Robin Berkhuizen förälskade sig i ett förfallet stall, men sambon 
Katarina Jönsson var skeptisk. Hur skulle det någonsin kunna gå att bo i? 
Men tre år senare ändrade hon sig – rucklet hade förvandlats till ett 
fantastiskt hem med massor av plats för livets goda för hela familjen att njuta av.

Prenumerera på Lantliv!

Robin Berkhuizens ser möjligheter och skönhet i byggnader som i andras ögon ter sig hopplöst fula. Så egentligen är det inte konstigt att han gick i gång på alla cylindrar när han såg det gamla stallet strax utanför Landskrona, med spiltor och stampat jordgolv.

– Jag köpte det som ett projekt för att utveckla, förädla och sälja, säger Robin. Men jag la ner så mycket tid, energi och hjärta i projektet att jag till slut ville bo här själv och njuta av det. Tack och lov var Katarina med på noterna!

stallet_garden

Det är en fantastisk dag med klarblå himmel, spirande grönska och värmande sol. Trots att det bara tar en kvart med cykeln in till Landskrona är lantlig idyll närmaste granne till det vitputsade huset där Robin, Katarina och döttrarna bor.

stallet_uteplats

Om några timmar kommer vänner på besök. Katarina lägger sista handen vid matbordet på trädäcket, Robin fixar i köket och Lia och Lo far omkring som små spjut över gräsmattan, in och ut genom huset och runt äppelträdet som står i full blom på innergården. Vilket träd!

stallet_tradet

– Det gör hela innergården, säger Katarina. Det är underbart att sitta i skuggan under trädet soliga sommardagar. Och på hösten äter vi av äpplena det ger.

– Trädet hade en central roll i den vision jag fick när vi tittade på stallet 2010, nickar Robin. Det gav en vision om en italiensk piazza där man sitter och har det gott under ett träd. Jag ville skapa samma torgkänsla med trädet i centrum. Därför kom de nya huskropparna med garage, förråd, gästhus och spa att byggas runt äppleträdet.

Katarina blev också förälskad i trädet när hon och Robin tittade på det gamla stallet för sju år sedan. Men allt annat, nej tack. Hon såg att Robin gick i gång direkt, hon förstod bara inte vad han såg.

stallet_kok

– Jag såg möjligheten att skapa en wow-känsla, säger Robin. En öppen planlösning mellan vardagsrum, matplats och kök, men av­delade från varandra genom en centralt placerad trappa med en tunnelkamin i. Behålla det som gick av den gamla huskroppen, bygga på en ovanvåning och satsa på robusta, enkla naturmaterial. Wow, alltså!

stallet_spis

– Wow är för mig inte förknippat med dyrt och ”flådigt”, tillägger han. Det är annorlunda lösningar kombinerat med en feelgoodkänsla. Det ska kännas hemtrevligt.

stallet_sovrum

Och hemtrevligt är det. Så inbjudande att man helst vill erbjuda sig att köpa härligheten. För vem vill inte ha råa tegelväggar kombinerat med vita putsade? Eller synliga takbjälkar, råspont, betonggolv och ett kök som man skulle kunna ge sitt lillfinger för. Eller två, för kakelpartiet vid badkaret i det rymliga badrummet. Men det är inte allt. Sköna sittmöbler, fårskinnsfällar och kuddar gör sitt. Likaså gammalt, nytt och hemgjort sida vid sida. Virkat överkast, romantisk sänghimmel, fräck belysning och snillrika lösningar. Individuella detaljer som samspelar och skapar en trivsam stämning som känns i hela kroppen.

stallet_matplats

Men hur är det möjligt att se allt detta när man står på ett jordgolv i ett gammalt stall? För som det ser ut nu är som Robin ritade upp det från dag ett. Inte en ändring, inte ett undantag under de tre år byggprojektet pågick. Ursprungslösningen höll ända in i mål.

– Själen med tegelväggar och bjälkar hade nog många kunnat se, men resten kan jag inte förklara, min hjärna producerar bilder hela tiden, säger han och ler. Som tur är förverkligar jag inte alla projekt som poppar upp i huvudet, då hade jag haft mer än fullt upp.

Stallet_kok2

Begränsningar triggar Robins kreativitet. Med tanke på allt som behövde rivas, grävas ur, byggas till – stallet var i princip ett tomt skal när byggprocessen startade – hade det varit enklare att riva rubbet och bygga nytt. För andra, vill säga, men inte för Robin. Finns det inga begränsningar blir det svårare att skapa det unika och udda, tycker han. Här bestod begränsningarna av stallets ytterväggar, men det kan också vara icke-fysiska begränsningar. En tajt budget får kreativiteten att gå på högvarv.

stallet_exteriror

Tre år är en lång tid. Robin rev själv det som skulle rivas ut, men hade han inte haft hjälp av duktiga hantverkare hade huset inte varit klart än. Själv ägnade han timmar åt att rita innerdörrar och andra detaljer, leta upp rätt byggmaterial, diskutera smidesdetaljer med smeden plus allt annat som följer i spåren på ett projekt som detta. Klart att han blev så förälskad i huset som växte fram att han själv ville bo här med sin familj. Och klart att Katarina också blev förälskad.

Här hade Robin lagt ner sin själ. Men tre år, tvivlade han någon gång?

– Det finns inget som heter problemfritt när man rotar i gamla hus, säger Robin. Visst kunde jag önska att det skulle ha gått fortare eller att jag hade haft mer tid, men tricket är att kunna njuta av varje del som man slutför.

stallet_badrum

– När kakelväggen var på plats i badrummet satt jag i flera timmar och bara njöt av åsynen. Likadant när trappan var på plats. Förälskar man sig i varje detalj tröttnar man inte. Katarina kunde bli galen på mig när jag bara satt och glodde så där.

stallet_trappa

Ibland kan Katarina sakna stadslivet i Landskrona där familjen bodde i ett radhus. Men som sagt, en kvart med cykel och man är där. Fördelarna med det nya huset är större frihet och mindre stress. Inte lika många människor inpå. Man går onekligen ner i varv.

– Jag tycker att det är häftigt att bo i lantliga omgivningar, säger Robin. På andra sidan staketet spatserar får och höns, barnen kan springa fritt. Jag känner mig mer avstressad.

stallet_spa

– Vi har fått en bättre livskvalitet vilket är trädgårdens förtjänst. Vi tycker om att resa men gillar också att leva sommarliv på hemmaplan. Hänga runt i trädgården och sola, bada, påta i rabatter, spela boule. Här finns utrymme för familj och vänner. Och så mycket att uppskatta i vardagen.

stallet_boulebana

Robin räknar upp några favoriter: ta en morgondusch eller ett kvällsbad i badrummet. Stå vid gasspisen och laga mat med brasan i närheten. Duka upp under äppelträdet när vänner är på ingång. Eller sjunka ner i trädgårdens spa. Just nu kan han inte tänka sig ett bättre boende. Det är drömhuset realiserat på alla fronter. Men om det är drömhuset för alla dagar framöver har han svårt att säga.

stallet_utebadkar

– Förmodligen är det en hållplats på vägen, jag är ständigt i rörelse, konstaterar han. Jag drömmer om att skapa ett klimatsmart hus nära havet. Ett riktigt wow-boende som även miljön mår bra av.

NUVARANDE Det förfallna stallet blev ett fantastiskt drömboende
NÄSTA Gör det själv: 20 snygga sängar gjorda av lastpallar