar av enstaka pannor. Kvaliteten på gammalt taktegel är ofta mycket bättre än vad folk tror, säger Erik.
– Grundregeln med gamla tegelpannor är att så länge det inte är hål rakt igenom så håller pannan tätt. Därför vurmar vi för åter-bruket. Men det skulle förstås vara ännu bättre om tegeltaken fick ligga kvar i sina ursprungliga miljöer.

patinerat tegeltak, foto klas sjöberg

TIPS FÖR TEGELTAKET
1. Klättra upp efter vintern och byt ut enstaka pannor som spruckit av frosten eller brustit under tunga issjok. Står det och läcker in vatten under många år blir det en lokal rötskada på papp och läkt. Men man kanske inte behöver lägga om hela taket för det.
2. Njut av patinan! Lavar, alger, svart- och vitmögel försämrar inte kvaliteten på teglet. Men tjocka lager av mossa och stora mängder löv på och under tegelpannorna binder fukt som kan göra att teglet fryser sönder.

Läs även: Lär dig måla med äggoljetempera!

3. Pannor med slagsprickor behöver bytas ut, de tunna sprickorna är svåra att se men knackar man på pannan låter det lite som en sprucken tallrik.
 Den fryser lätt sönder på vintern.
4. Lite frostskador, flisor i tegelpannan, betyder inte att den gamla pannan behöver bytas ut. Så länge det inte är hål rakt igenom håller den tätt.
5. Håll koll på underlaget. Vinden behöver kunna röra sig fritt under pannorna för att ventilera bort fukt.
6. Takets ålder allena avgör inte när det behöver läggas om, ett brant 1920-talstak med mycket lutning kan fortfarande vara i fint skick och hålla tätt i många år framöver.
7. Ska du byta ut några trasiga pannor, passa på att titta efter stämplar undertill. Det kan vara initialerna av godsherren som var tegelbrukets
 stolte ägare på 1700-talet.

Läs även: Så tar du hand om skurgolvet!

8. Köp mer tegel än du behöver så har du pannor i reserv. De går bra
 att lagra utomhus, men undvik kontakt med markfukt. Då fryser de och kan sprängas. Lagra helst på lastpallar under plåttak.
9. Behöver hela taket läggas om? Är det ett lågt hus med enkelt tak
 utan takkupor, hängrännor och andra detaljer kan du kanske göra det själv.

Ta chansen att vinna fina vinster i Lantlivs tävlingar!

EN, TVÅ ELLER TRE KUPOR?
Det äldsta handslagna teglet hade bara en kupa, sedan har en- och tvåkupigt tegel tillverkats parallellt i tegelbruken under 1900-talet. Vad som är bäst är en smaksak och beror förstås på vilken stil och ålder huset har. Mest efterfrågat i dagens byggnadsvårdsbutiker är det handslagna enkupiga teglet, vars lite grova, levande relief är starkt förknippad med gamla tiders svenska arkitektur. Tvåkupigt taktegel har i dag låg status och kan fås nästan gratis vid rivning. Men tvåkupigt tegel från förra sekelskiftet kan ha lika fina färgskiftningar som enkupigt och patinan skiljer sig förstås inte från andra gamla pannor. En fördel är också att pannorna ligger stadigare eftersom de vilar på två klackar. Trekupigt tegel liknar det tvåkupiga, fast med en kupa till, och oftast med bara en upphängningsklack. Det har tillverkats i liten skala på flera håll i landet.

Här finns gammalt taktegel …
Kullabygdens Byggnadsvård, 042-34 27 81,www.kullabygdensbyggnadsvard.se
Hedenstedt i Trosa, 0156-171 87, www.hedenstedt.nu
Morgongåva Tak, 070-590 17 18, www.mtak.se
Åhus byggåtervinning, 070-922 78 55, www.ahusbyggatervinning.se
Återbruk på nätet, www.byggigen.se

… Och nytillverkat
Vittinge taktegel/Monier, 0771-19 19 20, www.monier.se
Murma Byggmaterial, 031-99 20 45, www.murma.se

 

 

aterbruk_utvald

Återanvänd dina gamla grejer och bygg nytt

Återanvänd gamla dörrar, galgar, flaskor och lampskärmar – snällt för både plånboken och miljön

vitmålat golv

Måla golvet vitt – så får du perfekt resultat

Kanske känns det som ett stort steg att måla golvet vitt, men att ha vackra vitmålade golv är inte omöjligt

Naturbild AB +46 8 411 43 30 info@naturbild.se

Så får du fina gångar av grus

Ta hand om de vackra gångarna som ger trädgården karaktär

2278b424

DIY Gör dina korgar ännu finare – doppa dem i färg

Doppa vackra korgar i färg – superenkelt och supersnyggt!

blommiga tapeter

10 blommiga tapeter som fixar lantliga stilen

Blommiga tapeter har blivit en stor inredningstrend. Här är 10 favoriter att inspireras av