utvald

Det här ska du göra i trädgården just nu

Av Annika Zetterman
Renovering och heminredning
Nu brinner det i knutarna i trädgården! Dags att så, plantera och beskära under den hektiska men vackra majmånaden då allt skjuter fart.

Sköna maj välkommen! Sista april har passerat med råge och den stora vårstädningen av trädgården är avklarad för många av oss med valborgsmässoeld som markerar en ny säsong utomhus. Aprilvädret är förhoppningsvis över med sina överraskande svängningar, men det är inte förrän till midsommar – hur trist det än låter – som vi kan vara helt säkra på att bakslag av frostnätter inte uppstår upp till mellersta Sverige. I all iver är det alltså klokt att vänta lite extra med att sätta igång pooler och plantera ut känsliga växter tills värmen har kommit igång hyfsat säkert snarare än att börja våren med omstart av växter vi förodlat och allt jobb vi lägger ner. Ett tips när du börjar planera ut känsliga växter är att ha en fiberduk liggandes i förrådet att täcka dessa med om kylan skulle slå till någon natt eller två. Anta utmaningen, det finns viss tjusning med att vi inte kan styra naturen och vädret. Det är bara att följa takten och dansa med bäst vi kan!

Garden Shed

Planera att plantera
Maj är en väldigt bra månad att plantera perenner, buskar, träd och prydnadsgräs, i synnerhet i södra och mellersta Sverige. Ställ ut växterna i sin kruka först, och se till att krukorna är genomvattnade innan du planterar. Att ha en hink med vatten att doppa ner krukorna i gör jobbet enkelt och smidigt. Vattna även efter du planterat och håll koll på vädret de närmaste dagarna. Rötterna är känsliga första året och jorden får inte torka ut för mycket. Satsa på kvalitetsjord när du planterar, som garanterat är ogräsfri med en sund näringsbalans. Ha rena verktyg och sätt inte växterna djupare eller grundare än såsom de står i sin kruka.

weeding with hori-hori knife

Strössla och gödsla
Ljuset ger både oss människor och trädgården massvis med energi! Jorden börjar bli varm nu och det är kul att gräva och jobba med den. Ogräset tycker att det är minst lika kul och växer ohämmat i raketfart. Se till att inte sätta ogräsrensning sist på listan, gör det frekvent och systematiskt så slipper du istället stundvis övermäktig skötsel och ogräs som vuxit sig stora och tar all näring från de växter som borde få den. Är du osäker på vad som är ogräs, prova att rycka lite i det, då känner du om det har en enstaka rot eller stort rotsystem –ofta är det sistnämnda en planterad växt. Om du inte tömt komposterna på jord gör det nu, strössla ut och vänd jorden i planteringarna.

IMG_0381.JPG

Tidig färgprakt
Njut av de tidiga perennerna och senare lökväxterna som tillsammans kan bilda färgsprakande paletter och göra trädgården till en riktigt inbjudande plats. Backsippan (Pulsatilla vulgaris) på bilden ovan är en flerårig växt som blommar i april och maj, en mycket dekorativ låg perenn som passar till många olika stilar av trädgårdar och förtjänar att lyftas fram. Den är dessutom fridlyst i vår natur. Allium och senblommande tulpaner är vackra att kombinera och blommar lite om vartannat beroende på sort och läge. Gödsla och ge de utblommade lökväxterna lite benmjöl, så samlar de kraft inför nästa år.

Greenhouse

Gro så det knakar
Har du växthus eller uterum är det dags att plantera ut de förodlade små plantorna som du drivit upp inomhus under vårvintern liksom de grönsaker du köper i handeln nu. Ett växthus kan lätt bli överfullt med godsaker, så välj de sorter du helst vill ha och låt dessa få det utrymme de behöver så att skörden blir god. Tomat, gurka, melon, chili, paprika och vindruvor är några av de grönsaker som trivs bäst i värmen och det vindstilla utrymme ett växthus ger. Ha som tidigare nämnt en fiberduk redo för grödorna på friland, så att du kan täcka över dessa om risken för frostnätter uppstår.

Family Pool

Håll dig på mattan
Klipp gräsmattan lagom kort, cirka 3-4 centimeter, relativt ofta, då växer den sig tät och frodig. Undvik att klippa den för hårt, så att gräsets nedre del och rot tar skada vilket riskerar att mattan tappar kraft och vissnar. Tillsätt gödsel och kalk vid behov. Tycker du att det är besvärligt att klippa gräset kanske en automatisk gräsklippare är något att fundera på? Husqvarna säljer klippare som passar stora som små gräsytor. Det kan också vara en investering värd om sommaren kommer att tillbringas någon annanstans. Till sist får du gräset och trädgården att se riktigt proffsig ut genom att kantskära gräsmattan mot angränsande rabatter och annan öppen jord eller markera kanten med en fris i sten, eller kantstål. För dig som anlägger ny gräsmatta är detta lämpligt att göra under maj och juni.

English spade

Närande föda
Nu på försommaren när växtligheten sätter fart tar de som bäst upp näring och de flesta växter i trädgården mår bra av att gödslas. Använd naturgödsel som förutom att det är bäst för växterna även förbättrar jorden och det naturliga kretsloppet. Örter och prydnadsgräs är de grupper som inte vill ha mycket gödsel. Var försiktig så att du inte vräker på för mycket näring vilket gör att växterna får en chock och i värsta fall skadas eller dör. Sätt ut cirkel-stöd för pioner som de kan ta sig genom, andra stöd för växter och se över linor för klätterväxter så att växterna får en snygg form och det stöd de behöver från början.

Sophisticated, classy and sharp garden | Stockholm

Dags för vattenlek
Få igång stora som små vatten i trädgården, dammar, porlande blickfång, pooler och fågelbad. Rengör och testa systemen nu när värmen kommer igång. Som tumregel ska bli ca 10 grader varmt i luften innan poolarbetet påbörjas. Varje pool fungerar olika, så ta reda på just hur din pool vårstartas. Generellt gäller att rengöra poolen ifrån skräp och dammsuga botten. Ventiler ska öppnas, dräneringspluggar och filter ska vara påskruvade innan pumpen sätts igång. Justera ph-värdet och tillsätt de kemikalier som behövs. Kontrollera att poolens insida är hel och att inte heller överdraget är skadat.

Classy roof top terrace, Sweden

Växa på liten yta
Terrasser och balkongprojekt är kanon att pyssla med under maj. Istället för sommarblommor, ettåriga växter som bara håller under säsongen, tänk långsiktigt, miljövänligt och hållbart och plantera perenner. Väljer du rätt sorter kan de klara vintern, om inte, ge bort till någon du känner med trädgård när säsongen är över. Tänkbara växter kan vara olika sorts sedum såsom kärleksört, nävor, funkia, bolltistel, alunrot och tåliga prydnasgräs såsom Sesleria. Plantera i rejäla krukor och ha en skiva frigolit i sidorna, ca 1-2 cm tjock. En köks- eller kryddträdgård passar också utmärkt på balkongen. Smultron, jordgubbar och krusbär på stam kan vara värt att prova. Kryddor i alla smaker och former (basilika, timjan, rosmarin, oregano, dragon och mynta) går bra att sätta nu. Vill du ha mer exotiska inslag titta efter till exempel apelsintimjan eller ananassalvia!

The Hampton Garden

Grönsaksfrossa
De flesta grönsaker kan nu sås på friland, det vill säga direkt i kökslandet – rädisor, rödbetor, morötter, sallad och många fler. Bönor, ärtor och squash vill ha riktigt varm jord, minst 10 grader, och kan förodlas i kruka och stå i växthus eller på annan varm och skyddad plats i början. Har du tankarna att för första gången odla grönsaker men inte på friland, är det hög tid att bygga ramar eller införskaffa pallkragar. Planera så att du kan gå runt strukturerna och att uppbyggnaden skötselmässigt är enkel runt om, med en packad grusbädd, plattor eller båda kombinerat. Blanda kogödsel och planteringsjord för kärlen så har du en bra näringsbalans. Snygga små trä- eller metallskyltar för varje grönsak som kom-ihåg-notering i ditt land är inte så dumt!

New Dawn (Rose)

Sista chansen med rosorna
För dig som inte gick på och klippte rosorna under april kan du göra det nu. När björkarna har musöron, det vill säga när björkens blad börjar spricka ut, är det dags att beskära rosorna. Trädet signalerar att de värsta frostnätterna är förbi och då är det också lämpligt att beskära rosor. Så kallade rabattrosor är känsliga för plötslig kyla medan däremot gammaldags buskrosor ofta klarar en köldknäpp bättre.

Spring Bloomers

Ätbara godsaker
Förbered för midsommar genom att odla jordgubbar och färskpotatis, eller nypotatis som vi säger i södra Sverige. Två saker att tänka på gällande potatis är att de inte ska sättas innan jorden är minst 10 grader och att de inte ska odlas på samma ställe år efter år. Knölarna vill ha så kallat växelbruk, eftersom de är känsliga mot sjukdomar som kan finnas i jorden. Sätt potatisen ca 10 cm djupt och med ca 20 cm mellan varje potatis. Både jordgubbar och potatis vill ha mycket sol. Ett tips är att sätta olika sorter, både tidiga och sena som mognar vartefter för en lång skörd! Exempel på bra jordgubbssorter är Korona, Bounty, Zefyr och Senga. Vad gäller potatis kan som exempel nämnas; Swift, Rocket, Maestro, Bintje och King Edward.

Få mer inspiration till trädgården:

Renovering och heminredning

Etiketter: Trädgård, maj, uteliv
Välj rätt rosor till din trädgård

Experttips: Välj rätt rosor för din trädgård

Vilka rosor passar just din trädgård bäst? Experten Anna Stenberg kommer med råd

Besök Kullahalvön

GÖR ETT BESÖK PÅ KULLAHALVÖN

Njut av mat och dryck på skånska gästgiverier

Lantliv_Gotlandstips_Guldkaggen

Gotland i sommar? Här är redaktionens bästa tips!

Kaféerna, loppisarna och stränderna du inte får missa

Lantliv_tradgard_Titti_katt_hus

Lekfull och sagolik trädgård

Trädgården hjälpte Titti tillbaka till livet efter att hon hade gått in i väggen. På den åländska landsbygden har hon skapat en lekfull, personlig och sagolik miljö

hons_sommaren

8 tips för dig som vill skaffa sommarhöns

Är du sugen på att skaffa höns men har ingen möjlighet att ta hand om dem året runt?