Renovering och heminredning
Har du en samling tapetbitar över? Spara dem! De kan användas som presentpapper, trappdekoration och mycket mer hemma.

Den nya tapeten har äntligen kommit upp på väggen och du är riktigt nöjd. Men resterna som blev över är inte lika tillfredsställande, och priset på den där designtapeten blev en del kronor per rulle ändå. Tur då att både papperstapet och non woven, så kallad easy up-tapet, passar in på många fler ställen än bara på väggen. Om det inte ligger överblivna tapetrester hemma just nu kan du fynda tapetavsnitt och enstaka rullar i affärerna. Här rullar vi upp tips efter tips på hur tapetrester kan användas i hela ditt hem.

101 Idéer i samarbete med Nordsjö Idé & Design

1. Bjud på mönsterdesign
Designa en frukostbricka för varje tillfälle med en bit tapet! Använd ett mönster i födelsedagsbarnets stil, eller bara något som passar när den står lutad mot arbetsbänken i köket.

Interesting Ways with Wallpaper

2. Spara till någon speciell
Istället för att slängas kan tapetbitarna bli extra lyxigt och stabilt presentpapper som håller formen under granen och stilen till födelsedagsfesten.

Découpage byrå Josef Frank inspirerad tapetserad med bilder ur Nordens Flora

3. Uppdatera möblerna
En möbel som är målad i samma färg som väggen är lugnt och skönt för ögat. Samma teknik kan du använda i ett tapetserat rum om det blir några våder över. Sätt upp på lådfronter eller över hela möbeln. Eller varför inte på insidan av en bokhylla, för att ge en illusion av att den saknar bakstycke?

101 Idéer i samarbete med Nordsjö Idé & Design

Även botten av byrålådan kan må bra av lite mönster och färger. Då blir det roligare att hålla reda på sakerna däri, och lättare att inte överbelamra lådorna.

101 Idéer i samarbete med Nordsjö Idé & Design

4. Rama in snyggingen
Har du ingenstans att göra av den där ensamma rullen designtapet som du bara inte kunde låta bli att köpa? Eller vill du ta upp en härlig fondvägg på en av rummets andra väggar? Det krävs bara en liten bit mönsterkonst för att fylla en tavelram.

Rénovation décoration maison 50

5. Världens minsta fondvägg
Tapetsera intill andra material än vanlig vägg, som kakel, bröstpanel eller ett hörn som annars skulle ha varit målat. Tapeter på oväntade ställen ger en spännande effekt!

Design Sponge At Home

6. DIY-förvaring
Spara skokartonger och tapeter och gör dina egna lådor. Ställ tillbaka dem i garderoben för att få roligare skolådor, eller låt dem synas i rummen. Använd gummiband och en knapp för att skapa en låda som påminner om boxarna från House Doctor.

Studio 25m2 Montmartre

7. Använd en våd
Om du bara har en våd över kan den göra mycket för ett hörn eller en kort vägg. Helt plötsligt hamnar det mörka utrymmet i blickfånget.

Villa Stad

En matchande tapetstump blir en fin kontrast till en färgad vägg.

Built in desk/Reading nook

8. Klä in dina böcker
Med snygga tapeter som bokomslag kan du skapa spännande färgkombinationer eller ett mer enhetligt intryck i bokhyllan. Kanske till och med en egen bokserie, där tapetmönstret framträder genom flera böcker på rad?

NW HOMES

9. Pimpa trappan
Trappavsatser är ett perfekt ställe för att använda en eller ett par överblivna tapetvåder. I en rak trappa blir det extra roligt om tapeten har mönsterpassning och ser ut som en vägg från rätt vinkel, som på bildens trädstammar i tapeten “Woods” av Cole & Son som letar sig upp mot övervåningen.

Modern Vintage by Emily Chalmers

10. Lek med lapptäcke
Du får en garanterat unik fondvägg genom att blanda olika mönstrade tapeter. Använd tapeter i samma ton för en rutig effekt, eller i olika färger för en eklektisk stil som på bilden.

Det bästa med denna lösning är att den är så lätt att bitvis byta ut när du känner för det!

Modular bookcase

11. Annorlunda hyllsektioner
Upcycla gamla fruktlådor och stapla dem på varandra för en liten söt bokhylla. Limma eller skruva ihop dem så att de blir stabilare, och sätt olika tapeter i botten på varje hylla, eller samma i alla som på bilden (om du har tillräckligt med tapet över för det.)

Historical Colonial in Pasadena

12. Gör köket mer personligt
Oavsett om du föredrar köksskåp eller öppna kökshyllor kan det liva upp med en tapet som fond för ditt porslin. Det skapar ett djup och en hemtrevlig känsla i köket, som ofta är vitt och opersonligt i övrigt.

Interesting Ways with Wallpaper

13. Klipp till en väggdekor
Gör din egen väggdekor av tapet! På det viset kan du skapa din egen sänggavel på bara några timmar.

Girl

Tips! Använd en non woven tapet som är enkel att sätta upp och ta ner igen. Du kan beskära den direkt på väggen och den töjs inte av väta, vilket gör den lätt att mönsterpassa.

Läs också: 

Renovering och heminredning
NUVARANDE 13 roliga idéer för tapetrester
NÄSTA Lyxig macka med svamp och löjrom