Efter många år utomlands bestämde sig Pernilla och Nicklas för att flytta hem till Sverige igen. I vackra Malevik på västkusten hittade de sitt nya hem; ett över hundra år gammalt timmerhus som både byggts om och byggts till utan att den lantliga charmen gått förlorad.

Läs även: Grön jul på Nilsgården

BS_Malevik_LLV14-3-980x600

Det svarttjärade timmerhuset är över hundra år gammalt, men om- och tillbyggt i omgångar.

Det var havet Nicklas Johansson och Pernilla Lindblom längtade efter när de efter flera år utomlands bestämde sig för att flytta hem till Sverige igen. I Malevik, ett par mil söder om Göteborg, hittade de vad de sökte.

Det svarta timmerhuset byggdes 1904 och är det första huset på Maleviksudden, som varit ett populärt sommartillhåll för göteborgare i över hundra år. I dag har många av sommarhusen i likhet med Pernillas och Nicklas hus gjorts om till åretruntbostäder.

BS_Malevik_LLV14-1-980x600

Efter en vinterpromenad längs vattnet är det skönt att komma in i värmen. Helst samlas familjen i köket som pyntats för jul med ljus, äpplen och vackra kvistar.

BS_Malevik_LLV14-4-980x600

Massor av levande ljus och en skål röda äpplen – Pernilla låter det enkla vara det vackra till jul. Minstingen Jacob läser julrim medan han väntar på tomten.

Planlösningen ritades om och huset fick även en rejäl tillbyggnad. I hela huset lades ett massivt ekgolv som levererades i olika dimensioner och ytbehandlingar, vilket ger en personlig och väldigt rustik atmosfär.

På entréplanet hittar man alla sällskapsutrymmen, med ett stort kök, matsal och vardagsrum, medan sovrumsavdelningen ligger högst upp i huset.

– Här har jag fått något jag länge drömt om: En egen walk in-closet. Jag har alltid varit intresserad av mode, och det är en hobby som kräver utrymme, skrattar Pernilla.

Annars är det köket som är hennes favoritrum i huset. Kring köksön i mitten sitter man till frukost, när barnens läxor ska göras på eftermiddagarna och när vänner kommer över på en drink eller en kopp kaffe. Annars äter familjen i matsalen som ligger mellan köket och vardagsrummet.

Färgskalan i huset går i vitt och natur, med inslag av starka färger i textilier, kuddar och blommor. I trädgården ligger ett tunt täcke av snö så här års. Genom matsalens stora fönster ser man havet – den utsikt som från första stund fick Pernilla att falla pladask för den här platsen, medan hunden Rex föredrar att ligga i Designers Guild-soffan på övervåningen och spana ut över ängarna på andra sidan huset.

BS_Malevik_LLV14-2-980x600

Runt matbordet finns plats för många i sköna korgstolar från Ikea. Fårfällarna kommer från Nicklas mammas gård och taklampan från Tine K.

BS_Malevik_LLV14-5-980x600

Den stora soffan är härlig att krypa upp i bland julkuddar och fårfällar. Här i vardagsrummet samlas alla när det är dags för julklappsutdelning.

BS_Malevik_LLV14-6-980x600

Byrån är ett ommålat loppisfynd. På nedervåningen finns flera gästrum som också gjorts i ordning inför julen.

Pernillas tips för en skön inredning att trivas med:

  • Samla inspiration. Leta i tidningar, böcker och på nätet efter saker och miljöer du gillar. Försök sedan koka ner allt till en eller två bilder som verkligen visar din personliga stil.
  • Var mån om detaljerna. Ofta behövs det väldigt lite för att pigga upp inredningen. En grupp vaser med en vacker blomma i den ena, ger massor av liv.
  • Fastna inte i en enda stil. Lek dig fram och våga blanda olika stilar och epoker.
  • Var däremot konsekvent när det gäller färger. Blanda inte för mycket, utan håll dig till två- eller trefärgskombinationer.
  • Antikviteter och gamla ting ger själ åt ett hem. Hittar du något du verkligen gillar, så slå till om du kan. Du kommer förmodligen aldrig att ångra dig.

LÄS OCKSÅ: 

NUVARANDE Jul i sekelskiftesdrömmen
NÄSTA Vilken mat ska du ge småfåglarna?