• fasad, yttertrapp, kök och hall
    Familjens hus ligger vackert intill skogen. Husets gammaldags attribut skvallrar om forna tiders liv. De nya pardörrarna har gamla förlagor. Köksskåpen är målade med linoljefärg och golvet har fått ett schackrutigt mönster i rött och grått för en gammaldags känsla. På golvet i hallen ligger kilsågade furuplankor och kalksten från Kinnekulle. 
Väggar och tak väntar på renovering.
  • mor och dotter räfsar löv, vedspis i köket
    Dottern Greta tycker mycket om att vara ute och hjälpa till i trädgården som har många knotiga gamla träd och slingrande grusgångar. Vedspisen fick flyttas en bit i sidled för att ge plats åt den elektriska spisen. Bakugnen används några gånger per år för pizza- och brödbak.
  • gästrum och matrum
    Gästrummet på ovanvåningen var tidigare en kallvind. Taket är 
isolerat med cellulosafiber och kakelugnen ger skön värme i rummet. Familjen väntade länge med renoveringen av köket för att känna efter hur de ville ha det. Köksbordet är tillverkat av en kompis till paret.

Här finns en kakelugn i varje rum

Av Anna Truelsen Foto Carina Olander
I det här charmiga 1800-talshuset finns en eldstad i varje rum. Men så bor här också en kakelugnsmakare med familj som restaurerat huset med varsam hand och blick för originaldetaljer.

Läs också: Så väljer du rätt kakelugn

Kakelugnsmakarens hus

Strax utanför uppländska Alunda, i den lilla byn Bollungen, bor Christofer Urby och Karin Marnefeldt med dottern Greta. Familjens faluröda hus är byggt 1890 och hörde från början till en större gård som styckades av i mitten av 1900-talet. Man får känslan av att tiden stått still och det är inte svårt att föreställa sig hur livet var här för hundra år sedan.

Kakelugnsmakarens hus

Kakelugnsmakarens hus

Läs också: Så eldar du bäst i vedspisen

När paret flyttade in var huset rejält dragigt och kallt. De gamla fönsterbågarna var i skriande behov av renovering och golvet i salen var så pass dåligt att en av gästerna på parets inflyttningsfest gick rakt igenom det maskätna golvet.

Det ljusa såpskurade furugolvet, den grå panelen och den vackra koboltblå tapeten skapar en rogivande känsla i vardagsrummet som har stora fönster med böljande munblåst glas.
Intill vardagsrummet ligger sal och bibliotek i fil. Rummen är tapetserade med klassiska medaljongtapeter som andas 1800-tal.

Kakelugnsmakarens hus

– Vi valde att renovera ett rum i taget. Det var en grundlig renovering som skulle till, så det tog lång tid att få klart huset. Vi lyfte upp golven och isolerade under dem. Flera golv var i så uselt skick att vi helt enkelt fick byta dem, och lade då in kilsågat furugolv, som vi har såpskurat.

Kakelugnsmakarens hus

– Vi har valt att inte sätta in vattenburen värme, för vi tycker att det är ett för stort ingrepp på huset, säger Christofer som är kakelugnsmakare till yrket.

Kakelugnsmakarens hus

– I stället har jag kompletterat med tre kakelugnar så att det nu finns en eldstad i varje rum. Jag har renoverat alla kakelugnar och flyttat en från vardagsrummet till salen, då den gjorde sig bättre där. Det är mycket jobb med att elda med ved, men det ger en behaglig värme och en oslagbar mysfaktor samtidigt som luften rör sig på ett bra sätt genom huset, säger Christofer.

Kakelugnsmakarens hus

Planen med renoveringen har hela tiden varit att försöka behålla husets själ och Christofer och Karin har renoverat så försiktigt som möjligt. De har inte rätat upp väggar, tak och golv, utan de lutar, precis som de ska göra i ett gammalt hus.

Läs också: Skönt höstmys i gamla skolan

Kakelugnsmakarens hus

Kakelugnsmakarens hus

Missa inte vårt nyhetsbrev med recept, DIY, hemma hos och tävlingar!

Kakelugnsmakarens hus

– Visst ser vårt hem annorlunda ut än vad det gjorde på slutet av 1800-talet. Men de val av moderniteter som vi gjort har ändå hamnat så nära som vi kunnat komma 1800-talets stil. Vi har tänkt till och har valt tapeter i gammaldags stil. Och ser man på hus från förr i tiden så var det en färgprakt i varje rum, och det var inte färgmatchning som en röd tråd genom hela huset, berättar Karin.

Läs också:

Varsamt renoverat 1800-talshus

 

Kalkstensgård Foto Lina Eidenberg Adamo

Imponerande gotländsk kalkstensgård från 1500-talet

Läs om huset som bär sin egna minnen

skärgårdshus i sekelskiftesstil

Vacker sekelskiftesstil i det nybyggda skärgårdshuset

Titta in i skärgårdsdrömmen och inspireras

Hälsingegård till salu, 1600-talsgård

Underbar gammal Hälsingegård till salu

Titta in i den praktfulla gården!

gård i sörmland

En drömgård i sörmland

På Nergården har Johan och Niklas förverkligat en livsdröm. Med stor fantasi har de tagit tillvara gamla ting och skapat en harmonisk oas alldeles intill den lilla sörmländska sjön Sillen

BS_Oxstallet-6

Titta in i det renoverade stallet som blev till arbetsstudio

När arkitekten Daniel Fagerberg hittade det gamla vitputsade stallet visste han att han hade hittat rätt. Här skulle han kunna både bo och arbeta