Kocken och krögaren Fredrik Eriksson inreder med smarta lösningar i sitt kök på landstället i Stockholms skärgård.

Läs också: 8 inspirerande lantliga kök

KÖK LANTLIV Foto Klas Sjöberg
Sekelskifteskaraktären är tydlig i det platsbyggda köket av massivt trä. Vitrinluckor av kulturglas i överskåpen. Köksluckorna i massiv björk är målade i en ljusgrå nyans, NCS 1500-N. Bänkskivan är av carraramarmor. Den rostfria bänken Decolight från Deco Design har en extrabred ho så att man kan sänka ner en hel plåt, 15 700 kr. Blandaren kommer från Grohe. På bordet står skålar i mangoträ som finns i tre storlekar, 249, 495 och 895 kr, samt salladsbestick, 495 kr, Lexington, som även har kökshandduk, Check Napkin, 119 kr/st. Förutom en vanlig ugn finns en inbyggd ångugn med vac-maskin där man kan stoppa råvarorna i en förslutbar påse som man sedan ångkokar i ugnen. Kakel från Kakeldaxgruppen.

KÖK LANTLIV Foto Klas Sjöberg

Bakom en smal lucka döljer sig en utdragslåda där flaskor och kryddor får plats. Grytvante, 249 kr, och grytlapp, 149 kr, Lexington. Knoppar i borstat stål från Theofils Beslag/Wernerssons. Golvet är furuplankor som har behandlats med vitpigmenterad mattlack.

Läs också: KÖK: 10 anledningar till att göra sig av med köksskåpen

KÖK LANTLIV Foto Klas Sjöberg

De egendesignade köksluckorna harmonierar med husets originalfönster från 1910. Fläkten är osynligt inbyggd under en förhöjning ovanför spisen. Vitvaror från Electrolux.

Läs också: Skördefest med Fredrik Eriksson

KÖK LANTLIV Foto Klas Sjöberg
De öppna hyllorna i skafferiet är tillverkade efter sekelskiftesmodell och målade i samma ljusgrå kulör som köksluckorna. Även brickorna är tillverkade efter Fredriks önskemål och rymmer ingredienserna till ett recept. Bara att plocka fram när det är dags att laga mat eller baka! Tapeten heter French Roses och kommer från Borås Tapeter.

KÖK LANTLIV Foto Klas Sjöberg
Fredrik Eriksson
Yrke: Kock och krögare.
Familj: Sambon Ulrika, barnen Simon och Isabel.
Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm och hus i Stockholms skärgård.
Just nu: Planerar inför öppningen av restaurangen på Nationalmuseum 2018.

Fredrik, hur kom du på att rita egna köksluckor?
– Köket är ganska litet så vi ville utnyttja väggytan bättre och samtidigt skapa ett nytt kök i skärgårdsstil som skulle passa både till husets byggår och den lantliga miljön. Det skulle kännas jordnära och hantverksmässigt. Min sambo Ulrika och jag började med några idéer och fick sedan hjälp att rita ut färdiga skisser av kreatören Jan Rundgren.

Hur gick det till, från idé till färdigt kök?
– Vi hade turen att hitta ett litet snickeri, Wernerssons, som lyssnade på våra idéer och kunde omsätta dem i praktiken. Till exempel ville vi ha kulturglas i vitrinskåpet och utanpåliggande gångjärn. Vi ville också ha allt i massivt trä så att köket håller över tid. När stommarna var färdiga sattes hela köket upp på tre dagar!

Du som är kock och krögare, vad får aldrig saknas i ditt eget kök?
– Tid! Mitt kök är min verkstad och jag älskar att laga mat även hemma, det är avkoppling för mig. En bra skärbräda och vassa knivar är måsten. I skafferiet får det gärna finnas citron, god senap, olivolja, kapris, pepparrot och ansjovis, det är smaksättare som man kommer långt med.

Vilken finess är du särskild nöjd med i ditt nya lantkök?
– Att vi har utnyttjat ytorna så väl. Skafferiet med platsbyggda hyllor och brickor där torrvaror står samlade efter recept är också bra.

 

NUVARANDE Kocken Fredrik Eriksson ritade sitt eget kök – titta in!
NÄSTA Bygg in bokhyllan Billy – och 9 andra Ikeatips