Inget ger gammaldags julstämning som hemstöpta ljus. Inte är det svårt heller, bara man har lite tålamod. Så här stöper du ett vackert grenljus.

Stöp ett vackert grenljus – så här gör du

Du behöver:
Stöpkärl
Ljusmassa
Ljusvekar
Termometer
Pinnar

Stolar att hänga dem på
1. Förbered vekarna. Slå en knut i ena änden och gör en ögla upptill. Trä öglorna genom en träpinne så långt ifrån varandra att de inte slår ihop med varandra under stöpningen.

Carina Olander

Carina Olander


2. Smält ljusmassan i ett vattenbad. Uppvärmningen ska alltid ske i vattenbad, på så vis minimerar man risken för överhettning. Det är lämpligt att ha ett lock i närheten som extra säkerhet. Häll ljusmassan i ett metallkärl, som du placerar i ett annat metallkärl med vatten i. Fyll på med 70-gradigt vatten tills det nästan når upp till kärlets kant.

3. Doppet. När ljusmassan är 70–75 grader varm är det dags att börja doppa. Håll vekarna kvar i ljusmassan tills alla luftbubblor försvunnit ur vekarna. Därefter doppar du vekarna i jämn takt tills du uppnår den storlek på ljuset som du vill ha. Låt ljusen svalna något efter varje doppning så att de inte smälter i nästa dopp. Använd termometer och se till att ljusmassan håller 70 grader genom hela ljusstöpningen.

Läs även: Julpynta förnstret – bind en vacker girlang av cypress och mjuken

Carina Olander

Ljusstöpningen kräver fullt fokus en liten stund. När veken väl är ordentligt täckt med stearin är det bara att doppa på i jämn och stadig takt, det går varken att skynda eller att söla.

Carina Olander

Inget ljus blir riktigt det andra likt när man stöper själv, det är en stor del av charmen.

 Läs även: Små pajer med stekt grönkål och ädelost

NUVARANDE Så stöper du ett vackert grenljus själv
NÄSTA Snittar och plockmat till nyårsfesten