Den gamla krutfabriken blev 5-barnfamiljens älskade hem

Av Jonna Kivilahti/Living inside Foto Krista Keltanen/Living inside
Den gamla arbetarbostaden visade sig vara en riktig pärla under alla lager av linoleummattor och tapeter. Med en färgskala från vitt till svart, några färgklickar och fina designklassiker har Jaana
och Antti förvandlat huset till ett älskat hem för sig och de fem barnen.

Prenumera på Lantliv!

Det var en dag för tjugo år sedan. Jaana Patrakka Suomala promenerade med dottern Saara i vagnen i de lummiga omgivningarna kring den gamla krutfabriken i Jyväskylä i Finland, där de bodde. Plötsligt fick hon syn på ett spännande trähus som hon aldrig hade lagt märke till tidigare. Det var tomt och övergivet men verkade ha en bra grundstomme. Kanske gick det att bo i?

Så fort Jaana kom hem ringde hon och maken Antti till fabriken. Huset visade sig vara byggt som bostad åt företagets ingenjörer 1923 och hade senast totalrenoverats på 1950-talet. Väggarna var nu täckta med flera lager tapeter och de ursprungliga trägolven var dolda under linoleummattor. Även originaldörrarna hade förstörts och fönstren bytts ut mot mindre varianter. Det avskräckte inte det unga paret – tvärtom. Det riktigt kliade i fingrarna på fastighetsmäklaren Jaana och entreprenören Antti att återskapa den ursprungliga atmosfären.

– Huset behövde verkligen massor av kärlek och omsorg, säger Jaana.

Sagt och gjort. Efter ett år som hyresgäster köpte hon och Antti trähuset och de har förändrat det lite i taget allt eftersom familjen har växt. Numera har nämligen den i dag 22-åriga Saara inte mindre än fyra syskon: Lotta, 17, Veera, 14, Antti-Oskari, 12, och Vertti-Volmart, 6 år. Och med en sådan stor barnaskara är det självklart att renoveringen får ske lite pö om pö.

– Vi gav oss i kast med en sak i taget beroende på vad som var mest akut och det blev själva konstruktionen vi fick börja med, säger Jaana.

Lyckligtvis hade krutfabriken gamla böcker med ritningar som visade precis hur huset hade sett ut från början och Jaana och Antti kunde därmed beställa fönster som stämde överens med original­ritningarna. Taket lades om och mycket arbete gick åt till att hitta precis rätt nyans av gult till fasaden.

– Vi tog också fram trägolven och målade dem, säger Jaana. I vissa rum lät vi de vackra gamla timmerväggarna vara orörda.

Vardagsrummet målades också om i en grå nyans och hallen tapetserades med Woods från Cole & Sons.

– Den gav ett lyft till hela nedervåningen, säger Jaana.

Renoveringen fick inte bara ta tid – den fick kosta också. Jaana och Antti valde gedigna kvalitetsmaterial och naturlig väggfärg för att få ett hållbart och giftfritt hem.

Varken Jaana eller Antti är några inredningsfantaster men de uppskattar att bo i en vacker miljö. Därför tog de för en tid sedan hjälp av inredningsdesignern Johanna Salminen.

– Hon gav oss idéer som vi själva aldrig hade kommit på, säger Jaana.

Till exempel hade Jaana och Antti länge funderat på hur de skulle kunna ge barnen varsitt sovrum. Johanna föreslog att föräldrarna skulle flytta ner på bottenvåningen och att barnen skulle få ovan­våningen för sig själva – en lösning som alla blev mycket nöjda med.

Läs också: 

 

Etiketter: hem, hemma hos
ljustero_utvald

Ladan blev ett drömhus

Se Claes och Madeleines paradis i Stockholms skärgård

hem i harmoni -8

Konstnärens oas – ett hem i harmoni

Konstnären Thérèse Reuterswärd har skapat sig ett hem i harmoni på Österlen.

MIttLantliv

De lämnade karriären för ett liv som ostbönder

Drömmen om livet på landet började med en vallhund. I dag bor barnfamiljen på en gammal bondgård utanför Kalmar och driver gårdsmejeri.