pitea_utvald

Återbruk förgyller det gamla släkthuset

TEXT OCH FOTO HELENA KÖHL
Det gamla trähuset i utkanten av Piteå har funnits i Mari Gustafssons släkt i flera generationer. Nu har hon och hennes man förvandlat huset till ett ljust, charmigt hem där återbruk blivit en skön konst.

Läs också: Vackert renoverat sekelskifteshus med glasveranda

Pitea_30

Snön ligger kritvit i meterhöga drivor kring det gråmålade huset, och solen strålar från en molnfri himmel. Trots att det är aningen för tidigt för vår så här långt norrut i landet, droppar det trivsamt från taken och torra grusfläckar börjar redan skymta på gårdsplanen när vi besöker familjen Gustafsson.

Läs också: Titta in i det varsamt renoverade 1800-talshuset

Pitea_29

Här, inte långt från stadens centrum bor Mari, Markus, dottern Siri och deras stora gula Rhodesian ridgeback Hemi i huset med stengrund som byggdes av en stenhuggare på 1930-talet.

– Vi tog över det här stället för åtta år sedan innan vi hade barn, och renoverade i ett halvår före vi flyttade in. Min farfar bodde i huset med sin familj i mitten på 1900-talet, så min pappa är född i här. När familjen blev för trångbodd byggde de huset intill vårt och flyttade dit. I vuxen ålder köpte pappa tillbaka huset, och vi köpte det sedan av honom. Det känns fint att få fortsätta släkthistorien i huset, berättar Mari.

Läs också: 10 vackra lantkök

Pitea_10

Renoveringarna har varit omfattande, men de har gjorts med varsam hand.

– Vi ville bevara den gammeldags känslan och hålla fast vid ursprungliga detaljer som till exempel snedsågad råplan i köket. Vi valde därför tvåglas korspostfönster i gammal stil, och satte in vackra pardörrar på två platser som också passar in i helheten.

Pitea_6

När renoveringen var klar bodde paret i huset en sommar innan Markus började studera i Umeå. Siri var nyfödd och Mari var föräldraledig så huset hyrdes ut en period och de flyttade gemensamt till Umeå. När studierna var slutförda efter ett år, och familjen återvände till Piteå, kändes huset för litet. En utbyggnad var nödvändig och den skedde i två väderstreck.

Läs också: Ge ditt hem en nystart  – tips på enkla förändringar

– Bygget omfattades av en vinkel som rymmer verandan, den luftiga hallen, ett nytt badrum, samt Siris rum på övervåningen. I köket lät vi bygga ett burspråk med mycket fönster, pardörrar mot trädgården och med plats för ett stort köksbord.

Pitea_25

– Vi var noga med att utbyggnaderna skulle kännas naturliga för huset, så därför såg vi till att de inte blev för stora. Det nya badrummet inredde vi i gammal stil.

Pitea_11

Mari älskar att pyssla hemma och har ett stort inredningsintresse. Detaljbilder, bloggar och tidningar är sådant som inspirerar. Saker i naturen tillsammans med vackra textilier, mönster och former är annat som Mari tar till sig när hemmet inreds. Hon besöker gärna loppisar, återanvänder i möjligaste mån och är noga med att välja det som känns rätt i hjärtat, även om det ibland tar tid.

Läs också: 7 viktigaste sakerna att tänka på innan du köper kamin

Pitea_12

– Det vi väljer, och det som vi tycker är vackert, bildar harmoni med det andra. Det mesta av vår inredning har minnen från familjernas barndomshem.

Pitea_14

Läs också: 5 vackra sovrum som du sover bra i

Den barskrapade murstocken, i tegel och cement, gör att det annars ganska romantiska ljusa sovrummet får en oborstad känsla. Det är också så Mari vill beskriva tanken bakom inredningen.

– Enkelt, ljust och luftigt med gamla detaljer och lite rufft industriellt emellanåt.

Det mesta är färdigt nu och till sommaren är det dags att börja skapa grunderna till en mysig trädgård med altaner och planteringar som passar ihop med huset i övrigt.

– Vi behöver fräscha upp uthuset också, men annars är alla stora projekt färdiga, och det som återstår är sådant som känns ganska överkomligt. Totalt har vi renoverat i ungefär ett år, men med hus blir man aldrig klar. Det är en del av charmen.

Maris bästa inredningstips:
1. Strunta i inredning ibland, se förbi ett tag. Efter en tid ser du allt med nya ögon och det blir roligt igen.
2. Tänd rökelse och några ljus, då känns hemmet harmoniskt och trivsamt.
3. Satsa på bra grundmaterial. Ett såpaskurat golv är sammetslent för bara fotsulor.
4. Skapa ett hem där du kan vara dig själv och känna dig bekväm.

Läs också: Inredningstylistens vackra 1920-talshus

 

 

 

 

 

Etiketter: trähus, återbruk
Lantliv_tornhuset_exterior

Tornhuset räddades från förfall

Huset i Kråksmåla återfick sin glasveranda och skinande röda plåttak

Den gamla krutfabriken blev 5-barnfamiljens älskade hem

Den gamla arbetarbostaden visade sig vara en riktig pärla under alla lager av linoleummattor och tapeter

paradis_bottenhavet_utvald

Nybyggt drömhus vid Bottenhavet

Det som var tänkt som en liten gäststuga blev en nybyggd dröm på den finska kusten vid Bottenhavet

Egentligen skulle det bara bli ett utedass där på ladans gavel – för uthyrningsstugan på gården. ”Men vi hade så kul när vi byggde att vi fortsatte av bara farten, jag och kompisen Björn”, berättar Kenneth om tornet som i dag är en minilägenhet i fyra plan.

En dragig lada blev ett härligt drömhus

Katarina och Kenneth har både en ateljé och en minilägenhet i fyra plan i den gamla ladan

KARIN_BROOS_utvald

Karin Broos skapande liv i skolhuset

Titta in i det spännande konstnärshemmet!