foto klas sjöberg

Kreativt hos formgivarna i Skåne

AV PETRA LUNDSTRÖM FOTO KLAS SJÖBERG
När formgivarna Sarah och Jens Fager bytte Stockholm mot Ängelholm i Skåne fick de ett nytt, enklare liv. I 1940-talshuset med härlig trädgård finns tid och utrymme för lekar, pyssel och kreativa projekt.
foto klas sjöberg

Det gamla äppelträdet i familjen Fagers trädgård är fint för Karla och Estelle
att gunga i och ger en riklig skörd. Clematis och pelargoner trivs på den soliga uteplatsen där man sitter skönt i rottingstolen från Ikea.

foto klas sjöberg
Jens och Sarah föll direkt för det gedigna 1940-talshuset med den uppvuxna trädgården.

vardagsrummet med soffgrupp hos Fagers
På väggen sitter 50 A4-utskrifter av ett favoritfoto av Jens och Estelle. Det vitlutade, oljade trägolvet skuras med linsåpa varannan vecka. Soffbord av Jonas Bohlin. Öppna spisen är ett tillbygge från 1970-talet.

FAGER_JENS133_lowres
Köket har moduler från Ikea på specialbyggda socklar och gott om svängrum. Som mattor används naturgarvat läder från Tärnsjö. Trästolen Raw innebar Jens stora genombrott som designer.

foto Klas Sjöberg
På sommaren flyttar Estelle och Karla ut färger och pannåer i trädgården.

foto Klas Sjöberg
Sanddynerna i Havsbaden är ett populärt utflyktsmål för Fagers, speciellt som barnens mormor Lisa bor tio meter från stranden.

foto klas sjöberg
Det lilla skåpet är ett secondhandfynd. Kruka från Carina Seth-Andersson, träuggla av Andreas Engesvik och grafiskt tryck från Jonas Bohlin.

foto Klas Sjöberg
När tavlorna har torkat blir de fina färgklickar ovanpå pianot i vardagsrummet. I bakgrunden skymtar arbetsrummet med ateljén.

foto klas sjöberg
I det värmeisolerade ommålade gamla stallet har Jens sin studio med gott om plats för prototyper och nya designprojekt.

foto Klas Sjöberg
På loftet i stallet strilar ljuset in och ger en sakral stämning. Jens hyr även loftet och funderar på möjliga användningsområden.

Jens & Sarahs 5 smultronställen kring Ängelholm:

Galleri Hyttstigen b&b. Sarahs mamma Lisas b&b i Havsbaden. Huset ligger bara cirka tio meter från stranden. Frukosten äter gästerna i Lisas galleri som är ett glashus med en magisk utsikt över bukten och med Kullaberg i horisonten. Telefon 0431-105 54, info@gallerihyttstigen.se

Lillaro Café och Musik. Ett urfint ställe på landet nära havet med originell inredning och spännande prylar till salu. Äter och fikar gör man antingen inne i den fina lokalen med det vackra tegelgolvet eller ute i trädgården där det bor höns i en gammal cirkusvagn. http://lillaro.nu/

Hembygdsparken i Ängelholm. En park med gratis entré med en mängd olika svenska djur och exotiska fåglar. Stor lekpark för barn och en trädtoppsklätterbana för vuxna som man dock måste lösa biljett till. På sommaren arrangeras teater, loppisar och tipsrundor. Glass och våfflor är favoriten här.

Havet och stranden i Havsbaden. En härlig, långgrund, barnvänlig sandstrand med mjuk fin sand. Eftersom den är hela sju kilometer lång upplever man sällan att det är särskilt mycket folk på stranden.

Hallands Väderö. Sarahs familj hyrde Lotsstugan på Väderön från 1940-talet fram till slutet av 1990-talet.  Ön är ett naturreservat som lockar med djurliv, sol och bad, ett kafé och guidade turer för besökare på ön, exempelvis en tur till fyren eller en sälsafari. Turbåtar går från Torekov. www.hallandsvadero.se och www.vaderotrafiken.se

MER INSPIRATION? LÄS ÄVEN:
7 SKÖNA FÄRGKOMBINATIONER ATT INREDA MED

Hem_Anna-i-Karlsborg-3

Vackert tidstroget renoverad gård utanför Karlsborg

Familjen Stenberg älskar sin vackra gård

1700-talshus

Fantastisk 1600-talsgård till salu i Närkesberg

Kika in på en riktigt häftig gård

enkelt och vackert julpynt i 1920-talshuset

Enkelt och vackert julpynt i 1920-talsvillan

Se hur familjens sobra julpynt skapar en hemtrevlig och lugn stämning