När matkreatören Ulrika Davidsson hittade 
den gamla gården Getor i gotländska Rone blev 
hon blixtkär. Efter många om och men fick hon och maken Lasse köpa gården, där de har 
öppnat en restaurang i ladan, omgiven 
av familjens egna odlingar. Följ med till en somrig 
oas där den goda maten står i centrum.

Det är inte lätt att hitta hit. Vi kör fram och tillbaka utmed den slingrande vägen mot Ronehamn och Ulrika och Lasse Davidssons ställe vid korsningen Burs Eke. Ulrika ringer med jämna mellanrum för att kolla var vi är, och vi är hela tiden nära. Och kör hela tiden fel.
Till slut hittar vi äntligen rätt. En leende, lättad Ulrika Davidsson tar emot på en välkrattad gårdsplan. Det är ovanligt att köra så fel, får vi veta. För här, Hemma hos Ulrika som hennes restaurang i ladu­gården heter, är det fullbokat varje dag. Och har så varit sedan premiären för fyra år sedan. Varje dag lyckas 80 personer med konststycket att hitta hit.
I det gamla bostadshuset som byggdes 1889 bor hon, maken Lasse och barnen Ebba, 18 år, och Jonas, 16 år. Men processen att få köpa gården var lång och snårig.

SUGEN PÅ ÄPPELPAJ?
LÄS ÄVEN: Lättlagad klassisk äppelpaj

Mitt lantliv. Kock Ulrika Davidsson på Gotland.

Ladan har förvandlats till en ljus och hemtrevlig restaurang 
med en lekfullt personlig inredning.

– Ja, vi hyrde ett ställe här i närheten under elva år. Varje dag åkte jag förbi det här huset, och redan första gången jag såg det klack det till inom mig, berättar Ulrika och visar oss runt på ägorna.
Det växer så att det knakar, överallt. I stora trälådor trängs morötter, sockerärter, sallat, squash och annat. Jordgubbarna står klarröda och väntar på att plockas, rabarbern breder ut sina blad mot himlen och till och med sparrisen står i givakt. Så mycket som möjligt odlar Ulrika själv till sin restaurang ute i ladugården, resten köper hon i någon av alla de gårdsbutiker som finns i närheten.
Ulrika ville nämligen inte bara ha ett sommarställe på Gotland, där hon själv tillbringade sina somrar som barn. Nej, efter det att familjen gjort en resa till Zanzibar sju år tidigare ville hon starta en restaurang i hemmiljö. Där, på stranden, bodde nämligen en kvinna som hette Nicole, som varje kväll slog upp portarna till sitt lilla hem, där hon lagade och serverade olika maträtter beroende på vad hon köpt på den lokala marknaden.

UlrikaDavidsson

 I den renoverade gamla ladan ryms numera 
en stor passion för mat och dryck. Det är inte helt lätt att 
hitta till gården på sydöstra 
Gotland, men det är 
mödan värt att komma dit.

Mitt lantliv. Kock Ulrika Davidsson på Gotland.

En välkomnande grind och knastrande grusgångar skapar gammaldags charm på gården.

– Jag tyckte att det skulle vara en bra idé för Ulrika att göra samma sak, säger Lasse och slår upp ett glas av det egenhändigt bryggda ölet Todd, som han och grannen Staffan brygger på Rone Bryggeri och nu fått tillstånd att servera på restaurangen.
– Problemet var att stället inte var till salu. Inte till någon från fastlandet i alla fall. Det fastslog ägarna Ulla och Folke direkt, inflikar Ulrika.
Men Ulrika gav sig inte, trots ägarnas envishet. När Ulrika sätter den sidan till är nämligen hon själv minst lika envis. Hon uppvaktade Ulla och Folke regelbundet, berättade om sin dröm att flytta in här och starta egen restaurang och till slut insåg även Folke och Ulla vilken fantastisk idé det var.

Mitt lantliv. Kock Ulrika Davidsson på Gotland.

Bondgårdens prunkande trädgård känns ständigt närvarande på sommarkrogen.

I dag är Folke och Ulla i det närmaste en del av familjen. Överallt i det rymliga, men gammalmodiga, bostadshuset finns det spår av de ursprungliga ägarna. På det gamla kylskåpet hänger Ullas recept på drömmar och nästan varje vecka kommer hon hit för att baka.
– Det är enklast så, Ulla är inbakad på den här ugnen, och därför är det onödigt att hon bakar hemma i sitt nya hem, förklarar Ulrika.
Inredningen i huset känns långt ifrån det stereotypa hemmet för en modern Stockholmsfamilj. Det är befriande fritt från svart granit, borstat stål och Laminofåtöljer. Här regerar i stället mörka tapeter, djärva mönster, pinnstolar och laminat. Så fort familjen köpte gården satte de i gång med att renovera den gamla ladugården, som tidigare varit svinstia.
– Därför har vi inte kommit till bostadshuset än. Där är det fortfarande helt ofixat. Vi har tagit dit våra sängar och någon soffa, i övrigt är det den inredning och de tapeter som fanns när Ulla och Folke bodde där, säger Ulrika och visar oss in i den ljusa, rymliga ladugården där inredningen går i bländande vitt med björkstammar som pelare, vita dukar på borden och ängsblommor som pynt. Väggarna pryds av fårhuvuden i keramik som tillverkats av lokala konstnärer. I taket hänger knippen av örtbuketter, bara att plocka från när det är dags att laga mat i de två öppna köken där Ulrika och hennes familj lagar maten till kvällens sittningar.
Här är det verkligen, precis som namnet antyder, hemma hos Ulrika. 80 gäster får plats, och det som serveras är det som för närvarande växer i grönsakslandet eller finns att köpa i gårdsbutikerna. Hälso­tänk, naturligtvis, Ulrika har inte blivit Sveriges GI-drottning för intet, men även säsongsanpassat och miljömedvetet.

LÄS ÄVEN: 
Så skördar Mandelmanns på sin gård

Mitt lantliv. Kock Ulrika Davidsson på Gotland.

Redo att avnjutas är de nyuppdragna morötterna av sorten ’Purple Dragon’.

– Vi flyttar hit redan i maj och stannar till september. Vi vill vara här så mycket det bara går och åker även hit under helger och lov under resten av året, säger Ulrika.
Att starta restaurangen var inte bara en dröm som gick i uppfyllelse, det var också ett sätt att kunna ta med sig arbetet hit, för att kunna bo här längre.

Mitt lantliv. Kock Ulrika Davidsson på Gotland.

Ulrika drivs av lusten att 
inspirera till hälsosammare 
liv. Mycket grönsaker 
är en självklarhet för henne.

– Mina föräldrar träffades på Gotland, och för mig var Gotland det självklara stället att vara på under de långa sommarloven, berättar Ulrika.
Renoveringsarbetet i ladugården gick i rekordfart, men det innebar hårt arbete. Ulrika visste hur hon ville ha det. Eftersom hon skriver kokböcker med hälsotema och älskar att laga mat skulle matgästerna kunna se när hon tillagade maten. Därför anlitade hon en lokal snickare för att montera de två köken från Todej i Västergarn. Ugnarna och kylskåpen står ute i restaurangen och här sätts simultankapaciteten på prov.

Mitt lantliv. Kock Ulrika Davidsson på Gotland.

Inredningen går i pastell-
toner med en twist 
av gammaldags romantik.

– Det ska vara en hemma-hos-känsla. De gäster som vill sitta ensamma bör nog gå någon annanstans. Här placerar vi olika sällskap tillsammans, vi småpratar med gästerna samtidigt som vi lagar middagen och det brukar bli en fantastisk stämning, berättar Ulrika.
Än så länge är restaurangen bara öppen under sommarhalvåret, men arbetet med köksträdgården pågår året runt. Fröna sås i april och lagom till att restaurangen öppnar serveras de egenhändigt ­odlade primörerna.

Mitt lantliv. Kock Ulrika Davidsson på Gotland.

Som barn tillbringade kokboksförfattaren Ulrika Davidsson många somrar på Gotland. Nu är hon tillbaka på en egen gård där det alltid finns något att skörda sommartid.

Resten av säsongen arbetar Ulrika med sina böcker – 27 stycken har det hunnit bli – och med att hålla föreläsningar.
– I framtiden kanske vi kan hålla kurser och föredrag här i ladan. Köken rymmer massor av människor och jag är övertygad om att fler och fler vill lära sig att laga god och hälsosam mat. Då kan vi förverkliga drömmen om att flytta hit på heltid, säger Ulrika.

Mitt lantliv. Kock Ulrika Davidsson på Gotland.

Nu skördas och serveras 
primörerna som såddes 
i april.

ULRIKAS SOMRIGA GOTLANDSTIPS:
Ljugarn och Folhammar – ett mysigt litet samhälle med fiskeläge, fina stränder, härliga krogar och ett magiskt raukområde att promenera genom.
Holmhällar – längst ner på södra Gotland finns de vackra stränderna 
och havet som slår upp vågor på klipporna och raukarna.
Den blå lagunen på norra Gotland – ett vackert kalkstensbrott med klart, turkost vatten att bada i!

LÄS ÄVEN:
Mysig höststämning på inredarens gård

NUVARANDE Ladan blev en krog – titta in hos Ulrika Davidsson
NÄSTA Kalkstenshus på Gotland med fantastiska detaljer