Charmigt 1800-talshus på Gotland

Av Britta Wallin Foto Katarina Grip Höök
När formgivaren Synnöve Mork och hennes man Roger kom till Gotlandsgården Lilla Snögrinda blev de helt förförda – av såväl det vackra 1800-talshuset som av ägarens goda fiskgryta! De slog till direkt och fick ett härligt sommarliv på ön med plats för avkoppling, skapande i ateljén och goda middagar i ladan i lyktornas sken.

Här i Lilla Snögrinda, i ett varmgrått 1800-talshus, bor Synnöve Mork och hennes familj på somrarna.

Synnöve är en av Sveriges mest anlitade formgivare och inredare och har ständigt nya uppdrag på gång. Hon formger textil, stylar för fotograferingar och är scenograf, inspicient och projektledare på större mässor och utställningar.

Vintertid har hon sin bas i Enskede utanför Stockholm, då är kalendern fullbokad. Sommarlivet på Gotland vill Synnöve ska vara vilsamt och kravlöst.

När hon och maken Roger Åström såg att huset var en aning lappat och lagat. De flesta dörrar och lister var målade i starka färger – orange, blått, grönt – och på väggarna lyste mönstrade tapeter. Men båda fick en positiv känsla av huset.

– Det var bedagat på ett charmigt lite flower power-vis. Solen flödade in och vi gillade proportionerna på rummen och fönstren. Ägaren Helena, som var på plats i huset, bjöd på en fantastiskt god fisksoppa och vi såg allt i ett rosa skimmer! Vi kunde se att det var mycket att göra, men vi var väl lite naiva och blåögda inför arbetet som väntade, säger Synnöve.

Glasverandan med färgat glas i fönsterrutorna och en handmålad blomstergirlang, de gamla vackra kakelugnarna som stod kvar i nästan alla rum, de höga spröjsade fönstren och den lummiga trädgården avgjorde saken. De slog till utan betänketid. Och har aldrig ångrat sitt köp. Trots allt jobb som sedan följde.

– Som att skrapa fönster och dörrar! Men åh vad det luktade gott när virket kom fram i fönsterkarmarna, det är fint kärnvirke rakt igenom i de här gamla huset, säger Synnöve.

Därutöver har de rivit väggar, målat golv, väggar och lister. De har byggt nytt kök och nytt badrum. Somligt har de fått hjälp med och annat har de fixat själva. Ett helt nytt hem växte långsamt fram, i vita och gråa toner, med ljusa möbler, färgstarka textilier och spännande inredningsdetaljer.

På husets nedervåning, där vi sitter och fikar, är det nu öppet mellan de två sällskapsrummen i huset som Synnöve kallar sommarrummen. Väggen mellan matsal och vardagsrum har slagits ut och alla ytor är enhetligt målade i ljusa nyanser.

Även öppningen in till det vitkaklade köket med bänkskivor i kalksten har gjorts större och från det stora matsalsbordet som är husets hjärta har man nu kontakt med hela nedervåningen. Här kan man sitta vid bordet och prata med den som står och lagar mat ute i köket. Och även byta ett par ord med den som ligger och slappar eller kanske läser en bok i någon av de två vita Klippansofforna, som lite okonventionellt står på rad längs ena väggen i vardagsrumsdelen. Alldeles vita, sköna fårskinn och kuddar från Linum med randigt mönster i Synnöves design gör sofforna inbjudande.

Genom de gardinlösa fönstren bildar grönskan i trädgården en skön, grön fond till de vita och vilsamt möblerade rummen. Och det så speciella gotländska ljuset strömmar den här dagen in från alla håll. Jo, det är något speciellt med det, tycker Synnöve.

– För mig är det framför allt viktigt att det här huset utstrålar avkoppling. Att inreda ett sommarhus tycker jag också mycket handlar om att det ska finnas plats för många personer att umgås. Det är här vi verkligen får tid att prata och spendera tid med familjen och umgås med vänner på besök. Och det ska aldrig kännas jobbigt att ha besök här.

Proportioner, harmonier och linjer är honnörsord för Synnöve i formgivningen. Och ofta är det ränderna hon återvänder till i sitt skapande. En mängd randiga mönster har det därför blivit på textilier åt Linum och Ikea genom åren.

– Det är något särskilt med det där repetitiva som jag gillar. Jag gillar också mötet mellan nytt, gammalt och organiskt. Det blir en skön mix. I min utställning på Formex i vintras utgick jag mycket från naturen. Sådant som kan plockas utanför dörren kan användas i inredningen – ett par grenar i ett glas eller i en flaska, några stenar i en skål.

En sväng ut i trädgården ska vi också hinna med. Det luktar gott från en grill någonstans i närheten och fåglarna kvittrar osedvanligt ihärdigt. Bland fruktträd och syrenbuskar står ett par randiga solstolar uppställda – från Ikea med klädsel i Synnöves design. Här sitter hon gärna med en god bok på eftermiddagarna. Frukosten intas helst på uteplatsen som har riktig Toscanastämning – omgärdad av en liten låg stenmur och vacker, vitblommande klematis.

BS_Synnove_LLV1207-2

Från sonens rum på övervåningen ser man magasinet och ateljén i lummig grönska. Den muromgärdade uteplatsen vid ateljén är perfekt för sköna måltider. För Synnöve Mork innebär somrarna på Lilla Snögrinda avkoppling och inspiration till ny formgivning.

BS_Synnove_LLV1207-1

Hos Synnöve Mork är det öppen planlösning och ljusa toner som gäller. På nedervåningen har väggar slagits ut för att ge plats för umgänge. Blicken vandrar mellan fårskinn, kuddar och Synnöves samlarobjekt – stegar och glas i olika fomer.

BS_Synnove_LLV1207-8

Vilsam enkelhet råder i sovrummet. Skolplanscher med bokstäver gör sig fint ovanför järnsängarnas gavlar. Synnöve trivs i solstolen som bär hennes designade ränder.

BS_Synnove_LLV1207-7

Färgskalor, former och ytor. Synnöve inspireras av naturen i sin inredning. En gammal utdragssoffa, den allra första möbel Synnöve köpte till sig själv, har blivit sänggavel i sonens rum. Ett svartmålat golv kontrasterar mot allt det vita.

BS_Synnove_LLV1207-6

I ateljén finns ett stort ljust sommarrum med extra sovplatser till övernattande vänner. Pallar hör till Synnöves favoritmöbler. Här vita och staplingsbara.

BS_Synnove_LLV1207-5

På övervåningen ryms två sovrum och en liten arbets- och syhörna med arbetslampa i rött. Boningshuset som målats i en varmgrå ton omges av fruktträd, syren och ovanligare träd som rönnsumak.

BS_Synnove_LLV1207-4

I vardagsrummet flödar solljuset in över det helvita möblemanget. Två Klippansoffor står på rad med kuddar i Synnöves design. Väggen pryds av skolplanscher med växter från Kina.

BS_Synnove_LLV1207-3

Gröna blad från trädgården i en glasvas ger atmosfär åt hallen med en vackert gråmålad trappa. Vackra fönster med färgat glas och en handmålad blomstergirlang pryder husets ingång på verandan.

 

ANDRA HAR OCKSÅ LÄST:

 

glasveranda

Vackert renoverat sekelskifteshus med glasveranda

Coola tapeter hos Sofia, som har webbshopen Little Cute Mokkasin

Vacker inredning i huset på Gotland

Vacker inredning i huset på Gotland

Vilsamt och vackert – så känns inredningen i det här vackra kalkstenshuset från 1800-talet

keramiker_utvald

Här skapar Lisa Wohlfahrt sin vackra keramik

En vacker oas där skaparglädjen flödar!

Dalsland_utvald

1800-talshus med bevarad charm

Anneli och Stellan njuter av årstidernas skiftningar och sitt fantastiska 1800-talshus som de renoverat med både förnuft och känsla