Skurgolv, målade golv, repor och stickor. Här svarar byggnadsvårdaren Hedvig Bellberg på 7 vanliga frågor om trägolv. 

 1. Hur fixar vi reporna i golvet?
  Vi bor i ett hus från 1930-talet och har gamla undergolv av gran från när huset byggdes. Dem lät vi slipa, luta och vitolja när vi flyttade in för sex år sedan. Nu börjar golven bli avskavda. Måste vi slipa om dem och göra om hela proceduren eller kan man göra några enkla punktinsatser för att få dem fina igen?
  – Anci
  Svar: Det beror på omfånget på repor och skador om du behöver göra om proceduren från grunden. Är det bara små skador och repor kan du oljepolera direkt. Men tänk på att rengöra golvet ordentligt först så att inte fläckar befästs av oljningen. Visar det sig sedan att golvet ändå var lite för repigt kan du slipa om det mer grundligt nästa gång. Ett avlutat och oljat golv bör man kontinuerligt behandla med såpskurning. Då behåller det sin glans och blir mer och mer motståndskraftigt mot fläckar och skador. Använd en fet linsåpa blandat med lite kallt vatten, så återfettas golvet och blir blankt och fint igen. Är skadorna mer omfattande är det en ny oljepolering som gäller. Ett litet snabbknep mot repor och fula märken är att mellan varven ta en mycket fet och ljus nöt, exempelvis en valnöt, och gnida i skadan lite grann, då lagas golvet en aning med hjälp av oljan i nöten.
 2. Bör vi bevara det målade golvet?
  När vi rev upp vår heltäckningsmatta upptäckte vi att det underliggande golvet var målat i ett mönster. När målade man golv? Borde vi bevara det?
  – Erika
  Svar: Vad roligt att ni hittat ett målat golv under mattan! Hoppas att ni vill bevara golvmålningen. Det finns inte så väldigt många gamla dekorationsmålade golv kvar i gott skick. Jag kan inte säga när ert golv målades. Kulörerna har varierat genom åren, men man strävade ofta efter att efterlikna dyrare material än trä. Rutiga ”sten- och marmorgolv” förekom både på 1700- och 1800-talen i högre ståndsmiljöer. Även plankgolv målade i trämönster förekom, som målad parkett. Det förekom också att man målade golven som mattor eller klinker på 1800-talet. Vid 1800-talets slut målades golven i murriga toner, i rött, brunt och grönt, som modet förevisade. Jag förmodar att ert golv är målat i linoljefärg, och då rekommenderar jag att ni också renoverar det med sådan. (Men eftersom linolja kan självantända i underliggande trossbotten behöver man täta springorna i golv som har brett mellan planken, tillfälligt eller permanent. Brandrisken försvinner sedan när oljan torkat.) Måla mycket tunt, gärna i tre lager, och arbeta in färgen med en tät pensel av god kvalitet. Ett målat golv fungerar som vilket annat golv som helst och går att dammsuga, våttorka och tvättvaxa. Men använd inte basiska, starka rengöringsmedel. De fräter ut ytan och mattar av den på sikt. Ett linoljemålat golv som har blivit matt kan göras blankt igen med ett tunt lager linolja.
 3. Hur vårdar jag undergolvet?
  Jag har ett slipat, obehandlat furugolv i hallen. Golvet är ett så kallat undergolv med breda, tjocka plankor från 1860-talet. Jag undrar hur jag ska underhålla golvet, det får gärna bli naturligt grått. Det var ett tag sedan jag slipade det och nu börjar det bli lite solkigt.
  – Helena
  Svar: Ditt golv skulle med tanke på att det är obehandlat fungera väldigt bra som skurgolv. Testa, så kan du om du inte blir nöjd olja in det med golvolja eller linoljemåla det längre fram. Ett skurgolv ser naturligt ut och furuplank grånar av sig själva med tiden. Slipningen för några år sedan har förmodligen gjort ytan mjuk och känsligare för fläckar. Det kan ta några års skurning innan ytan är hård och motståndskraftig igen. Det räcker att skura golvet ungefär en gång i kvartalet. Såpskurning utförs med linoljesåpa tillsammans med kallvatten, så kallt som möjligt. Köp färdig såpa eller koka din egen av vatten, björkaska, linolja och lut. Metoden att skura golv är enkel och miljövänlig. Börja med att väta golvet med rent kallvatten. Därefter häller du upp en hink full med kallvatten och blandar i några deciliter av såpan. Sedan skurar du i brädornas längdriktning med en medelhård skurborste, helst på skaft så att du kan stå upp under arbetet. På svåra fläckar kan du ta lite extra såpa. Lägg aldrig såpan direkt på torrt golv. Då blir det fläckar, i stället för motsatsen. När du såpat klart rengör du golvet med rent kallvatten och torkar torrt.
 4. Hur slipper vi stickor i trägolvet?
  Vad gör man åt stickor och flisor i ett gammalt brädgolv? Finns det några huskurer eller knep att ta till? Vad kan du som byggnadsvårdare rekommendera?
  – Filippa
  Svar: Ett välfungerande knep är att slipa med en liten slipmaskin över flisorna. Dock inte med rondellslippapper, utan hellre med ett spetsformigt slippapper som kommer åt bra och äter mindre av trämaterialet. Slipa försiktigt bort flisan och känn efter så att det känns mjukt på stället. Låt resten av golvet vara. Detta är ett mycket mindre ingrepp än att hyvla eller slipa om hela golvet. Ofta har ett gammalt trägolv patina och karaktär som man ju vill bevara. Utför en eventuell slutfinish utifrån hur golvet tidigare är behandlat. Är golvet ett gammalt härligt skurgolv med breda plank kan man ge det en skurning efteråt. Har golvplanken smalare dimensioner, som är jämnt sågade, är det ett något yngre golv, förmodligen också med lite sämre träkvalitet. Då kan en tunn linoljemålning bli fint, som binder in eventuella flisor, eller en pigmenterad lackning som gör samma sak.
 5. När målade man rutiga golv?
  Jag såg ett inredningsreportage i en tidning där ett trägolv målats rutigt i vitt och rött. När målade man rutiga golv? Vad ska man tänka på om man målar trägolvet i starka färger?
  -Eva
  Svar: De mönstermålade trägolven var vanliga under 1700- och 1800-talen, men är i dag ganska ovanliga, åtminstone i original. Däremot har man på flera ställen härmat detta mode och jag vet faktiskt några som provat att måla mönstergolv den senaste tiden. Antagligen är det lite inne igen just nu. Det man till en början ville åstadkomma med de rutiga golven var illusionen av ett dyrare stenmaterial målat på ett brädgolv. Senare kunde golvmönstren också efterhärma dyra äkta mattor. Det du ska tänka på när du målar ett mönster på ditt golv i klara skarpa färger är att färgen kommer att nötas ner när du går på det. När du sedan vill måla om det är det därför viktigt att du minns vilken kulör du använde. Annars kommer du att slita ner det översta lagret färg och få flammiga golv med flera olika kulörer som framträder samtidigt. Bortsett från detta finns det inga nackdelar med målade golv. Det kan bli hur häftigt som helst, även med många års patina. Använd gärna linoljefärg för att måla golvet, och måla tunt i två till tre lager. Golvet kommer att kunna rengöras som vilket golv som helst, men tänk på att basiska rengöringsmedel kan göra ytan matt.
 6. Hur behandlar jag trägolven?
  Jag bor i ett gammalt hus byggt någon gång på 1920-talet. Det har aldrig grundrenoverats. Nu har jag upptäckt underbara trägolv under de fula golvmattorna. Hur ska jag behandla dessa golv efter att vi tagit bort de fula mattorna?
  – Ina
  Svar: Att få bort alla stift som hållit mattorna på plats är ett pillgöra, men det går med lite ansträngning. Du får känna dig fram med händerna, utan att skära dig. Stiften pillar du loss med en platt skruvmejsel och en tång. Slipa golven när de är rensade från stift. Du kan hyra golvslipmaskin och kantslip, tillsammans med slippapper brukar kostnaden landa på dryga tusenlappen. Det brukar ta minst en hel dag att få golven jämna och renslipade. Golvlister kan du ta bort eller låta sitta, efteråt kan du behöva lägga till en smal list längst ner. Ytbehandlingen kan göras på olika sätt. För trägolv från 1900-talet, som kan bli lite mjuka av slipningen, rekommenderar jag en miljövänlig blank eller halvblank lack, alternativt en miljövänlig hårdvaxolja. Båda kan blandas med lite pigment till den nyans du vill ha. Strykningen utförs i 2–3 lager. Torktiden är cirka 2–6 timmar beroende på fabrikat.
 7. Hur får vi ett vackert skurgolv?
  Vi skulle vilja lägga in ett klassiskt vitsåpat skurgolv och undrar vilket slags golvplank du rekommenderar. Hur ska de behandlas för att få den fina vita pigmenteringen?
  – Anna i Roslagen
  Svar: Jag rekommenderar ett hyvlat golv i senvuxen gran. Olika träslag reagerar olika på såpbehandling, grangolv blir ljusa, furu blir mörkt. Kombinera den första såpbehandlingen med en lutbehandling, som utförs före såpningen för att motverka att golvet gulnar och mörknar. Lut finns vitpigmenterad. Stryk ut lut i träets längdriktning, men spill inte där du inte lutar, det lämnar fläckar. Låt luten torka en dag innan såpbehandlingen. Golvet kan då se lite gulaktigt ut, men det blir ljust igen efter att såpningen gjorts. Använd en vit träsåpa av ett märke som byggnadsvårdsbutiker rekommenderar, eller en fet linoljesåpa som skyddar mot fläckar och smuts och snabbare impregnerar golvet. Såpan får gärna innehålla minst 40 procent olja. Använd kallt vatten, inte hett. Blötlägg golvet ordentligt innan du lägger på såpa. Blanda cirka tio liter kallt vatten med två–tre deciliter flytande såpa. Arbeta i längdriktningen. Torka upp såpvattnet och våttorka med vatten efteråt så gulnar inte golvet. Ett skurgolv kan såpskuras en gång per år. Däremellan kan det våttorkas med såpvatten.

Bebyggelseantikvarie Hedvig Bellberg svarar på läsarnas frågor om byggnadsvård i varje nummer av Lantliv. Prenumerera på Lantliv så missar du inget!

LÄS MER OM BYGGNADSVÅRD:
Så får du ett kök med sekelskifteskänsla
Prästgården från 1700-talet – en byggnadsvårdares dröm
Vackra 1850-talshuset i Älmhult

Följ med oss på en mat- och vinresa till underbara Piemonte

NUVARANDE Så fixar du fina trägolv – byggnadsvårdarens råd
NÄSTA Före och efter: Se förvandlingen av den gamla skolan