Njut av sju lättodlade skönheter pelargoner. Dessutom får du bästa skötselråden.

Prenumerera på Lantliv!

Foto Annika Christensen/Blomsterfrämjandet

1. Vacker i violett. ’Violino’  med ljust violetta blommor och vackert mörkgröna blad. Den är lättskött, håller sig fin långt in på hösten och klarar även en sommar med dåligt väder! ‘Violino’ är en zonalpelargon från serien Moonlight.

Foto Annika Christensen

2. Småblommig. ‘First Yellow’. De söta små blommorna har en underbar färg någonstans mellan gul och crème med inslag av gröna toner.

Foto Annika Christensen/Blomsterfrämjandet

3. Röd tuffing. ’Queen of Wien’ är en allväderspelargon för urna eller som friplanterad i rabatter. Varken sol eller regn är något hinder för den här pelargonen. Blommorna är röda och enkla blommor och bladverket robust mörkgrönt.

Foto Blomsterfrämjandet

4. Lyckad slump. Mårbacka Tulpanpelargon är ett resultat av naturens nyck, som lyckligtvis uppmärksammades av av en nyfiken odlare på Förslövs Handelsträdgård. Kronbladen är halvt slutna vilket gör att varje liten blomma i klasen ser ut som en pytteliten tulpan.

Foto Blomsterfrämjandet

5. Vackert tecknade kronblad. Engelsk pelargon har som mest framträdande egenskap de stora, vackra blommorna, ofta i flera olika färger. Mest vanligt är enkla och halvdubbla blommor. Oftast har blommorna en mörkare markering, som ett öga eller som fjädermärken och fläckar, vanligen mest tydligt på de övre kronbladen. Bladen är triangelformade och har nästan alltid en sågtandad kant.

Foto Annika Christensen/Blomsterfrämjandet
6. Mörk skönhet. ‘Velvet Red’ har en oslagbar färgkombination. Sammetsröda blommor, mörkt gröna blad med en ton av purpur och mörka vackra stjälkar.

Foto Annika Christensen/Blomsterfrämjandet

7. Rart i rosa. ’Katy 13’ har charmiga tvåfärgade blommor i djupt ceriserosa med en ljusare rosa ytterkant och fint växtsätt. Sorten tillhör Moonlightserien.

 

SÅ SKÖTER DU DINA PELARGONER

  • Har du inte redan plockat fram pelargonerna i ljus och värme efter vinterförvaringen är det mycket hög tid att ge dem en bra start på pelargonåret.
  • Beskär dem och plantera om i näringsrik, mullrik jord med god dränering. Pelargoner som fått tillräckligt med ljus under vintern så att de redan är fina går det bra att ta sticklingar från nu.
  • Under växtsäsongen är det bra att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Låt jordklumpen torka mellan vattningarna.
  • Blomstänglar som har blommat över bryts av längst nere vid basen där de släpper lätt. Detta gynnar knoppsättningen och ger pelargoner med rik blomning.
  • Många sorter trivs lika bra inne på fönsterbrädan som utomhus. På sommaren kan de placeras ut på balkongen, altanen eller utanför entrén.


SE ÄVEN:

TRÄDGÅRDSOAS I SKÅNE

10 HÄRLIGA LANTKÖK

RÖKIGA BACK RIBS PÅ GRILLEN

TOVA SÖTA DJUR

 

NUVARANDE 7 lättodlade pelargoner
NÄSTA Matiga muffins med parmesan