Renovering och heminredning
Från en arkitektbyggd catwalk i Japan till en resväska för en divig mops i Köpenhamn. Kolla in hur de här husdjuren bor.

Prenumerera på Lantliv!

Bortskämda vovvar och älskade katter, de här glada husdjuren lever verkligen ett gott liv. Vi har tagit en titt i tio husdjurs hem (och deras ägares) från hela världen och charmats av de kreativa utrymmen som de huserar i. De lever lyxliv med catwalks på glastak i Japan, i en måttbeställd säng i Danmark och i en inomhus “vinterträdgård” i Storbritannien.

En riktig ”catwalk” på glasgolv i Japan

Husdjur: Toto och Suzu
Ägare: Shizuma och Yukie Sasaki
Yrken: Systemadministratörer
Läge: Osaka, Japan
Storlek: 67 kvadratmeter
Arkitekt: Saito Architectural Office

ダンダンノイエ~ネコトモvol.4~

 

Beskriv djurens plats.
–  Vårt etagevåningshus har öppet innertak ovanför vardagsrummet och långt upp i trappan. Våra katter gillar att promenera längs balkarna, som är tillverkade av japanskt cederträ. Men vi var lite oroliga att de skulle falla ner, eftersom taken är så höga. Arkitektens förslag var att sätta glasskivor över balkarna, vilket verkligen var en lysande idé. Katterna kan gå säkert nu, och när de ligger ner på glaset kan vi se deras söta magar och tassar genom glaset ovanför! Det är jättekul.

Hur mycket älskar Toto och Suzu den?
– De är aktivare än någonsin tidigare. De tycker om att springa uppför katthyllorna på väggen, över balkarna till glasgolvet flera gånger om dagen. De njuter av utsikten från sina egna låga fönster också.

ダンダンの家

Vad tycker vänner och besökare?
– De är förvånade i början. Sen skrattar de och säger: “Åh, vilka galna kattälskare ni är – lyckliga katter”. Någon frågade oss: “Vems hus är detta, ert eller katternas?”
Vi blev glada över frågan. Det låter som ett perfekt hem för oss.

Hur har ert hem förändrats?
– Vi var oroliga att katterna skulle smita ut genom ytterdörren. De väntar alltid vid dörren när vi kommer hem. Så vi samrådde med arkitekten, som också är en kattälskare, och nu har vi en innerdörr för att hindra dem att gå ut. Deras rymliga inomhuslekplats håller dem också inne. Eftersom allt i huset är utformat för att vara både människovänligt och kattvänligt, lever vi nu tillsammans i harmoni.

Nästa projekt?
– Vi är så nöjda med allt i huset nu så vi har inte några planer för tillfället. Kanske skulle vi fråga katterna…

Väska för en mopsdiva i Köpenhamn

Husdjur: Chilli, även kallad fröken Ross
Ägare: Anna Pilo
Yrke: Ägare av online-vintage interiörbutiken Hos Anna
Läge: Köpenhamn, Danmark

HosAnna

Beskriv djurets plats.
– Min söta hund Chili, alias fröken Ross, älskar sina tupplurar och tillbringar mycket tid i sin säng. Så jag skapade en särskild plats för henne att drömma på! Hon har alltid älskat att hoppa in i våra öppna resväskor när hon får chansen, så jag bestämde mig för att göra en drömväska bara för henne.

HosAnna

Var fick du idén till detta och hur mycket älskar fröken Ross det?
Jag utrustade väskan med saker som jag trodde hon skulle vilja ta med på äventyr. Jag hittade bilder på hennes mamma och pappa, bilder och figurer av alla hennes vänner och pojkvänner och, sist men inte minst, hennes krona, eftersom en drottning alltid behöver sitt bling-bling. Hon älskar det.

Vad tycker vänner och besökare?
Hon brukade sova i en vanlig hundkorg, men det var inte riktigt hennes stil. Fröken Ross är lite av en diva, men alltid väldigt rolig och därför krävde hennes utrymme en portion humor också. Hon får alltid besökare att skratta när hon sitter i sin speciella säng.

HosAnna

Nästa projekt?
Hon älskar sin resväska, men för att göra den perfekt, skulle hon förmodligen vilja lägga till en godisautomat eller två.

Vinterträdgård för en stadskatt i London

Husdjur: Bandit
Ägare: Edward Walker och Julia Kleinsteuber
Yrken: Säljare och kundansvarig
Läge: London, England
Storlek: 24 kvadratmeter

East London Cat Life

Beskriv djurets plats:
Bandit är en innekatt, men han kunde inte se världen utanför och började bli väldigt slö. Vi behövde verkligen en plats för honom med massor av solljus och en liten egen sovalkov. Nu är han glad, livlig och energisk. Han är mer lekfull, men han kan också ligga och spinna och ta en tupplur i solen.

Hur fick ni idén till detta och vad tycker Bandit?
Vi läste en artikel som förklarade att innekatter behöver massor av solljus och gillar att titta på världen som passerar förbi där ute. Eftersom katter tycker om ett eget utrymme och älskar olika nivåer, lät vi bygga en hyllmodul för honom att klättra i som också har plats för hans korg. Bandit tillbringar timmar antingen i sin korg eller på toppen av hyllan där han tittar på världen och duvorna!

East London Cat Life

Vad tycker vänner och besökare?
Alla älskar det. Utrymmet är inte bara bra för katten utan för oss också. Det är fantastiskt med massor av olika växter inomhus – det ger verkligen färg och liv i en liten londonlägenhet. Besökare märker också att Bandit älskar det eftersom han vanligtvis slappar i sin korg när de kommer.

East London Cat Life

Nästa projekt?
Eftersom Bandit redan har gjort vinterträdgården till sitt eget minirike, tror vi att större och bättre är vägen framåt. Vi vill lägga till fler växter och sätta hyllor på väggarna som han kan klättra i. Vi kanske också gör en kattfontän!

Naturlig papegojgunga i Spanien

Husdjur: Två papegojor utan namn
Ägare: Pedro Ochando
Yrke: Designer och lärare vid det lokala universitetet
Läge: Valencia, Spanien

Una percha para pájaros

Beskriv djurens plats:
Jag älskar fåglar och så länge jag kan minnas har jag haft dem som husdjur. Just nu har jag två: hanen är gulgrön och honan är blå. De är sparvpapegojor, Forpus celestas, och är lugna och tysta fåglar, de kvittrar inte så mycket. Jag har också en stor svart hund som heter Manolo och förhållandet mellan dem är mycket vänligt. Fåglarna sitter ofta på honom. Jag vill ha dem utanför buren när jag är hemma. Jag skapade det här objektet jag kallar “hängaren” för dem att leka och motionera på. Och det fungerar. Första gången de använde den, älskade de när hela hängaren rörde sig, inte bara själva gungan. Jag antar att för dem var det som att sitta på en gren. Jag var mycket noga med att sätta in grenar av olika tjocklekar för att likna naturen, så att deras ben kan träna ordentligt, eftersom det tvingar musklerna att jobba mer. Jag lade också till en lös olivgren som de kan picka på.

Una percha para pájaros

Var fick du idén till detta och hur mycket älskar dina papegojor det?
Jag gav dem faktiskt grenar tidigare, men de åt upp dem så jag slutade. Jag hittade liknande produkter på marknaden att picka på, men de var alla så statiska. Jag ville ha något med rörelse och som lätt kunde flyttas runt, så jag gjorde allt själv. De tillbringar mycket tid på dem, bara sitter där eller gungar och pickar på olivkvisten. Jag får virket från vilda olivträd.

Vad tycker vänner och besökare om det?
Mina vänner vet att jag är fågelälskare, så de är inte särskilt förvånade över att det ser ut som det gör här hemma.

Una percha para pájaros

Nästa projekt?
Jag måste göra en ny hängare vart tredje år. Det är mycket enkelt: jag köper enkla trästavar och gör hål med en borr, men jag använder inte lim eller giftig fernissa. Detta är mycket viktigt, eftersom fåglarna pickar i sig allt. Jag vill bygga en riktigt stor bur till dem, men jag har fortfarande inte haft tid.

Specialgjort katträd i Paris

Husdjur: Litchi och Bench
Ägare: Fannie Verdu-Imbert och Ulysse Rousselet
Yrken: Arkitekter på FUL[L]
Läge: Paris, Frankrike

FUL[L]

Beskriv djurens plats:
Våra katter hade ingen egen plats där de kunde leka, så vi ville skapa ett litet område där de kunde ha kul utan att ta över hela vardagsrummet.

Var fick ni idén?
Vi letade efter en katträd, men vi kunde inte hitta något vi ville ha. Plus att vi behövde något som inte var alltför dominant, eftersom vi inte har något stort utrymme att ställa det i. Så vi bestämde oss för att göra det själva genom att lacka återvunna trälådor och grenar och arrangera dem på väggen mellan vardagsrummet och vårt sovrum. Vi bestämde oss för att blanda lagringsutrymme och lekfulla element för att optimera ett litet utrymme.

FUL[L]

Hur mycket älskar Litchi och Bench det?
Tack vare leksaker som vi lade in använde Litchi trädet genast, men för Bench, som är mycket skyggare, tog det två månader. Nu är de båda glada över att ha sin egen plats där de har överblick över lägenheten. Litchi i synnerhet älskar att ligga på den övre delen när vänner besöker oss och hålla ett öga på allt som händer! När de jagar varandra och leker i lägenheten, hamnar de alltid i trädet.

FUL[L]

Nästa projekt?
Fördelen med den här typen av katträd är att man kan göra det större och anpassa det till sitt eget utrymme. Vi vill gärna utvidga det runt hela lägenheten. Vi kanske förlänger trädet till väggen i vårt sovrum, så Litchi och Bench lätt kan klättra omkring.

Bärbar hundsäng i Moskva

Husdjur: Zoe
Ägare: Anna Nikitina och Oleg Kovalev
Yrken: Produktdesigners på Smart Balls
Läge: Moskva, Ryssland

SB

Varför gjorde du den här?
När vi fick hund visste vi att hon skulle vara med oss hela tiden. Vi tar henne med när vi går till jobbet, besöker vänner, går på restaurang eller till en bar, till och med när vi shoppar! Och naturligtvis när vi är ute och reser. Så nu har hon en mobil korg där hon kan vila eller ta en tupplur när hon vill. När det är omöjligt att ta med en hund i koppel, är en bärbar säng en bra lösning. Ibland lägger folk inte märke till henne till att börja med, så bra beter hon sig.

SB

Var fick ni idén?
Vad kan din hund göra om du sitter vid en bardisk? Vi behövde ett portabelt “bo” för henne. Eftersom hon inte är liten precis – hon är en Jack Russell-terrier, 8 kilo ren glädje – så fungerar vanliga selar inte för oss. Dessutom är det ganska svårt att hitta något anständigt designmässigt. Vi har vår egen skrädderiindustri, så att sy en bärbar hundkorg var en självklar lösning. Den svåra delen var att hitta formen och få storleken rätt.

Hur mycket älskar Zoe det?
Hon är glad eftersom hon får röra på sig hela tiden, lära känna nya människor och andra djur. Så nu är vi alla nöjda.

Vad tycker andra människor?
När vi gjorde den första, tänkte vi inte på att vi kunde tillverka dem, men nu förstår vi att det finns många människor precis som oss som vill ha en liknande produkt att bära hunden i. Främlingar på gatan frågar oss varifrån väskan kommer och människor verkar känna igen oss vart vi än går tack vare Zoe. När vi ringer en restaurang presenterar vi oss som: “Hej, det är Oleg och Anna, Zoes ägare. Kan vi få ett bord till ikväll?” Det är verkligen användbart.

SB

Hemma har Zoe en säng som vi gjort själva. Oleg gjorde den ursprungligen som en bäddsoffa för vår kollektion 2008 och kallade den “Chushka.” Det var den mest fyrkantiga av våra modeller då. Vi ändrade formen lite för att passa hundar, så nu är det en “hundchushka”.

Nästa projekt?
Vi kallar Zoe vår PR-chef på skämt. Hon arbetar för oss personligen, vårt varumärke och våra produkter. Man kan inte hitta en bättre modell att fotografera på puffar och soffor. Och nu kommer hon att bli stjärna i Smart Balls nya design för djur. Vi planerar att göra väskor och sängar för hundar och hundleksaker.

My Houzz: An Edible Backyard in an Eichler Home

Modernt hönshus i USA

Husdjur: Paper, Djingis ChiKhan och Attila
Ägare: Aislin och Tim Gibson och deras söner, Caedon och Gavin
Yrken: Aislin är frilansande designer; Tim arbetar med affärsutveckling för ett kliniskt forskningsföretag
Läge: San Jose, Kalifornien, USA

Beskriv djurens plats:
Vi ville ha ett hönshus som passade 50-talsstilens moderna linjer som i vårt hus och trädgård. Allt vi hittade var antingen prisvärt men fult eller underbart men oöverkomligt. Tim och jag samlade idéer i ett par månader, jag skissade en slutlig design på papper och senare i Google SketchUp, och vi byggde det tillsammans med våra barn.
Mer än hälften av hönshuset ventileras, så att frisk luft blåser bort ammoniaklukten, och det håller även kycklingarna svala under varma dagar. Vi har skapat massor av utrymme i två nivåer för dem. På så sätt behöver de inte picka på varandra för att det blir trångt.

My Houzz: An Edible Backyard in an Eichler Home

Var fick ni idén?
Vi såg ett hönshus av cederträ hos Pistils Nursery i Portland, Oregon på vår semester, och det var den bästa designen jag hade sett. När Tims föräldrar rev sitt gamla redwooddäck, fick vi trä av hög kvalitet till låg kostnad. Vi räknade in miljöpåverkan och kom fram till den här konstruktionen.

Våra pojkar älskar djur och vetenskap, så att vi valde höns var till stor del deras förtjänst. Vi har äggluckorna i barnhöjd, så luckspärren på hönshuset är lätt för små händer att öppna. Det är också ett walk-in hönshus, så pojkarna kan hjälpa till att städa.

Hur mycket älskar Paper, Djingis ChiKhan och Attila det?
Våra höns verkar ganska nöjda. De är trygga och har gott om utrymme att strosa runt i solen eller gona i skuggan. Vi gillar att de är säkra. Vi gjorde ett betongfundament och häftade på hönsnät i 2×4-tums ramar, och trodde först att det var lite överdrivet – tills en natt då vi såg en stor tvättbjörn knuffa på varenda panel för att hitta ett sätt att komma in. Han gav upp efter 10 minuter. Det är en riktigt hållbar konstruktion.

My Houzz: An Edible Backyard in an Eichler Home

Vad tycker vänner och besökare?
Hönshuset är det första pojkarna visar sina vänner när de kommer på besök. Kompisarna tycker det är coolt att vi har höns, och de som själva har kycklingar gillar verkligen hönshuset. Våra grannar älskar pipandet av kycklingar. När de hör hönornas kluckade, vet de att ett ägg har lagts och vi vet att de kommer att säga: “Låter som ni har fått ett ägg!” Vi har de bästa av grannar.

Nästa projekt?
Vi planerar på att bygga en inhägnad för kycklingarna. Vi låter dem gå fritt på gräsmattan och under buskarna, men de smakar gärna på våra grönsaker.
Kycklingarna återvinner vårt trädgårdsavfall genom att äta ogräs och insekter, och deras gödsel blir kompost i vår ekologiska trädgård. Det vi ännu inte har byggt är en regnvattentank. Det korrugerade plåttaket i vinkel är perfekt för att samla upp regnvatten.

Melbourne pet space

Skickligt dold hundsäng i Australien

Husdjur: Luna
Ägare: Alison Turnbull
Yrke: Marknadskonsult
Läge: Victoria, Australien

Varför gjorde du så här?
Jag var trött på att snubbla över en ganska ful hundkorg i vår tvättstuga. Vår golden retriever, Luna, är som vårt tredje barn. För omkring 1,5 år sedan flyttade vi in ​​i vårt 1910-talshus i Kew. Den befintliga tvättstugan var liten och mörk och hade inte plats för en hundkorg. När vi presenterade en önskelista för vår arkitekt över det nya hemmet, var en av de viktigaste detaljerna en sovplats för Luna. Vi ritade om golvytan till en mycket större tvättstuga, och när vår arkitekt, min man och jag satte oss ner för en brainstorming, kom jag med idén om en utdragbar säng. Vår arkitekt blev först förvånad, men sedan sade han: “Vi kan göra det!” Luna har nu sitt eget sovutrymme i sin bekväma utdragbara säng och nära till hundluckan. Under dagen kan hennes säng enkelt vikas undan och jag kan sköta tvätten utan att snubbla över hennes säng.

Melbourne pet space

Var fick du idén till detta och hur mycket älskar Luna den?
Jag hade sett utfällbara sängar på tv-program om renovering och på nätet och tyckte att det var en bra idé för många olika sorters rum. Så när vi skulle utforma vår tvättstuga och insåg att vi hade massor av skåputrymme längs en vägg, insåg jag att vi skulle kunna använda den här idén för Lunas säng. Det var första gången för vår möbelsnickare, men både hen och arkitekten tyckte att idén var så bra att de skulle använda den igen. Luna älskar sin säng. Först var hon lite misstänksam, men hundgodis övertygade henne. Nu när vi drar oss tillbaka för natten, säger vi bara “läggdags”, och hon springer in och hoppar i säng. Jag tror att hon vet att det är hennes speciella plats.

Melbourne pet space

Vad tycker vänner och besökare?
Lunas utdragbara säng är en av de första sakerna vi visar nya besökare. De tycker att den är fantastisk och en praktisk idé. Många är förvånade över hur lätt den dras ner och skjuts tillbaka. Alla som känner vår familj vet att Luna är mycket speciell för oss och ingen är förvånad över att vi inkluderade henne i utformningen av vårt hem.

Nästa projekt?
Vår nästa renoveringsfas inkluderar en utbyggnad med kök och allrum. Min önskelista för den ytan omfattar en groventré där alla har sitt eget utrymme för väskor, ytterkläder och skor när man kommer in bakvägen. Naturligtvis är Luna med i konceptet och hon kommer att ha ett matchande utrymme för koppel, leksaker och prylar.

Visita Privata: A Casa di Maria

Lekplats för fyra lyckliga katter i Italien

Husdjur: Margherita, Jasmine, Pinuccia och Mimma
Ägare: Maria A. Mammarella
Läge: Rom, Italien
Storlek: 60 kvadratmeter utomhus

Varför gjorde du det här?
Mina katter är mycket äventyrliga och gillar att se saker från ovan. Så jag satte en korg i ett olivträd och en stege att klättra upp på. Den fungerar både som en rolig plats för dem men också som utsiktspunkt. Jag ville göra min trädgård intressant för dem, så jag lade några kuddar i skuggan av träden eftersom de gillar att sova där. Jag byggde också ett par gömställen där de kan leka kurragömma.

Visita Privata: A Casa di Maria

Var fick du idén till detta och hur mycket älskar Margherita, Jasmine, Pinuccia och Mimma det?
Jag har alltid älskat katter. Men i vår tidigare trädgård grävde de upp allt jag planterade, inklusive grannarnas trädgårdar, så jag bestämde mig för att hitta ett sätt att göra min trädgård mer intressant och lekvänlig för dem. Efter ett par månader, var trädgården så kattvänlig att andra katter från området började komma på besök, de älskar att leka i träden och vila i skuggan.
När jag hade anpassat trädgården, slutade mina katter att förstöra mina planteringar så jag insåg att katter gillar att leka. Därför var något av det första jag gjorde när vi flyttade in i det nya huset att bygga en lekplats åt dem. Och nu älskar de den! På morgonen springer de ut i trädgården – de tävlar om att få den bästa platsen i korgen.

Visita Privata: A Casa di Maria

Vad tycker vänner och besökare?
De älskar att sitta i trädgården och titta på när katterna leker och hoppar runt.

Vad händer härnäst?
Jag vill lägga till fler utkikskorgar och trappor, och kanske i framtiden en vinterträdgård, så att de kan leka utomhus även under kallare månader.

Våning designad för katter i Berlin

Husdjur: Oscar och Mieps
Ägare: Zoë Beck
Yrke: Förläggare, författare och översättare
Läge: Zehlendorf, Berlin, Tyskland
Storlek på lägenhet: 140 kvadratmeter

Varför gjorde du det här?
Jag ville att mina katter skulle känna sig lika bekväma som jag gör i mitt hem, så jag frågade min veterinär om råd. Hon såg sig omkring i lägenheten och rådde mig att skapa olika platser där de kan sitta och leka. De behövde möjligheten att vara ifrån varandra – och även från mig. Jag har nu sju olika kattställen i min lägenhet! Men i själva verket är de för det mesta där jag är.

Var fick du idén till detta och hur mycket älskar Oscar och Mieps det?
Jag hittade den märkligt formade klösbrädan – särskilt älskad av Oscar – i en liten butik i Berlin. Den är gjord av papp och bland annat tillgänglig från tillverkaren Cat-On i Berlin. Jag har flera av dem i olika versioner i hela lägenheten. Mieps har flera favoritplatser. Mycket ofta väljer hon fåtöljen Joujou från Moroso eller en hundkorg av lapptäcke, som också är idealisk för katter.

Vad tycker vänner och besökare?
Mina gäster reagerar ofta med positiv nyfikenhet. Människor som inte har katt undrar vad de formade sakerna gjorda av kartong är, medan kattägare förstår. Innan jag köpte klösbrädor, blev mattor och möbler offer för katternas klor.

Nästa projekt?
Ännu mer speciella kattställen i min lägenhet.

LÄS OCKSÅ: 

Mode mopsen Selma i Halmstad
Vad kan chihuahuor lära oss om inredning?

Renovering och heminredning
NUVARANDE 10 bortskämda husdjur (kolla hur de bor)
NÄSTA 7 lättodlade pelargoner