1800-talshus på Gotland

Charmigt 1800-talshus på Gotland

Av Britta Wallin Foto Katarina Grip Höök
När formgivaren Synnöve Mork och hennes man Roger kom till Gotlandsgården Lilla Snögrinda blev de helt förförda – av såväl det vackra 1800-talshuset som av ägarens goda fiskgryta! De slog till direkt och fick ett härligt sommarliv på ön med plats för avkoppling, skapande i ateljén och goda middagar i ladan i lyktornas sken.

 

BS_Synnove_LLV1207-2

Från sonens rum på övervåningen ser man magasinet och ateljén i lummig grönska. Den muromgärdade uteplatsen vid ateljén är perfekt för sköna måltider. För Synnöve Mork innebär somrarna på Lilla Snögrinda avkoppling och inspiration till ny formgivning.

BS_Synnove_LLV1207-1

Hos Synnöve Mork är det öppen planlösning och ljusa toner som gäller. På nedervåningen har väggar slagits ut för att ge plats för umgänge. Blicken vandrar mellan fårskinn, kuddar och Synnöves samlarobjekt – stegar och glas i olika fomer.

BS_Synnove_LLV1207-8

Vilsam enkelhet råder i sovrummet. Skolplanscher med bokstäver gör sig fint ovanför järnsängarnas gavlar. Synnöve trivs i solstolen som bär hennes designade ränder.

BS_Synnove_LLV1207-7

Färgskalor, former och ytor. Synnöve inspireras av naturen i sin inredning. En gammal utdragssoffa, den allra första möbel Synnöve köpte till sig själv, har blivit sänggavel i sonens rum. Ett svartmålat golv kontrasterar mot allt det vita.

BS_Synnove_LLV1207-6

I ateljén finns ett stort ljust sommarrum med extra sovplatser till övernattande vänner. Pallar hör till Synnöves favoritmöbler. Här vita och staplingsbara.

BS_Synnove_LLV1207-5

På övervåningen ryms två sovrum och en liten arbets- och syhörna med arbetslampa i rött. Boningshuset som målats i en varmgrå ton omges av fruktträd, syren och ovanligare träd som rönnsumak.

BS_Synnove_LLV1207-4

I vardagsrummet flödar solljuset in över det helvita möblemanget. Två Klippansoffor står på rad med kuddar i Synnöves design. Väggen pryds av skolplanscher med växter från Kina.

BS_Synnove_LLV1207-3

Gröna blad från trädgården i en glasvas ger atmosfär åt hallen med en vackert gråmålad trappa. Vackra fönster med färgat glas och en handmålad blomstergirlang pryder husets ingång på verandan.

 

ANDRA HAR OCKSÅ LÄST:

 

Etiketter: Gotland
Lantliv_tornhuset_exterior

Tornhuset räddades från förfall

Huset i Kråksmåla återfick sin glasveranda och skinande röda plåttak

Den gamla krutfabriken blev 5-barnfamiljens älskade hem

Den gamla arbetarbostaden visade sig vara en riktig pärla under alla lager av linoleummattor och tapeter

paradis_bottenhavet_utvald

Nybyggt drömhus vid Bottenhavet

Det som var tänkt som en liten gäststuga blev en nybyggd dröm på den finska kusten vid Bottenhavet

Egentligen skulle det bara bli ett utedass där på ladans gavel – för uthyrningsstugan på gården. ”Men vi hade så kul när vi byggde att vi fortsatte av bara farten, jag och kompisen Björn”, berättar Kenneth om tornet som i dag är en minilägenhet i fyra plan.

En dragig lada blev ett härligt drömhus

Katarina och Kenneth har både en ateljé och en minilägenhet i fyra plan i den gamla ladan

KARIN_BROOS_utvald

Karin Broos skapande liv i skolhuset

Titta in i det spännande konstnärshemmet!