Lantligt hem på Gotland.

Fina lösningar i huset på Gotland

Av Anna Truelsen Foto Carina Olander
På utsidan såg huset ut som en Gotlandsdröm. På insidan väntade en 80-talschock. Men Karin och Kristoffer såg möjligheterna. Med färg och fantasi har de förvandlat sitt nya hus till ett trivsamt hem där naturmaterial mjukar upp den svart-vita basen.

Lantligt hem på Gotland.

Karin Nilsson och Kristoffer Green fick en chock när det fina vitkalkade huset var till salu, och de såg interiörbilderna på nätet. Fotona vittnade om 80-talsinredning med blommiga tapeter, orange badrum och gulnad furu i varje hörn. 

SE PRYLARNA SOM FÅNGAR STILEN! Klicka här!

Lantligt hem på Gotland.

Paret hade förälskat sig i området här i Hemse på Gotland. Här fanns naturen runt knuten, men det var ändå nära till service och aktiviteter, något som var viktigt med tanke på att paret planerade för familj. Detta skulle bli ett hem för en barnfamilj.

Men interiören var inte i parets smak. Så fort Karin och Kristoffer hade tillträde satte de igång att renovera. Genom att ta ner väggar mellan hall, vardagsrum och kök skulle de få öppen planlösning och på så vis skapa en luftig känsla.

Lantligt hem på Gotland.

Hela nedervåningen har fått gipsputsade väggar målade i en matt vit färg. Valet av just gipsputs grundar sig i att paret ville att huset skulle ha samma karaktär inuti som utanpå. För att bryta av och skapa karaktär i inredningen valde de att sätta upp en svartlaserad träpanel av andrasorterad råspont av sämsta kvalité. Att välja detta var ett sätt att hålla nere kostnaderna, men också få en ruff yta.

Lantligt hem på Gotland.

 

Trappan, dörrar och karmar målades vita för att göra rummen ljusare och fönstren målades svarta som kontrast till den ljusa grunden.

Lantligt hem på Gotland.

Plastmattan i köket ersattes med nytt trägolv och ett nytt kök från Ikea sattes in. Som stänkskydd satte paret upp samma råspont som i vardagsrummet, så att färgskalan och uttrycket löper som en röd tråd genom huset, utifrån och in.

Lantligt hem på Gotland.

– När man börjar renovera tänker man att ”detta tar väl inte så lång tid”, men det gör det. Det har säkert tagit dubbla tiden mot vad vi hade trott. Så här i efterhand kan man ångra att man inte tog ett rum i taget. Vi tog fyra rum på en gång och det var totalt kaos och byggdamm överallt, säger Karin.

Lantligt hem på Gotland.

Karin och Kristoffer gillar att återvända. I hallen finns ett fiffigt exempel på återanvändning. En gammal lastpall står på högkant och döljer ett element, och blir på så sätt även en smal hylla med plats för vackra ting. Ovanför lastpallen hänger klädstången som är tillverkad av rep och en gammal omålad gardinstång. Bredvid står en gammal stege som stod i garaget och som nu blivit svartmålad.

Lantligt hem på Gotland.

Många möbler är ärvda, fyndade på loppis eller är köpta på Blocket, och kompletterar det som är nytt.

Men paret hade förälskat sig i området här i Hemse på Gotland. Här fanns naturen runt knuten, men det var ändå nära till service och aktiviteter, något som var viktigt med tanke på att paret planerade för familj. Detta skulle bli ett hem för en barnfamilj.

Boxern Viper stortrivs i hundkojan med fårfäll, som Kristoffer byggt till honom.

SE FLER HÄRLIGA HEM PÅ GOTLAND:

 

 

 

Lantliv_tornhuset_exterior

Tornhuset räddades från förfall

Huset i Kråksmåla återfick sin glasveranda och skinande röda plåttak

Den gamla krutfabriken blev 5-barnfamiljens älskade hem

Den gamla arbetarbostaden visade sig vara en riktig pärla under alla lager av linoleummattor och tapeter

paradis_bottenhavet_utvald

Nybyggt drömhus vid Bottenhavet

Det som var tänkt som en liten gäststuga blev en nybyggd dröm på den finska kusten vid Bottenhavet

Egentligen skulle det bara bli ett utedass där på ladans gavel – för uthyrningsstugan på gården. ”Men vi hade så kul när vi byggde att vi fortsatte av bara farten, jag och kompisen Björn”, berättar Kenneth om tornet som i dag är en minilägenhet i fyra plan.

En dragig lada blev ett härligt drömhus

Katarina och Kenneth har både en ateljé och en minilägenhet i fyra plan i den gamla ladan

KARIN_BROOS_utvald

Karin Broos skapande liv i skolhuset

Titta in i det spännande konstnärshemmet!