Renovering och heminredning
Drömmen om en veranda gror inom många av oss, och det finns mängder av stilar att välja bland. Inspireras av dessa underbara varianter.

Verandan välkomnar dig hem varje dag och är det första du möts av på vägen ut, dessutom är den även gästernas första intryck av ditt hem. Med rätt utformning och inredning kan en veranda piffa upp vardagen och ge huset ett värdefullt mervärde i form av en vackrare fasad.

Stora Lusthuset Torsjö
Verandans bakgrund

Ordet veranda härstammar från det bengaliska ordet “barandah” som betyder “skyddad entré”. I Sverige myntades begreppet punschveranda under sent 1800-tal, vilket betyder stora verandor där man sommartid satt för att njuta av ett glas punsch. De kännetecknas ofta av stora mängder snickarglädje. Än i dag är verandan ett rum för avkoppling där vi kan umgås med vänner eller bara vara för oss själva. Med åren har det dessutom kommit massor av nya stilar att välja bland.

Österskog / Sweden / Interior Photography
1. Maritimt och traditionellt

Här ser vi en rymlig veranda i Österskog utanför Jönköping. Den har plats för både middag utomhus, avslappning i den hängande soffan och en avskild sovplats för familjens hundar. Glaspartier ger även en hemtrevlig utsikt över verandan inifrån två av husets rum.

Den typiska maritima färgen rött har utelämnats men stilen förstärks av lampan över matbordet, ljusslingan med glödlampor längs taket och det vitmålade i kontrast med mörkbetsat golv. Korgar och plädar med stjärnmönster kompletterar temat liksom soffan som hänger i rep och för tankarna till båtlivet.

Höst på verandan!

2. Amerikanskt och lantligt
Den maritima och den amerikanska verandan har många gemensamma nämnare. Den amerikanska varianten tar gärna plats längs med hela sidan av huset, inrett med hängande lampor, stråhattar och minst en gungstol. Inredaren och trädgårdsarkitekten Anna Stenberg har anammat denna stil hemma hos sig: “Vår veranda är inspirerad av amerikanska “front porches” och byggd med rejäla dimensioner på virket för att matcha det timrade huset. Jag ritade, planerade och målade, och min man byggde verandan. För att få plats med flera sittplatser lät vi verandan löpa utmed hela huset och ta upp fyra meter i bredd. Här lever vi en stor del av sommaren och även ett tag under hösten, då vi gärna flyttar ut när vädret tillåter”, berättar hon.

Uterum G

3. Modernt och färgstarkt
Denna moderna veranda med retrovibbar hör till ett hus i Enskededalen i Stockholms Söderort. Den spännande och lite oväntade designen kommer från GRAD arkitekter.

Verandans gräsgröna färg rimmar väl med husets gula, putsade fasad som lämnas fullt synlig bakom den transparenta stålkonstruktionen. Väggarna påminner om grässtrån som korsar varandra och tygstycket i taket skyddar mot regn. Till en så tydlig design som denna är det enkelt att inreda med möbler i samma stil.

Uterum G

Även trappan har smyckats med det gröna räcket. En nivåskillnad bildar en platsbyggd sittplats på verandan och ett förrådsutrymme på marknivå.

Park Hill House

4. Eklektiskt och färgstarkt
Nu gör vi en helomvändning från det moderna och minimalistiska, och visar en veranda som maxats med en eklektisk art déco, franska för “dekorativ konst”. Under 20-talet växte stilen fram som en motreaktion mot efterkrigstidens besparingar och den moderna massproduktionen. Målet var att lyfta fram det handgjorda och konstnärliga i inredningen.
Art déco är i grunden en eklektisk stil, vilket innebär att blanda olika delar och sätta sin personliga prägel på inredningen. Ordet eklektisk kommer från grekiskan och betyder ungefär att ”välja ut”. Med tiden har art déco börjat uppfattas som en klassiker som går att kopiera eller anpassa efter vår tids preferenser. På bilden ser vi en eklektisk stil med en blandning av vintage och klassisk design, vilket ger en högst personlig helhet.

Även på detaljnivå kan man inreda eklektiskt, till exempel med kombinationsmaterial, där en och samma pryl innehåller två eller tre olika material. Det kan vara en blandning av marmor och metall, porslin och kork eller glas och trä. På ett mindre utrymme, som balkongen eller verandan, är det extra tacksamt att skapa en effektfull inredning med starkare färger och stora kontraster.

Inspiration

5. Klassiskt och funktionellt
På en liten klassisk och inglasad sekelskiftesveranda i Uddevalla har man skapat en kontrast till det traditionella med hjälp av stengolv och industriella detaljer. Lampan står i centrum och man utnyttjar ytan med en platsbyggd bänk, slagbord och stapelbara pallar. Den här ljusa och enkla stilen gör sig extra bra som läshörna eller arbetsrum. Slagbordet kan fällas ner eller bli dubbelt så stort för att ge plats för ett cocktailparty eller en middag.

Vintage-Inspired Inglewood Cottage

6. Romantiskt och lantligt
Gör som man har gjort på denna veranda och möblera utrymmet som ett mysigt vardagsrum. Soffan i rotting, med massor av kuddar, ökar mysfaktorn medan färgval och material andas sekelskifteshem. Närkontakten med trädgården gör sig påmind i form av klätterväxter som letar sig in genom väggen.

Marockansk design

7. Sydländskt och exotiskt
Den sydländska stilen för tankarna till hav, strand och medelhavsklimat. Lägg ut kelimmattor eller färgglatt marockanskt klinker – skinnpuffar, mosaikbord och stolar i smide gör stilen näst intill komplett, men man får såklart inte glömma växterna. De ska blomma i terrakottakrukor och slingra sig längs väggar och tak. En inglasad veranda ger sommarkänsla året om och har ett bra klimat för fikon, oliv, agave och andra medelhavsväxter. Om du föredrar en öppen veranda kan du titta närmare på lättskötta växter som tål lite kallare klimat men påminner om medelhavsväxter – ersätt det svårskötta olivträdet med silverpil och välj tåliga Nepeta som har längre blomning än lavendel.

My Houzz: Magical Byron Bay Home

8. Rustikt och kontrastrikt
I den rustika stilen använder man sig ofta av återbruk och eftersträvar patina och ett något slitet utseende. Här ser vi stilen, med ett naturligt trädäck som vackert har kombinerats med pigga och kontrasterande färger som gult och blått. Verandan, som finns i amerikanska Byon Bay, ägs av smyckedesignern Celeste och hennes partner Chris. “Jag sitter ofta på den främre verandan på morgonen med en kopp te, njuter av solen och tänker på hur lycklig jag är att ha hittat min egen plats i paradiset”, berättar Celeste.

Se mer av detta hem här.

Villa Bergman- Werntoft

9. Skandinaviskt och avskalat
Den skandinaviska stilen är välkänd för att kombinera form och funktion. Det ska vara enkelt och funktionellt med en bas av trä eller andra naturmaterial.

Johan Sundberg Arkitektur har skapat huset med veranda, i hyvlad sibirisk lärkträpanel, beläget i Ljungskogen i Vällinge. Arkitekten har hämtat inspiration från den ljusa och öppna känslan i de skånsk-danska atriumhusen. Verandan är luftig och funktionell med jalusier längs ett glidparti med pergolatak.

Få fler inredningtips:
Trädgård: 10 vackra blickfång för din uteplats
9 heta tips för balkongen – så fixar du fint på den lilla ytan
Utomhus

Renovering och heminredning
NUVARANDE Drömverandor: 9 fantastiska stilar
NÄSTA Gör fint hemma med ljuvliga tulpaner