Malevik

Jul i sekelskiftesdrömmen

AV HELENA STRAUSS OCH MARIE DELICE KARLSSON FOTO MARIE DELICE KARLSSON
Efter många år utomlands bestämde sig Pernilla och Nicklas för att flytta hem till Sverige igen. I vackra Malevik på västkusten hittade de sitt nya hem; ett över hundra år gammalt timmerhus som både byggts om och byggts till utan att den lantliga charmen gått förlorad.

Läs även: Grön jul på Nilsgården

BS_Malevik_LLV14-3-980x600

Det svarttjärade timmerhuset är över hundra år gammalt, men om- och tillbyggt i omgångar.

Det var havet Nicklas Johansson och Pernilla Lindblom längtade efter när de efter flera år utomlands bestämde sig för att flytta hem till Sverige igen. I Malevik, ett par mil söder om Göteborg, hittade de vad de sökte.

Det svarta timmerhuset byggdes 1904 och är det första huset på Maleviksudden, som varit ett populärt sommartillhåll för göteborgare i över hundra år. I dag har många av sommarhusen i likhet med Pernillas och Nicklas hus gjorts om till åretruntbostäder.

BS_Malevik_LLV14-1-980x600

Efter en vinterpromenad längs vattnet är det skönt att komma in i värmen. Helst samlas familjen i köket som pyntats för jul med ljus, äpplen och vackra kvistar.

BS_Malevik_LLV14-4-980x600

Massor av levande ljus och en skål röda äpplen – Pernilla låter det enkla vara det vackra till jul. Minstingen Jacob läser julrim medan han väntar på tomten.

Planlösningen ritades om och huset fick även en rejäl tillbyggnad. I hela huset lades ett massivt ekgolv som levererades i olika dimensioner och ytbehandlingar, vilket ger en personlig och väldigt rustik atmosfär.

På entréplanet hittar man alla sällskapsutrymmen, med ett stort kök, matsal och vardagsrum, medan sovrumsavdelningen ligger högst upp i huset.

– Här har jag fått något jag länge drömt om: En egen walk in-closet. Jag har alltid varit intresserad av mode, och det är en hobby som kräver utrymme, skrattar Pernilla.

Annars är det köket som är hennes favoritrum i huset. Kring köksön i mitten sitter man till frukost, när barnens läxor ska göras på eftermiddagarna och när vänner kommer över på en drink eller en kopp kaffe. Annars äter familjen i matsalen som ligger mellan köket och vardagsrummet.

Färgskalan i huset går i vitt och natur, med inslag av starka färger i textilier, kuddar och blommor. I trädgården ligger ett tunt täcke av snö så här års. Genom matsalens stora fönster ser man havet – den utsikt som från första stund fick Pernilla att falla pladask för den här platsen, medan hunden Rex föredrar att ligga i Designers Guild-soffan på övervåningen och spana ut över ängarna på andra sidan huset.

BS_Malevik_LLV14-2-980x600

Runt matbordet finns plats för många i sköna korgstolar från Ikea. Fårfällarna kommer från Nicklas mammas gård och taklampan från Tine K.

BS_Malevik_LLV14-5-980x600

Den stora soffan är härlig att krypa upp i bland julkuddar och fårfällar. Här i vardagsrummet samlas alla när det är dags för julklappsutdelning.

BS_Malevik_LLV14-6-980x600

Byrån är ett ommålat loppisfynd. På nedervåningen finns flera gästrum som också gjorts i ordning inför julen.

Pernillas tips för en skön inredning att trivas med:

  • Samla inspiration. Leta i tidningar, böcker och på nätet efter saker och miljöer du gillar. Försök sedan koka ner allt till en eller två bilder som verkligen visar din personliga stil.
  • Var mån om detaljerna. Ofta behövs det väldigt lite för att pigga upp inredningen. En grupp vaser med en vacker blomma i den ena, ger massor av liv.
  • Fastna inte i en enda stil. Lek dig fram och våga blanda olika stilar och epoker.
  • Var däremot konsekvent när det gäller färger. Blanda inte för mycket, utan håll dig till två- eller trefärgskombinationer.
  • Antikviteter och gamla ting ger själ åt ett hem. Hittar du något du verkligen gillar, så slå till om du kan. Du kommer förmodligen aldrig att ångra dig.

LÄS OCKSÅ: 

Etiketter: sekelskifte, jul
julblommor_03_Claro1

Så gör du en fin juldekoration

Med vintergrönt, bär från trädgården och röda snittblommor skapar du enkelt ett vackert blomsterarrangemang till advent

julmarknad i Jamtli

9 underbara svenska julmarknader att besöka 2017

November och december är inte kompletta utan minst ett par besök på mysiga julmarknader

Adventskalender av tändsticksaskar

Så gör du den söta adventskalendern

Titta vilken fin adventskalender du kan göra med 24 tändsticksaskar

Lantliv mat&vin, julgåvor, foto Susanna Blåvarg

Messmörstryffel med salta mandlar

Kolasmaken passar så bra med torrostade salta mandlar. Perfekt som present!