Familjen Berg växte från två till sju personer på tio år. Emma och Anders har skapat ett personligt hem där platsbyggda lösningar och charmig förvaring  gett de fem barnen varsitt krypin i den gamla lanthandeln.

Prenumerera på Lantliv!

Lanthandel i Hjo_46__094_V_r

Strax utanför Hjo ligger den gamla lanthandeln Svärtängen som numera är hem åt en fembarnsfamilj med två katter och ett marsvin.

Emma och Anders Berg hade länge bott granne med den gamla lanthandeln men inte tänkt mycket på den eftersom huset, med sin mörkgröna fasad, var så svår att se i den lummiga trädgården. Men när huset blev till salu för drygt 19 år sedan blev de nyfikna och gick på visningen.

Läs också: Vackert 1800-talshus på Öland

När paret klev över tröskeln hade ingenting renoverats sedan 1970-talet. På golven låg bruna och orange heltäckningsmattor. Trots det dystra första intrycket blev de förvånade över att huset kändes så rymligt och stort, och genast såg Emma vilken potential det hade. Hon hade länge drömt om ett gammalt hus, och Anders ville gärna bo lite utanför Hjo. Huset var nästintill perfekt för paret.

Lanthandel i Hjo_08__094_V_r

– Det jag föll för direkt var att alla gamla spegeldörrar fanns kvar och vi hoppades att det under alla mattor skulle finnas orörda trägolv, säger Emma och fortsätter ut på husets stora altan medan hon berättar.

Läs också: Renovera med glädjen i behåll – 5 bra tips

Lanthandel i Hjo_42__094_V_r

– Trädgården var enorm och alla träden skiftade i sprakande höstfärger. Att ha grannar åt ena hållet och öppna fält åt det andra kändes som en perfekt mix. Och att det var gångavstånd till centrum­, samtidigt som känslan av lugn och ro på landet var påtaglig, gjorde att vi faktiskt bjöd på huset direkt efter visningen.

Lanthandel blev mysigt hem

– Soffbordet hittade vi i snickarboden när vi flyttade in, det har använts som såg- och målarbord, men för oss är det ett originellt soffbord som passar vår stil precis. Jag tycker att det är bättre att gamla möbler kommer till användning i lite ny skepnad än att de riskerar att åka till soptippen.

Huset är byggt 1932 och rymde från början två lägenheter, en på varje våningsplan, och en lanthandel i det rum som i dag är vardagsrum. Det stora uthuset användes till lager, hönshus och vedbod. När de första ägarna flyttade ut 1964 stängdes lanthandeln.

Läs också: Liten sommarstuga med smarta lösningar

Emma och Anders flyttade in i november 1996. Samma kväll som de fick nycklarna åkte de till huset för att titta.

Gammal lanthandel blev mysigt hem

 

Ganska snart stod det klart att huset var en riktig pärla, dold under murriga ytskikt. Väggar revs och originaldetaljer togs fram, men det som gjorde störst skillnad var bytet av de brunbetsade 1970-talsfönstren till vita vackra fönster i gammal stil och med special­beställda foder.

– Det var nog först då som huset hittade tillbaka till sitt rätta jag igen. Med en stor portion envishet, kreativitet och renoveringsglädje har Emma och Anders lyckats skapa sju rum och kök på 147 kvadratmeter.

Gammal lanthandel blev mysigt hem

Samtliga rum har specialanpassade lösningar för att få till förvaring och funktion på bästa sätt.

Gammal lanthandel blev mysigt hem

 

På bottenvåningen ligger kök, vardagsrum och föräldrarnas sovrum.

Gammal lanthandel blev mysigt hem

På övervåningen har barnen varsitt rum som ändrats både två och tre gånger, avslöjar Emma. Trots att rummen är små är barnen nöjda med att ha ett eget.

Lanthandel blev mysigt hem

– Det viktigaste för oss har varit att skapa ett funktionellt hem som är trivsamt och välkomnande. Allt eftersom familjen blivit större har vi fått hitta nya lösningar för att få rummen att räcka till, och det har verkligen varit en utmaning. Små utrymmen kräver lite finurliga lösningar.

Lanthandel blev mysigt hem

Sonen Olles rum krävde lite extra kreativitet. Där var det omöjligt att få in en säng i fullängd utan att blockera dörrar. Lösningen blev en säng som är fem centimeter kortare än vanligt, och som är 80 centimeter bred i ena änden och 70 i den andra.

Lanthandel blev mysigt hem

– Jag har alltid tyckt att planering och att skissa på nya idéer är den absolut roligaste biten, sedan känns det otroligt kul att se det bli verklighet. Det mesta vi tar oss för gör vi tillsammans, och många gånger har vi byggt med små hjälpredor runt benen. Familjen gick från två till sju personer på tio år. I takt med att huset krympte växte kärleken till huset.

Lanthandel blev mysigt hem

– Vi hade ett tag funderingar på att byta hus när de tre äldsta barnen var små, vi tyckte det var trångt och att vi la mycket tid och pengar på det. Men efter en vårhelg full av resonerande kom vi fram till att vi inte klarade av att flytta. Både huset självt och platsen det ligger på passar oss så bra. Sedan dess har vi hunnit få tvillingar, men inte en dag har gått då vi ångrat att vi stannade kvar. Tvärtom, den helgen av noga övervägande stärkte oss bara ännu mer i tron att detta är vår plats på jorden. Här vill vi bo, även om det är lite trångt!

Gammal lanthandel blev mysigt hem

Emma inspireras av naturen och årstidernas växlingar. Hon plockar gärna in kvistar som slår ut när våren närmar sig eller binder kransar av granris och kottar när julen är på väg. 

Lanthandel blev mysigt hem

Emmas tips till stora familjer: En stor griffeltavla i köket är ett perfekt sätt att hålla koll på veckans alla aktiviteter. Vi har målat en stor rektangel med griffelfärg och sedan ramat in med gamla brädor från uthuset.

Gammal lanthandel blev mysigt hem

 

Fungerande förvaring behöver inte bara vara Ikeagarderober på rad.

– I vår 
lilla hall på övervåningen står udda skåp med korgar och gamla trälådor ovanpå. De rymmer massor och är en fin detalj. Platsbyggda lösningar sparar utrymme, är snyggt och kan anpassas efter barnens intressen och behov. Med loppisfynd är det lätt att skapa ett levande och personligt hem utan att det kostar massor. Med lite fix och färg går det att anpassa till sin egen stil.

Gammal lanthandel blev mysigt hem

Ett stort plus är att det sparar på naturresurser. En kökssoffa är praktisk för småbarn och rymmer många rumpor. Ett stort köksbord som står stadigt och är lätt att hålla rent är också praktiskt.

Läs också: Drömhus från 1928

NUVARANDE Gammal lanthandel blev mysigt hem
NÄSTA Lyxig macka med svamp och löjrom