hons_sommaren

8 tips för dig som vill skaffa sommarhöns

Av Therése Ottosson Foto Johnér
Är du sugen på att skaffa höns men har ingen möjlighet att ta hand om dem året runt? Allt fler har höns bara på sommaren – så här gör du.

Prenumerera på Lantliv!

1. Börja med att undersöka om det finns någon bonde i din närhet som har höns och som vill hyra ut några under sommaren. Du kan även gå med i olika grupper på Facebook, till exempel Vi som har höns. Där får du många bra råd och tips och där kan du även fråga om det finns någon som vill hyra ut. Var tydlig med att du kommer att vilja lämna tillbaka hönsen när sommaren är slut.

2. En flock på 4–6 hönor är bra att börja med. Tupp behövs inte men är förstås väldigt trevligt att ha ändå. Ring till din kommun och kolla vilka bestämmelser som gäller där du bor. Vissa kommuner kräver tillstånd för hönor medan andra bara kräver tillstånd om man vill ha tupp i flocken. Att prata med grannarna innan man skaffar hönsen är också en bra idé.

Läs också: Roliga tips för alla som har höns (eller vill skaffa)

3. Fixa hönshuset. Antingen bygger du ett själv eller köper ett färdigt. Granngården och Lantbutiken har byggsatser som är enkla att montera ihop. Ska du bara ha höns under sommaren behöver hönshuset inte vara isolerat.

4. Hönsen sover på sittpinnar inne i hönshuset. Ställ aldrig mat och vatten under sittpinnarna utan en bit ifrån. Hönsen behöver också reden i hönshuset att värpa i. Det ska finnas spån på golvet och hö eller halm i redena.

5. Låt hönsen vara inne i hönshuset de första dagarna så att de vänjer sig vid sitt nya boende. När hönsen har bott in sig kan du släppa ut dem, de går själva in och sätter sig på pinnarna i hönshuset när det börjar bli mörkt ute.

Läs också: 14 tips för dig som vill skaffa höns

6. Det är väldigt mysigt att ha hönsen fritt i trädgården men risken är att hönsen känner sig vilsna till en början och gömmer sig i snår och buskar. Det kan även vara bra att bygga en hönsgård för att skydda hönsen mot exempelvis rävar och rovfåglar. Men tänk på att nästan inget kan skydda hönsen helt från rovdjursangrepp.

7. Det finns speciell hönsmat att köpa på till exempel Granngården. Den behöver blandas upp med snäckskal som också finns att köpa. Du kan också göra en egen spannmålsblandning att ge hönsen. Hönsen äter även gräs, örter, insekter, maskar och en massa annat gott som de hittar i hönsgården eller i trädgården.

8. Förutom väldigt trevligt sällskap kommer du med största sannolikhet att få massor av härliga ägg med solgula gulor som ger dig fantastiska sockerkakor, frukostägg och pannkakor under hela sommaren.

Läs också: Vi skaffade höns när vi flyttade till landet

Etiketter: höns, hönshus
Trattkantareller Foto Klas Jaederfeldt

Svampexpertens bästa tips för en välfylld svampkorg

Än finns det gott om svamp i skogen! Här får du svampexpertens bästa tips

Härliga höstfärger, inspiration till din trädgård

Inspiration – förgyll din trädgård med höstfärger

Flammande lönnar, stolta björkar och vippande höstanemoner

höstmode, lång stickad kofta i romantisk stil

Härligt höstmode i skördetid

Åskblått, gräddvitt, senapsgult och skogsgrönt – skördetidens mode går i dova toner och sköna naturmaterial

svampar, plocka och torka svamp

5 saker du bara måste ha om du älskar att plocka svamp

En torkbädd, den perfekta svampkniven och riktigt bra korgar gör din jakt på svamp lättare

Vas som man odlar ekollon i

ODLA EN EK I KÖKSFÖNSTRET

Från ekollon till "krukväxt" – Lantliv lär dig hur