Fågelmat till småfåglar

Mata småfåglar – tänk på det här

Foto, idé och styling: Anne-Charlotte Andersson Text: Helena Köhl
Visst är det härligt att sitta inne och titta ut genom fönstret och beskåda småfåglarna flockas runt fågelmaten i trädgården. Här är fem tips att tänka på när du ger småfåglarna mat.

1. Om du matar fåglarna med hushållsrester, vilket går bra, får det inte innehålla för mycket salt. Ej heller mögligt bröd eller bröd med saffran.

2. Vete och korn ofta ingår i vanliga fröblandningar men de passar egentligen bara för ringduvor, skogsduvor och fasaner. Dessa fåglar skrämmer iväg småfåglarna så denna typ av mat bör undvikas.

3. Undvik saltade eller rostade jordnötter. Köp frön och nötter i en djur eller foderaffär så vet du att de är avsedda för just fåglar.

4. Svarta solrosfrön är utmärkt att mata fåglar med året runt. Oljeinnehållet är högre i svarta frön än i randiga. Av den anledningen anses de som bättre för fåglarna.

5. Det är en myt att du måste fortsätta mata fåglarna hela vintern för att de inte skall dö. Slutar du, hittar de snabbt en ny plats att inta sin middag på.

Läs även det här: 

Vilka fåglar gillar vad

 

 

Etiketter: mat, fåglar, småfåglar
13705

10 fina tulpanbuketter!

Tulpantiden är här! Se våra fina buketter.

Vedförvaring

Praktisk vedförvaring

7 smarta tips

Vintervackert i Alperna

Sydtyska Allgäu bjuder på berömd smakrik bergsost, mikrobryggd öl och fyra österrikiska byar som ligger inbäddade mellan de tyska alptopparna

Tänndalen

Resa till fjällen? Här finns snön och tystnaden

Semestra som förr och njut av vintern på något av våra 5 favoritresmål

Stickning LLV. Knit4u.se Foto Thomas Hjertén

Sticka tröja, mössa eller halskrage

Skapa våra varma favoriter – skönt pyssel på vinterkvällarna