När arkitekten Daniel Fagerberg hittade det gamla vitputsade stallet visste han att han hade hittat rätt. Här skulle han kunna både bo och arbeta. Daniel har förvandlat stallet som var fyllt av lera och vatten till en härlig arbetsstudio med plats för hela familjen.

En bit utanför Stockholm ligger det vitputsade stallet som tidigare inrymt oxar. Omgivningen är rofylld och lantlig trots närheten till stan. Två svarta ladudörrar markerar entrén och på gräsmattan står vita trämöbler. Det första man lägger märke till när man kliver in genom glasdörren är rymden och ljuset som flödar in genom de stora fönsterpartierna.

BS_Oxstallet-4

Det vackra fönstret hittade Daniel på gården i samband med renoveringen. Köksdelen har Daniel byggt i formplyfa.

Läs också: De renoverade en gammal skola

Det var i början av år 2000 som Daniel och hans bror hittade det dåvarande stallet i en annons i Dagens Nyheter. Studion ligger invid ståtliga Sturehofs slott på Ekerö utanför Stockholm, omgiven av en vacker natur med ett flertal åkrar och många stora gamla ekar.

BS_Oxstallet-6

De gamla ladudörrarna finns kvar och går att stänga när familjen inte är hemma. Här trivs familjens katt alldeles utmärkt.

BS_Oxstallet-1

Daniel ritade tillsammans med sin bror upp hur de ville att stallet skulle se ut och vara. Och sen var det bara att börja bygga.
– Det första vi gjorde var att köpa en grävskopa så vi kunde gräva ut allt här inne och dränera bort allt runtom. Det var rätt mycket arbete innan den delen var färdig. Under all lera fann vi en bit betongyta där ringen som man band fast tjuren i fortfarande satt kvar, berättar Daniel.

Den ursprungliga idén till planlösningen var att skapa olika nivåer som skulle definiera den ”sociala” köksdelen mot den lugnare soffdelen och arbetsplatsen. För att det skulle bli en naturlig avgränsning mellan de olika ytorna och för att slippa väggar gjordes ett högre trappsteg än vanligt för att man inte enkelt skulle kunna ta ett steg upp. Kanten gjordes därför 280 mm hög, mot ett vanligt trappsteg som är 150 mm.

BS_Oxstallet-5

Huset värms upp genom vattenvärme i golvet och det går också att elda i kaminen. Det finns inga element utan värmen kommer underifrån. När man ser det råa golvet kan man få känslan att det skulle vara kallt i huset men på vintrarna kan man gå barfota här inne tack vare golvvärmen.

Läs också: Ladan blev ett drömhus

Möblerna i huset har Daniel och Sarah tagit dit från olika ställen utan att det riktigt funnits en plan men med tiden har allt hittat sin plats.

BS_Oxstallet-2

Daniel finner stor inspiration i studion i sitt arbete som arkitekt. Med hjälp av ett snabbt bredband kan han koppla upp sig mot servern på kontoret i stan och sitta och jobba i det gamla oxstallet. Att det även finns övernattningsmöjlighet gör att hela familjen kan vara där då och då.

NUVARANDE Titta in i det renoverade stallet som blev till arbetsstudio
NÄSTA Supercharmigt stationshus med torn till salu