Bakom det gamla röda staketet utmed den slingrande byvägen i Enånger bor Sofia och Mats Erik Nilsson i ett falurött gammalt hus. Här har de anlagt sin läketrädgård och det är nära till skog och mark och naturens helande krafter.

Prenumerera på Lantliv!

I flera år gick Sofia och Mats Erik och drömde om huset som nu har blivit deras hem. De frågade till och med den äldre mannen som bodde där om han var intresserad av att sälja och de fick löfte om att vara först på tur den dag det blev dags för honom att flytta. Eftersom det dröjde och barnen växte så hann paret köpa ett annat hus. Just när de flyttat in fick de veta att drömhuset var till salu och de slog till och bröt upp igen. Det har de aldrig ångrat för det är här de hör hemma.

LÄS OCKSÅ: Trädgård som helande kraft

Lantliv_Ortblomman10

Mats Erik och Sofia är på väg från sitt hem till salvkokeriet som ligger 50 meter längre ner utmed bygatan.

På gården finns förutom boningshuset en gammal ladugård som nu har inretts för att kunna användas när Sofia och Mats Erik håller sina kurser. Här finns också plats för Sofias örter att torkas och Mats Erik har ett rum där han tar emot klienter för andlig vägledning och healing. På gården erbjuds kurser i örtlära och man får då både lära sig att känna igen och använda läkeväxter och att koka salvor och andra hudvårdsprodukter.

LÄS OCKSÅ: Lär dig odla i växtföljd

Lantliv_Ortblomman28

När Sofia och Mats Erik tog över huset omgärdades trädgården av ett vanligt stängsel. I uthusen hittade de det gamla röda staketet som bara var att sätta upp och nu målar de det en bit i taget.

I huset bakom det gamla röda staketet utmed Enångers bygata lever Sofia och Mats Erik sin dröm och förvaltar sina kunskaper som vandrat vidare genom generationerna. Här finns det plats att utvecklas och att dela med sig till andra människor som vill lära sig mer om naturens läkedom.

Lantliv_Ortblomman1

När huset blev ledigt fanns det ingenting som kunde hindra Sofia och Mats Erik från att flytta in i sitt drömhus.

Ända sedan barnsben har Sofia fascinerats av naturen och växterna och deras läkande och helande krafter. 2011 avslutade hon sin två år långa utbildning till örtterapeut och pedagog och då hade hon tillsammans med Mats Erik nyligen tagit över företaget Örtblomman som länge funnits i trakten och blivit känt för sina handgjorda hudvårdsprodukter.

LÄS OCKSÅ: Växthus i alla prisklasser

 

Kontakten med Örtblomman började med att Sofia letade efter ringblomssalva på nätet och insåg att det fanns en tillverkare av just ringblomssalva precis i närheten av där hon bodde. Ringblomssalva är en fantastisk universalprodukt, berättar Sofia. Den går att använda för att läka självsprickor och sår, vid narig hud och på torra vinterläppar till exempel.

Lantliv_Ortblomman22

Mellan läketrädgården och skogen ligger samodlingen där fem familjer hjälps åt att odla grönsaker.

När Sofia väl fått kontakt med Örtblomman så ledde det ena till det andra och snart hade hon och Mats Erik ett företag att utveckla och förvalta tillsammans. Produktionen och försäljningen av hudvårdsprodukter lades så småningom ner till förmån för kursverksamheten och behandlingarna som de hellre ville satsa helhjärtat på.

Lantliv_Ortblomman32

Kurslokalen som tidigare var ladugård.

Lantliv_Ortblomman11

I den gamla ladan är det perfekt klimat för att torka örter. Det är mörkt och luftigt. Springorna i väggarna gör att fukten blåser bort.

I det gamla salvkokeriet som ligger precis i närheten av parets hem finns nu Sofias lager av torkade örter och tinkturer.

I det gamla salvkokeriet fanns tidigare en bybastu. Här kokades salvor och schampon som tidigare såldes genom Örtblommans hemsida. Nu används lokalen mest till förvaring av torkade örter.

I det gamla salvkokeriet fanns tidigare en bybastu. Här kokades salvor och schampon som tidigare såldes genom Örtblommans hemsida. Nu används lokalen mest till förvaring av torkade örter.

– Att få arbeta med mitt största intresse tillsammans med den jag älskar innebär en oerhörd glädje och det är fantastiskt fint att få utvecklas tillsammans, säger Sofia. Det gör oss bara mer sammansvetsade och mest innebär det fördelar. Men det gäller att vara rädd om sin relation och att stärka upp varandra så man inte tappar relationen på vägen för att man är så uppfylld av arbete, säger Sofia eftertänksamt. Det känns viktigt att ibland helt undvika att tala om jobbet och bara ägna oss åt varandra. 

Lantliv_Ortblomman14

Halva gräsmattan grävdes bort för att bereda plats till läketrädgården. Alla väster som odlas här används på gården i olika preparat.

På Örtblommans hemsida kan man läsa att företaget erbjuder grön kunskap och Sofia förklarar vad som menas med det.

– Jag tänker att grön kunskap är sådant som människor burit med sig i generationer och som handlar om att lindra och bota sjukdomar. Det är kunskap som gått i arv och den fungerar som en länk till våra förfäder och är i högsta grad ett levande kulturarv.

Lantliv_Ortblomman13

En av de alla härliga odlingarna på tomten.

Läketrädgården anlade Sofia och Mats Erik för några år sedan. Halva gräsmattan grävdes bort, den var alldeles för stor och tog mycket tid att sköta. När jorden var frilagd satte sig Sofia ner och grät.

– Jag var förtvivlad för det såg så hemskt ut och jag visste inte hur vi skulle få det att bli bra.

Men det var bara att börja och Sofia beskriver den urkraft hon kände när hon stoppade händerna i jorden och började gräva och planera och plantera. Läketrädgården skapades i glädje sprungen ur det kaos som först uppstod. Nu finns där en mängd växter som alla har olika former av läkande krafter. Alla växter i läketrädgården används på gården i olika örtpreparat.

Lantliv_Ortblomman17

Det gamla bordet har samma gröna färg som grinden.

Att laga mat av vilda växter är också något som Sofia brinner för och något hon under sina möten med människor märker ofta har glömts bort. Många blir fascinerade av hur mycket man kan använda till matlagning i vår vilda natur när de uppmärksammas på det.

Lantliv_Ortblomman33

Sofia sitter i läketrädgården intill isopplantorna. Te på isop är bra mot hosta och blommorna är vackert blålila. I bakgrunden syns humlestörarna och bakom dem finns samodlingen där fem familjer hjälps åt att odla grönsaker.

Tillsammans med ytterligare fyra familjer har Sofia och Mats Erik byggt upp en samodling på sin mark. Här hjälps familjerna åt att odla och skörda grönsaker och det är en verksamhet som Sofia hoppas ska växa. Den långsiktiga målsättningen är att bli självförsörjande.

LÄS OCKSÅ: Capellagården – ett ekologiskt paradis

– Jag känner mig så rik när jag får fylla jordkällaren med vår egen mat! Jag tror att vi människor måste komma tillbaka till att odla mer. Då får vi bättre mat och mår bättre.

Lantliv_Ortblomman4

Blåklockor och rödklöver intill grönskande björkar. De stora blåklockorna är ovanliga i Enångerstrakten och Sofia plockar alltid en bukett till sin mormor när hon hälsar på eftersom mormodern har minnen av just dessa blåklockor från sin mormor.

Att man länge haft för vana att ge sjuka människor blommor är ingen slump, menar Sofia. Blommornas gröna kraft och deras färger och former hjälper människor att bli friska. Örtterapin börjar redan med att man tänker på växterna och sedan fortsätter den genom våra sinnen när vi odlar, plockar och ser dem. Därefter kommer växternas egna inneboende krafter där olika växter har olika områden att läka och bota.

LÄS OCKSÅ: Elin Unnes härliga kolonilott i Stockholm

 

 

NUVARANDE I Sofias och Mats Eriks trädgård odlas det mängder av läkande örter
NÄSTA Hemgjord gnocchi gör du enkelt själv