På den ombesjungna platsen Sjösala i Stockholms skärgård huserar i dag en tredje generation Taube. Här finner Everts sonson Jesper och hans sambo Maria lugnet och kontrasten till det hektiska livet som krögare.

Res med Lantliv på ridresa till Portugal!

exteriör av stora huset Taubes sjösala
Det stora huset med vacker träpanel smälter in fint i skärgårdsnaturen.

I skydd av höga tallar och vid en matta av blåbärsris ligger platsen som många av oss sjungit om. Orrberget, som nämns i nationalskalden Evert Taubes Sjösala vals, skyddar mot nordan­vinden. Framför huset ligger Sjösala äng, där Rönnerdahl vals­ade i visan och där konstnären Astri Taube odlade grönsaker.

Jesper Taubes sjösala

Dukat till middag i den 
ljusa ateljén med blommor från Sjösala äng i vas. Dockan på pelaren är från Jespers mammas, Inger Taubes, tidigare 
second hand-butik.

I dag är Sjösala ett andra hem för Everts och Astris sonson Jesper Taube och hans sambo Maria Svensson.
– Vi försöker vara här ute så mycket det bara går, men längre vistelser blir det ju främst under våren och hösten. Under sommaren tar vi oss ut så ofta arbetet tillåter för att laga mat, umgås, plocka bär och svamp, fiska, åka båt och bada, säger Jesper.

Jesper taubes sjösala, utekök på bryggan
Nere vid stranden ligger sjöstugan med trädäck och ett härligt utekök.

Här finns två hus att vistas i: den lilla sjöstugan, som också kallas sommarhuset, och så det större ateljéhuset.
– Vi är mest i stora huset höst, vinter och vår. Det är ett bekvämt och trevligt hus att vara i, oavsett om det bara är vi två eller om man är många. På sommaren flyttar vi ner till lilla sommarhuset, där man mest är ute och kan leva lite spartanskt, säger han.

Läs även: Redaktionens somriga Gotlandspärlor

en öppen spis på familjen Taubes sjösala

Ateljéhusets öppna spis höjer mysfaktorn alla årstider.

Prenumerera på Lantliv!

Här på Hölö i Stockholms skärgård varvar paret ner efter hektiska dagar på Strömma Kanalbolagets fartyg M/S Waxholm III och S/S Stockholm, där de tillsammans har ansvaret för restaurangerna.
– Det är en andningsventil för oss, närheten till havet är avkopplande. Här jobbar vi gärna med skogen för att stressa av, berättar de.
Sjösala har ett händelserikt förflutet. Evert upptäckte platsen under ett besök hos svärföräldrarna och döpte den till Sjösala. 1928 köpte han och Astri tomten och byggde en ateljé och därefter ett fritidshus där. Jespers och Marias hus ligger på en avstyckad del av tomten och ritades av Everts son Per-Evert, som är bror till Jespers pappa Sven-Bertil.

en sekretär på Jesper Taubes sjösala
Klaffbyrån har tillhört Astri, som har gjort det skulpterade huvudet. Ritningen är en första version av Sjösalas ateljé och arkivbyggnad.

Bygget påbörjades 1963 och var tänkt som ateljé. Men efter en dramatisk händelse stannade bygget av och blev inte klart förrän i slutet av 80-talet. 1969 brändes Sjösala ner av en psykiskt sjuk kvinna, en av Evert Taubes beundrare.
– Ateljén skulle vara till Astri men hon använde den inte och bodde aldrig här själv. Luften gick ur lite efter branden, berättar Jesper, som då var nio år och fortfarande har starka minnen från händelsen.

Läs även: Knäckig smulpaj med rabarber

Jesper Taube med nyfångad fisk
De nyfångande abborrarna ska strax stekas i smör. Den höga blå dörren bryter fint mot den trärena fasaden på ateljéhuset.

Rymden i ateljérummet är slående med en takhöjd på fem meter. De stora fönstren vetter mot havet och ger rummet en fortsättning ut i naturen med de vackra tallstammarna. Ateljén är husets centrala samlingsrum med matplatsen placerad mellan köket och den öppna spisen. Spiselhyllan är gjord av vackert slitna stockar från den gamla bryggans stenkista. På hyllan står verk av Astri Taube och i spisen sprakar ofta en brasa.
I markplanet ligger även sovrum och badrum och på övervåningen finns tv-rum med bekväma soffor att krypa upp i. Gäster får sova i rummet intill.
Möbleringen är enkel och sparsmakad med en charmig blandning. Det mesta är ärvt från Jespers och Marias familjer.

båtbrygga på Taubes sjösala
På trivsamma Hölö kopplar Maria och Jesper 
av från jobbet som krögare.

Ytterväggarna är bestrukna med järnvitriol och smälter samman med trädstammarnas färgnyanser.
– Sjösala är en skogstomt, så under vår och höst försöker vi hinna med att gallra, röja och bränna, för det växer så det knakar, säger Jesper och fortsätter:
– Skötebarnet är den del av tomten som är Sjösala äng, som vi försöker återskapa. Men då måste man ha tålamod. För flera år sedan tog vi ner en stor grandunge för att släppa in ljus och har därefter lagt många timmar på att plocka och bränna varje vår. Vi kan nu följa hur floran börjar återhämta sig och en massa ängsarter både dyker upp och sprider sig.

Läs även: Läsarnas egna punchverandor

skogsdunge på Taubes sjösala

Mellan björkarna på Sjösala äng 
växer sällsynta orkidéer.

Här finns nu bland annat blåklockor, prästkragar, den sällsynta orkidén nattviol och gullvivor.
Förutom att jobba i trädgården är matlagningen förstås viktig här på Sjösala. Jesper är uppvuxen i en matroad familj. Farfar Evert var ledamot i Gastronomiska akademien och både farmor Astri och mamma Inger var mycket kunniga i köket.
När det kommer gäster kan det bli avancerade gourmetmåltider, men oftast blir det enkel vardagsmat av det som finns runt om i naturen. Så blir det i dag när Jesper och Maria bjuder på en trerätters. Kantarellerna till förrätten har de plockat på Sjösala äng, liksom bären till efterrätten. Abborrarna fick de upp på nät på morgonen.
Matplatsen vid vattnet används flitigt under varma sommardagar. Här sitter man länge och äter, kopplar av och umgås. Här njuter Jesper och Maria av kvällssolens sista strålar under ljumma sommarkvällar.
Det är inte utan att man tänker på Evert Taube som skrev ”där vågorna klucka mot strand”.

paret taube i båten
Att börja dagen med en båttur och lägga nät är avkoppling för både Jesper och Maria.

Jesper Taube & Maria Svensson
Ålder: Han är 55. Hon är 45 år.
Yrken: Båda är krögare. Tillsammans driver de restaurangerna ombord på M/S Waxholm III och S/S Stockholm.
Familj: Släkterna Taube och Svensson.
Bor: På Södermalm i Stockholm och i Sjösala på Hölö i Värmdö kommun i Stockholms skärgård. Just nu: Njuter av att varva ner men jobbar på distans och hoppas på en höstresa.

Jespers & Marias på landet-tips:
Tänk på återhämtningen. Man behöver en paus ibland, både mentalt och fysiskt.
Gör något helt annat. Har du ett stillasittande jobb kan det vara skönt att vara ute i naturen, röja sly och bränna ris på tomten.
Njut. Under sommaren tar vi oss ut så ofta arbetet tillåter bara för att ha det bra, laga mat, umgås, plocka bär och svamp, fiska, åka båt och bada.
Mixa inredningen. Vi gillar en blandning av stilar. Mycket på Sjösala är arvegods som kommer från båda våra familjer. Tänk på funktionen också. Det är viktigt att inredningen på lantstället är praktisk och tålig.
Belysning betyder mycket. Behaglig belysning gör mycket för ett rum och levande ljus skapar stämning.

Läs även: Vi byggde vårt hus i ett glasväxthus

NUVARANDE Äkta skärgårdsliv hos Taube på Sjösala
NÄSTA Bästa buffén till midsommar – 11 goda recept