Hundratals små leksaksdjur, en trästork med knallröd näbb och rustika bruksföremål samsas hemma hos antikhandlarna Hans och Ditte. Kärleken till saker med själ genomsyrar både hus och arbete i den gamla lärarbostaden i Mellby på Österlen.

BS_Lararbostaden_Mellby_LLV1303-1

Ovanvåningens köksinredning från 1930-talet har ”förnyats” genom att pärlspont spikats på de ursprungliga luckorna och målats i en varmgrå färg. De nytillverkade lamporna i gammal stil bidrar till sekelskifteskänslan, liknande finns hos Hübsch. Runt den loppisfyndade matgruppen är det dukat för afternoon tea.

BS_Lararbostaden_Mellby_LLV1303-5

Ditte Clase och Hans Malmborg har återställt den gamla lärarbostaden på Österlen. Några tujor i en betongurna välkomnar upp till husets privata våning. Originaldörren är kvar.

BS_Lararbostaden_Mellby_LLV1303-4

Ett roligt blickfång är de antika leksaksdjuren som är Dittes absoluta favoritsamlarobjekt. Ektorpssoffan från Ikea får en personlig touch med kelim- och säckvävsklädda kuddar. Bordet är ett franskt, fällbart vinprovarbord.

BS_Lararbostaden_Mellby_LLV1303-3

Längst bort i arbetsrummet ståtar en berest stork som inhandlats i Vadstena men ursprungligen stått i en lanthandel i skånska Höör. Förgrundens vardagsrum präglas av det höga, antika arkivskåpet med Dittes antika leksaks- och prylsamling.

BS_Lararbostaden_Mellby_LLV1303-2

Framför Morsø-kaminen trivs katten Morris på sin engelska stol på mjuka plädar. Den privata delen av trädgården rymmer bland annat en fransk urna som är omgärdad av buxbom.

Hans Malmborg & Ditte Clase

Bor: I den gamla ombyggda lärarbostaden på 150 kvm i Mellby på Österlen.
Familj: Barnen Isak, och Hermine.
Gör: Antikhandlare och bed & breakfast-innehavare. Hans är utbildad inom konstvetenskap och byggnadsvård och Ditte är hortonom och möbeltapetserare.
Just nu: Ser fram emot att ta emot gäster i sitt nybyggda bed & breakfast
på bottenvåningen i det gamla stenhuset.

Hans och Dittes resa i antikbranschen:

När Hans Malmborg och Ditte Clase gav sig in i branschen 1989 var avlutad allmoge grejen. Riktigt fina grejer var hur dyra som helst. Gul björk, särskilt rysk björk, var också oerhört hett då.

Sedan väcktes intresset för originalmålat. Rokokon och den ”gustavianska vågen”, med dess linnekulörer, stod för dörren. Steget var sedan inte långt till shabby chic, ju slitnare desto bättre.

Retromöblerna, helst i klassisk design, får däremot gärna vara i toppskick. Men i och med industrilooken har det nötta och avskavda fått en renässans.

Att skilja på antikt och vintage är inte alltid så lätt. Det är bara tullen som håller sig till den gamla regeln att antikviteter är äldre än hundra år, berättar Hans, som tycker att den absolut största skillnaden mot förr är att dagens grejer köps och säljs via internet.

Ur Lantliv nummer 3/2013.

NUVARANDE Hemma hos antikhandlarna på Österlen
NÄSTA Charmigt hus nära havet till salu