Foto Blomsterfrämjandet

Älskade pelargon!

foto Annika Christensen/Blomsterfrämjandet
Njut av sju lättodlade skönheter pelargoner. Dessutom får du bästa skötselråden.

Foto Annika Christensen/Blomsterfrämjandet
1. Vacker i violett. ’Violino’  med ljust violetta blommor och vackert mörkgröna blad. Den är lättskött, håller sig fin långt in på hösten och klarar även en sommar med dåligt väder! ‘Violino’ är en zonalpelargon från serien Moonlight.

Foto Annika Christensen
2. Småblommig. ‘First Yellow’ blev Årets Pelargon 2012. De söta små blommorna har en underbar färg någonstans mellan gul och crème med inslag av gröna toner.

Foto Annika Christensen/Blomsterfrämjandet
3. Röd tuffing. ’Queen of Wien’ är en allväderspelargon för urna eller som friplanterad i rabatter. Varken sol eller regn är något hinder för den här pelargonen. Blommorna är röda och enkla blommor och bladverket robust mörkgrönt. Sorten blev Årets Pelargon 2011.

Foto Blomsterfrämjandet
4. Lyckad slump. Mårbacka Tulpanpelargon är ett resultat av naturens nyck, som lyckligtvis uppmärksammades av av en nyfiken odlare på Förslövs Handelsträdgård. Kronbladen är halvt slutna vilket gör att varje liten blomma i klasen ser ut som en pytteliten tulpan.

Foto Blomsterfrämjandet
5. Vackert tecknade kronblad. Engelsk pelargon har som mest framträdande egenskap de stora, vackra blommorna, ofta i flera olika färger. Mest vanligt är enkla och halvdubbla blommor. Oftast har blommorna en mörkare markering, som ett öga eller som fjädermärken och fläckar, vanligen mest tydligt på de övre kronbladen. Bladen är triangelformade och har nästan alltid en sågtandad kant.

Foto Annika Christensen/Blomsterfrämjandet6. Mörk skönhet. ‘Velvet Red’ har en oslagbar färgkombination. Sammetsröda blommor, mörkt gröna blad med en ton av purpur och mörka vackra stjälkar. Årets Pelargon 2013.

Foto Annika Christensen/Blomsterfrämjandet
7. Rart i rosa. ’Katy 13’, som blev Årets Pelargon 2014, har charmiga tvåfärgade blommor i djupt ceriserosa med en ljusare rosa ytterkant och fint växtsätt. Sorten tillhör Moonlightserien.

 

SÅ SKÖTER DU DINA PELARGONER

  • Har du inte redan plockat fram pelargonerna i ljus och värme efter vinterförvaringen är det hög tid att ge demen bra start på pelargonåret
  • Beskär dem och plantera om i näringsrik, mullrik jord med god dränering. Pelargoner som fått tillräckligt med ljus under vintern så att de redan är fina går det bra att ta sticklingar från nu.
  • Under växtsäsongen är det bra att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Låt jordklumpen torka mellan vattningarna.
  • Blomstänglar som har blommat över bryts av längst nere vid basen där de släpper lätt. Detta gynnar knoppsättningen och ger pelargoner med rik blomning.
  • Många sorter trivs lika bra inne på fönsterbrädan som utomhus. På sommaren kan de placeras ut på balkongen, altanen eller utanför entrén.


SE ÄVEN:

TRÄDGÅRDSOAS I SKÅNE

10 HÄRLIGA LANTKÖK

RÖKIGA BACK RIBS PÅ GRILLEN

TOVA SÖTA DJUR

 

Mors_dag_euroflorist_sommarens_godbit

9 vackra buketter till Mors dag

Nio buketter i olika färgställningar som passar perfekt att uppvakta mor med den 28 maj

Foto Pernilla Bergdahl Text Per-Arne Johansson

Experten tipsar: Så får du rosor att trivas

Här får rosorna göra som de vill – och de blommar ohämmat

Idyllisk trädgård i Vaxholm

Vacker trädgård med grusgångar och kullersten

Familjen Wahlströms trädgård i Vaxholm är en riktig idyll

Välj rätt rosor till din trädgård

Experttips: Välj rätt rosor för din trädgård

Vilka rosor passar just din trädgård bäst? Experten Anna Stenberg kommer med råd

Läsarnas vackra pelargoner

Läsarnas vackra pelargoner

Vilka vackra pelargoner!