• Den fasta köksinredningen är modern men med vitmålad råspont och färgglada plåtburkar får köket ändå lantlig charm. Det gamla matbordet och stolarna i ek är loppisfynd. På bordet en blockmönstrad duk, Anna O.
  Den fasta köksinredningen är modern men med vitmålad råspont och färgglada plåtburkar får köket ändå lantlig charm. Det gamla matbordet och stolarna i ek är loppisfynd. På bordet en blockmönstrad duk, Anna O.
 • Katarina Brywe och sönerna Johan, Jakob och Isak njuter av nygräddade våfflor på altanen, som fick ett tak för att kunna användas även vid regnigt väder. Fyra trappsteg upp från den nya tillbyggnaden ligger den gamla entrén.
  Katarina Brywe och sönerna Johan, Jakob och Isak njuter av nygräddade våfflor på altanen, som fick ett tak för att kunna användas även vid regnigt väder. Fyra trappsteg upp från den nya tillbyggnaden ligger den gamla entrén.
 • Burspråket kändes först svårmöblerat men den svängda antika soffan passade utmärkt. Röd kudde, Svenskt Tenn, de andra från Mary’s House. En svängd trappa leder upp till övervåningen där barnen har sina rum.
  Burspråket kändes först svårmöblerat men den svängda antika soffan passade utmärkt. Röd kudde, Svenskt Tenn, de andra från Mary’s House. En svängd trappa leder upp till övervåningen där barnen har sina rum.
 • Katarinas och Niklas sovrum ligger i den nya tillbyggnaden till funkishuset och har direkt utgång till den stora altanen. Sängarna har köpts på auktion.
  Katarinas och Niklas sovrum ligger i den nya tillbyggnaden till funkishuset och har direkt utgång till den stora altanen. Sängarna har köpts på auktion.
 • Att sjunka ner i bibliotekets gamla fåtöljer och läsa eller spela spel är något som samtliga familjemedlemmar tycker om. Det lilla vita uthuset smälter fint ihop med huvudbyggnaden.
  Att sjunka ner i bibliotekets gamla fåtöljer och läsa eller spela spel är något som samtliga familjemedlemmar tycker om. Det lilla vita uthuset smälter fint ihop med huvudbyggnaden.
 • En stor fördel med huset är att det är så lättskött utvändigt. Fasaden är rappad och har inte blivit åtgärdad på över tjugo år, men är fortfarande fin.
  En stor fördel med huset är att det är så lättskött utvändigt. Fasaden är rappad och har inte blivit åtgärdad på över tjugo år, men är fortfarande fin.

Så fick familjen till en lantlig stil i funkishuset

AV HELENA STRAUSS OCH MARIE DELICE KARLSSON FOTO MARIE DELICE KARLSSON
Bostadsannonsen var pytteliten och huset låg väl gömt i en igenvuxen trädgård. Katarina och Niklas hörde till de få som hittade hit och visste genast att de kommit rätt. Tretton år senare har funkisvillan på Särö vuxit till ett stort hem där 30-tal och lantligt lugn går hand i hand.

Läs också: 1800-talshus med bevarad charm

Strax söder om Göteborg ligger Särö, en grön oas med havet som granne. I dag har de flesta gamla sommarvillor förvandlats till åretruntbostäder och på de stora trädgårdstomterna står även nyare hus. I ett av dem, en funkisvilla byggd 1939, bor familjen Brywe: Katarina och Niklas med sönerna Johan, Jakob och Isak samt katten Banjo.

BS_Brywe-Saro_LMV02-2-980x600

– Egentligen är det en ren slump att vi bor här. Vi letade efter hus mer centralt i Göteborg, men så körde vi förbi det här huset när vi skulle åka och hälsa på mina föräldrar i Kullavik här intill. Och vi föll pladask, berättar Katarina.

Läs också: Färgstarkt tornhus på Öland

BS_Brywe-Saro_LMV02-6-980x600

Normalt lockar husvisningar på Särö mängder av folk, men den här var det många som missade. Budgivningen blev en ganska stillsam historia och snart kunde Katarina och Niklas skriva kontrakt och börja förbereda flytten till huset, som skulle visa sig vara en riktigt oslipad diamant.

BS_Brywe-Saro_LMV02-5-980x600

De första två åren bodde familjen på de ursprungliga 150 kvadratmetrarna, men när yngste sonen Isak var på väg förändrades behoven. Det blev det Katarinas pappa, som är ingenjör, som ritade utbyggnaden. 100 kvadratmeter i samma stil som det gamla huset, med vit rappad fasad.

Läs också: Här har tiden stått still sedan 1885

BS_Brywe-Saro_LMV02-11-980x600

Det nya stora köket (det gamla har fått bli hall) och ett väl tilltaget föräldrasovrum har tillkommit. Utanför köket finns numera även en altan under tak, som kom till efter två regniga somrar.

BS_Brywe-Saro_LMV02-3-980x600

Huset har blivit stort, 250 kvadratmeter, och alla är väldigt nöjda med resultatet, inte minst killarna som fått hela den gamla övervåningen för sig själva.

BS_Brywe-Saro_LMV02-4-980x600

Katarinas och Niklas 5 inredningstips:

1. Utgå från din egen känsla och smak och blanda färger, material och möbler i en stil som fungerar i vardagen.
2. Måla alla väggar enhetligt vita, så kan du lägga till färger och mönster efter tycke och smak.
3. Leta på loppisar och auktioner efter bra möbler till bra priser. Återvinning är bra!
4. Ta in grönt från trädgården och dekorera med kvistar och blommor efter säsong.
5. Satsa på ett stort kök, där alla kan samlas och umgås.

Du kanske även gillar det här?

 

Etiketter: Västkusten, Särö, funkis
stallet_ute

Det förfallna stallet blev ett fantastiskt drömboende

Robin förälskade sig i ett förfallet stall och förvandlade det till ett 
fantastiskt hem med massor av plats för livets goda för hela familjen att njuta av.

Annie-och-Jeppe_UTVALD

Från förfall till romantiskt drömhus

Anni och Jeppe Åkermyr förvandlade det förfallna stenhuset till ett ljust drömhus

Foto Ulrika Ekblom

Anna och Fanny Bergenströms fantastiska Gotlandsgård

Välkommen till kokboksförfattarna Anna och Fanny Bergenströms Gotlandsgård!

sommartorp_utvald

Det förfallna torpet blev ett älskat sommarställe

Läget mellan skog, berg och sjö fick Susanna att falla för det nergångna torpet som hon renoverade till ett älskat sommarställe

fäbod och Carolina Norén

Renovering är avkoppling för radioprofilen Carolina Norén

Radiorösten lockas av tystnaden vid fäboden