matsal och kök vimmerbyhuset

Gammalt möter nytt i Vimmerby

AV ANNA TRUELSEN FOTO JONAS LUNDBERG
Frida och Johan Bieberbach förvandlade ett 
eternithus i Vimmerby till ett personligt drömhem med råa betongväggar och vackra plankgolv.

exteriör vimmerbyhus 1920-tal, frida gräverFrida har längtat efter att få vårstäda tomten och röja kring det charmiga gamla uthuset.

Läs även: Smyckat med sameslöjd

Att huset från 1929 var ett renoveringsobjekt med bland annat eternitfasad och plåttak var inget som hindrade Frida och Johan Bieberbach när de köpte det 2003.
– Huset med den lummiga trädgården kändes som hämtat ur Astrid Lindgrens värld. Vi föll handlöst. Kakelugnarna och spegeldörrarna fick mitt hjärta att banka lite extra och Johan blev helt såld på de charmiga uthusen, säger Frida.

frida går uppför träträppan i vimmerbyhusetDen trärena trappan bär spår av alla steg som tagits. Olles rum målades svart nertill för att små fingeravtryck skulle synas mindre.

Läs även: Plockbuffé hos Anna och Fanny Bergenström

Den gamla eternitfasaden plockades ner och huset isolerades. Fasaden målades röd med vita knutar, plåttaket fick stryka på foten och ersattes av tegelpannor. Nu började huset likna den Bullerbydröm som Frida och Johan hade sett framför sig. Paret bokade tid med en arkitekt för att spåna på hur de skulle kunna bygga ut för att få plats alla fem.

vardagsrum och blomdetalj med tapetSoffgruppen är Ikeas Ektorp, vägglampa från loppis och kuddar från HM Home och Spira. En gammal mjölkpall blir ett nattduksbord.

Missa inte: Lantlivs fina tävlingar!

– Jag hade en tanke om Gotlandskänsla med betong på väggarna, ljus och rymd med stor sällskapsyta för familj och vänner. Arkitekten förstod precis vad jag menade och ritade upp en ny och spännande planlösning säger Frida.

matsal och kök vimmerbyhusetParet föll för de vackra kakelugnarna. Köksbordet är köpt på auktion och taklampan kommer från Ikea.

Tidigare hade huset många, små rum och mycket dörrar. Efter utbyggnationen går vardagsrum och matsal i ett; innertaket i utbyggnaden följer yttertakets linjer, det ger en känsla av ett äldre hus som har vinklar och vrår och binds ihop med den äldre huskroppen på ett bra sätt.

sovrum i blått och stilleben med glaskupa och suckulentDet blå skåpet är ett knappskåp från Fridas mammas gamla syaffär. På soffbordet ett fint stilleben.

Fridas bästa inredningstips:
Underskatta inte lågprisvaruhusen! Man kan göra riktiga fynd som påminner om dyrgripar man ser i inredningstidningar.
Köp detaljer på loppis. Bra för miljön och gör ditt hem personligt. Dessutom kan du sälja det vidare när du tröttnat och ge plats för något nytt.
Förändring behöver inte kosta, det kan räcka med att möblera om för att skapa nya uttryck.
Låt dig inspireras av tidningar och bloggar men tappa inte bort dig själv.

interiör med betongväggar och loppisfynd, 1920-talshus med betongväggarMatsalen badar i ljus och takvinkeln och betongväggarna ger rummet en personlig karaktär. Simons rum har fina harlekinstickers, från Firm Living, som markerar takhöjden.

Läs även: Kalkstenshus med orangeri

Etiketter: lantligt, kakelugnar
skånegard till salu på Österlen

Konstnärsgård med drömträdgård till salu på Österlen

Nu kan du lägga vantarna på en en vacker skånegård på Österlen där det gamla stallet blivit vacker ateljé.

torp_utvald

Romantiskt torp från 1800-talet

Inredningsfotografens egen idyll

missionshus på gotland

Hemnettips: Sagolikt gammalt missionshus på Gotland

Nu ligger ett gammalt missionshus ute till försäljning. Kika in ett varsamt renoverat drömfritidshus

blommiga tapeter

10 blommiga tapeter som fixar lantliga stilen

Blommiga tapeter har blivit en stor inredningstrend. Här är 10 favoriter att inspireras av

lantligt drömhem

De flyttade till landet och byggde sitt drömhem

Andreas och Lisa flyttade tillbaka landet och byggde sitt drömhem