Renovering och heminredning
Gör tvättiden lite roligare med bra förvaring, ordentligt med utrymme och kanske några oväntat lyxiga detaljer.

Tvättstugan är väl inte ett rum som vi längtar till direkt. Men har du möjlighet att inreda den smart själv blir det inte bara enklare att få ordning på tvätten, det blir roligare också. Med färg och form i samband med funktion kanske du snart kommer se fram emot att sortera strumpberget och vika matchtröjorna – eller i alla fall ha det fint runtomkring dig medan du gör det.

I centrum av allt
Bygg in och höj upp tvättmaskinen så slipper du böja på ryggen för att plocka ut tunga, våta tvättar. Samt att det blir lättare att hitta den där omaka sockan. Tvättmaskiner och torktumlare finns i en mängd storlekar så ett överblivet hörn bredvid en hel förvaringsvägg kan bli den perfekta platsen för en tvättmaskin eller en tvättpelare. Se bara till att planera in avlopp, el och vatten.

Som hos mormor på landet
Ge tvättutrymmet en rustik men enkel och trendriktig känsla. All modern utrustning kan ju enkelt gömmas bakom vackra skåpdörrar. Eller satsa på en tvättmaskin i retro-stil, som snarast förhöjer en pudrig vintage look med sin blänkande krom. Smeg har bubbelgumsrosa 50-tals tvättmaskiner, som med sin skåplucka frampå faktiskt ser ut som ett litet kylskåp.

Stor familj = stora tvättar
Är ni många i familjen vet ni att tvätthögarna gärna växer. Undvik sorterandet framför maskinen och se till att alla lägger sin tvätt i tydligt markerade rullkorgar för olika färger och tvättgrader. Bygg också in breda bänkar med gott om plats för att sortera och vika, men håll dem fria från tvätt- och sköljmedel så tvättstugan hålls fin.

Bakom stängda dörrar
Kanske har du en gästtoalett i hallen som du inte använder så ofta, eller ett utrymme i sovrummet som gränsar till badrummet och dess vattentillgång. Installera en inbyggd liten tvättstuga som ingen ens kommer lägga märke till bakom stängda dörrar.

Trolla bort tvätten
Den här lösningen uppfyller drömmen om tvättkorgen som inte syns. Smart, snyggt och sobert med en lyxig känsla. Man kan dessutom använda sig av ett Ikea “hack” genom att köpa fronter för en diskmaskin och glidgångjärn, som man sätter fast enkla korgar på.

Ton i ton
Det finns såklart flera fördelar med moderna tvättmaskiner, de är tysta och snålar på både vatten och energi. Men en annan fördel är att de inte måste vara vita. Så nu kan du utgå från tvättmaskinen när du ska bestämma färgnyanserna i tvättstugan – fast de flesta håller sig inom de trygga vita, svarta och gråa färgskalorna.

Litet men smart
Låt en överbliven skrubb förvandlas till en kompakt tvättstuga. Har du inte mer utrymme än så här kan smutsvätten enkelt sorteras i de två väggskåpen.

Wash-in-closet
Har du en lite större walk-in-closet, varför inte använda en del av utrymmet som tvättstuga?Givetvis gömd bakom snygga dörrar. Lyxigt och ack, så bekvämt. Ta bara hjälp av en expert på VVS och avlopp när du planerar – varför inte passa på vid ett eventuellt stambyte?

Ett tvättrum med utsikt 
Att para ihop rena strumpor är väl knappast roligt, men det kan vara väldigt meditativt. Har du dessutom en fin utsikt utanför fönstret kan du lätt låta tankarna vandra fritt. Tänk på att belysningen i ett arbetsrum som en tvättstuga påverkar hur man mår och jobbar där – satsa till exempel på takspottar med dimmer även i mindre glamorösa rum så kommer du snart vilja tillbringa mer tid där.

Det andra köket
Tänk kök! Att laga och förvara mat på ett effektivt sätt handlar om logistik och likadant är det med tvätten. Så planera tvättstugan lika noggrant som du planerar köket vad det gäller förvaring – i ett sånt här utrymme får du plats med så mycket mer än tvättmedel. Tänk på alla batterier, stearinljus, sladdar, glödlampor, snören, klädnypor och laddare du kan flytta ut från kökslådorna och hit.

Lösningar på längden
Låt utrymmets form ge dig idéer. Är rummet avlångt finns det plats för att hänga upp rena kläder på rad i väntan på strykning. Kanske är det dags att renovera tvättstugan i källaren, och göra den till en förlängning av garderoben i sovrummet som oftast är knökfull av saker vi inte behöver.

Mer inspiration: 

Lev lättare med Marie Kondo
Inred din garderob, smart, snyggt och lyxigt!
Ingen plats? Lev helt uppåt väggarna!

Renovering och heminredning
NUVARANDE Trevligare att tvätta i snygg tvättstuga
NÄSTA ”Nu är vårt hem ljust & lyckligt”