BS_YlvaSkarp_LLV1213-1

Jul i det gamla skolhuset

Av Helena Skarp Foto Magdalena Björnsdotter
Att texta fint på klapparna är rena barnleken för formgivaren och kalligrafen Ylva Skarp. I familjens gamla skolhus vid Siljan står de personliga dekorationerna i fokus.

Läs också: Jul hemma hos Lantlivs fotograf

Lagom till advent börjar julen göra sig påmind i formgivarens och kalligrafen Ylva Skarps gamla skola i Dalarna. Härlig slöjd, vita fårskinn och vackert papperspynt hör till favoriterna i Hjortnäsgården i december.

– Vi dekorerar gärna med pynt från naturen som granris, kottar och kvistar. Julen är inte så tomteröd hemma hos oss, säger Ylva.

BS_YlvaSkarp_LLV1213-1

Läs också: Se hur inredaren julpyntar sitt hem

Så här års möblerar Ylva och Daniel om i vardagsrummet så att soffor och bord står på rad, vilket bjuder in till härligt umgänge.
– Det är en tradition att samla familj och vänner och mysa i advent och numera har vi ju gott om plats. Vi brukar bjuda in till pysselkvällar. Det är roligt att göra egna julkort, säger Ylva.

Sedan familjen flyttade till Hjortnäs har de firat jul hemma.

– Vi spelar spel, lägger pussel och umgås medan släkt och vänner kommer och går. När allt snurrar på med högt tempo till vardags är det viktigt att ta det lugnt under julen.
På jullovet väntar sköna dagar i någon av traktens slalombackar. Och skridskoisen på Siljan är ju bara ett stenkast bort.

Skolsalen har blivit ett mysigt vardagsrum. De vackra fönstren blev fina rumsavdelare mot TV-hörnan en halv trappa upp. Mattor, kuddar och väggprydnader är Ylvas egen design.

BS_YlvaSkarp_LLV1213-5

Trolsk stämning i köket där skolans fyra slöjdbord fått blanka skivor. Auktionsfyndade kyrkbänkar ger fina sittplatser. Lampor och hornlyktor, Uthuset i stan. I matrummets myshörna möts gammalt och nytt. Den sköna Duxfåtöljen stod på vinden, planschen minner om husets tid som museum. Bord, Madame Stoltz.

BS_YlvaSkarp_LLV1213-6

Den gamla vedspisen med öppen spis som sattes upp vid renoveringen har blivit kökets hjärta. Köksinredningen är från Marbodal. Bänkskivorna som har målats svarta matchar pallarna som Ylvas pappa Ove har gjort. Ylvas keramik passar bra i pärlspontsköket. Finns på ylvaskarp.se. En grankvist i en gammal flaska tillhör favoritpyntet i advent.

BS_YlvaSkarp_LLV1213-4

En lockande gömma för små fina julgåvor viker Ylva av sitt eget presentpapper. De vita pappstjärnorna tillverkar Ylvas mamma Doris. På linneskåpet i vardagsrummet har Ylva skrivit ”Ja men varför inte”, som är hennes favorituttryck. Ovanpå samlas Ylvas tryck med flaskor och ljus i en fin grupp.

Läs också: Skapa julstämning – inredarens 8 bästa tips

BS_YlvaSkarp_LLV1213-3

Ytterdörren är matt svart på utsidan och högblankt svart på insidan. Ylva och vega hjälps gärna åt att slå in julklappar vid matbordet som är en given plats för pyssel och skapande. Vid renoveringen av det gamla skolhuset revs några väggar för att få till det stora köket och matrummet med generösa umgängesytor.

BS_YlvaSkarp_LLV1213-2

Kreativt kuddmys i vardags­rummet, där Ylvas stora skisspapper blev en läcker väggdekor. Borden på hjul är gjorda av lastpallar. Den gamla Triplexlampan följde med huset. Söta budskap i vit plexi är det senaste tillskottet bland Ylvas egna julalster.

Ylvas tips för adventsstämning:

1. Ta vara på vad naturen har att erbjuda. Små granar, kottar, kvistar med mera blir fina juldekorationer.
2. Gruppera dekorationer och pynt i stället för att sprida ut dem. Det ger ett lugnare intryck.
3. Frossa i levande ljus. Det skapar stämning i hela huset.

Läs också: Klassiskt julmys på Kråkhult

 

Etiketter: jul, advent, dalarna, skolhus, Siljan
Snittar till nyår

Snittar och plockmat till nyårsfesten

Lyxig plockmat får inleda festen. Här är våra bästa recept

Så sabrerar du champagne enligt konstens alla regler

Film: Sabrera champagneflaskan på nyår

Av alla sätt att öppna en flaska är sabrering det coolaste. Med hjälp av vår sabreringsguide gör du succé bland vännerna

Tips på nyårsdukning

10 fina idéer till dukningen på nyår

Fixa fin dukning till nyår med våra bästa tips

nyar_lekar

Rolig nyårsfest med lekar som passar alla

Nyårsfesten hör till årets längsta fester då det brukar finnas tid för lekar och kul upptåg. Här är några av våra favoriter

Fördrink

God fördrink att starta nyårsfesten med

Denna drinkklassiker har fått en god liten twist av björnbär och blir en festlig och fördrink på nyår