Foto Blomsterfrämjandet

Älskade pelargon!

foto Annika Christensen/Blomsterfrämjandet
Njut av sju lättodlade skönheter pelargoner. Dessutom får du bästa skötselråden.

Foto Annika Christensen/Blomsterfrämjandet
1. Vacker i violett. ’Violino’  med ljust violetta blommor och vackert mörkgröna blad. Den är lättskött, håller sig fin långt in på hösten och klarar även en sommar med dåligt väder! ‘Violino’ är en zonalpelargon från serien Moonlight.

Foto Annika Christensen
2. Småblommig. ‘First Yellow’ blev Årets Pelargon 2012. De söta små blommorna har en underbar färg någonstans mellan gul och crème med inslag av gröna toner.

Foto Annika Christensen/Blomsterfrämjandet
3. Röd tuffing. ’Queen of Wien’ är en allväderspelargon för urna eller som friplanterad i rabatter. Varken sol eller regn är något hinder för den här pelargonen. Blommorna är röda och enkla blommor och bladverket robust mörkgrönt. Sorten blev Årets Pelargon 2011.

Foto Blomsterfrämjandet
4. Lyckad slump. Mårbacka Tulpanpelargon är ett resultat av naturens nyck, som lyckligtvis uppmärksammades av av en nyfiken odlare på Förslövs Handelsträdgård. Kronbladen är halvt slutna vilket gör att varje liten blomma i klasen ser ut som en pytteliten tulpan.

Foto Blomsterfrämjandet
5. Vackert tecknade kronblad. Engelsk pelargon har som mest framträdande egenskap de stora, vackra blommorna, ofta i flera olika färger. Mest vanligt är enkla och halvdubbla blommor. Oftast har blommorna en mörkare markering, som ett öga eller som fjädermärken och fläckar, vanligen mest tydligt på de övre kronbladen. Bladen är triangelformade och har nästan alltid en sågtandad kant.

Foto Annika Christensen/Blomsterfrämjandet6. Mörk skönhet. ‘Velvet Red’ har en oslagbar färgkombination. Sammetsröda blommor, mörkt gröna blad med en ton av purpur och mörka vackra stjälkar. Årets Pelargon 2013.

Foto Annika Christensen/Blomsterfrämjandet
7. Rart i rosa. ’Katy 13’, som blev Årets Pelargon 2014, har charmiga tvåfärgade blommor i djupt ceriserosa med en ljusare rosa ytterkant och fint växtsätt. Sorten tillhör Moonlightserien.

 

SÅ SKÖTER DU DINA PELARGONER

  • Har du inte redan plockat fram pelargonerna i ljus och värme efter vinterförvaringen är det hög tid att ge demen bra start på pelargonåret
  • Beskär dem och plantera om i näringsrik, mullrik jord med god dränering. Pelargoner som fått tillräckligt med ljus under vintern så att de redan är fina går det bra att ta sticklingar från nu.
  • Under växtsäsongen är det bra att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Låt jordklumpen torka mellan vattningarna.
  • Blomstänglar som har blommat över bryts av längst nere vid basen där de släpper lätt. Detta gynnar knoppsättningen och ger pelargoner med rik blomning.
  • Många sorter trivs lika bra inne på fönsterbrädan som utomhus. På sommaren kan de placeras ut på balkongen, altanen eller utanför entrén.


SE ÄVEN:

TRÄDGÅRDSOAS I SKÅNE

10 HÄRLIGA LANTKÖK

RÖKIGA BACK RIBS PÅ GRILLEN

TOVA SÖTA DJUR

 

Kjol_Lantliv

Här hittar du den vackra kjolen på Lantlivs omslag

Den vackra kjolen på Lantlivs omslag blev otroligt populär

Lantliv.com visar sex sagolika trädgårdsidéer

5 fantastiska (och annorlunda) trädgårdsidéer

De här fantastiska kreationerna i trädgården är helt sagolika!

Inskickad av Ann Harley.

Läsarnas fina jordkällare

Vi är många som drömmer om att ha en jordkällare hemma på tomten. Här är några jordkällare som våra läsare skickat in

Blomster6rbundet_11_lowres

Fint med kornettblommor

Slösa med kornettblommor som finns i ett överflöd av färger och nyanser

rosor_utvald

Fantastisk trädgård full med rosor

Titta in i den här helt makalösa rosträdgården!