tvätt på tork på lina mellan björkar, köksbord med stol

Lekfullt och färgstarkt med återbruk

AV MARIE DELICE KARLSSON OCH HELENA STRAUSS FOTO MARIE DELICE KARLSSON
Loppisfantasten Lea flyttade från storstadspulsens Köpenhamn till den skånska slätten för att komma närmare svenska loppisar. Nu inreder de sitt 1930-talshus med färgglada blickfång och spännande återbruk.

Lea i köket och gult rapsfält

När danska Lea och Vayu från Köpenhamn första gången klev över tröskeln till huset i Fränninge kände de direkt att de kommit rätt. Det var högt i tak och ljuset flödade in genom alla fönster.
– Vi var helt förälskade i tanken på att flytta och vi hade bestämt oss för att om rätt hus dyker upp så skulle vi våga ta steget, säger Lea.

soffhörna med bokhylla, sideboard samt bild på uthusHuset, som är byggt 1933, var i gott skick och de förra ägarna hade underhållit det väl och varit noggranna med att bevara originaldetaljer. Ett stort plus var också att det bara var 45 minuters bilresa till Köpenhamn, dessutom fanns det en förskola i närheten för den då ettårige sonen Elliot.
Missa inte vårt nyhetsbrev med recept, DIY, hemma hos och tävlingar!

trapphus och närbild sverigekartaDen 150 kvadratmeter stora byggnaden har inte genomgått några större förändringar sedan familjen vågade språnget över sundet och flyttade hit i oktober 2006. Men visst har Lea och Vayu ändå satt sin prägel på hemmet.
Att Lea har intresse för inredning ser vi redan när hon öppnar dörren för oss. Den är solgul på insidan och lyser lika välkomnande som rapsfälten som gränsar till tomten.

Läs ävenSenaste nytt från Lantlivs bloggare
hall med gula detaljer samt bild på en vit husfasad– Den knallgula färgen på dörren är nog det bästa vi har gjort. Annars har vi ju inte förändrat så mycket. Det största var när vi tog ner en vägg mellan två rum för att få ett större och ljusare vardagsrum. Vi slipade golven och målade väggarna ljusa, berättar Lea.
Att Lea älskar färg och loppissaker genomsyrar hela hemmet som känns modernt och enkelt med en fin balans av gamla och nya möbler.

Läs ävenSenaste nytt från Lantlivs bloggare

tvätt på tork på lina mellan björkar, köksbord med stolMöbler och saker som Lea har köpt på loppmarknader runtom i Skåne pryder hela hemmet. Det mesta andas 1950–1970-tal. Hon letar gärna efter de färgglada tingen och oftast får de vara precis som de är. Det ska kännas lekfullt och ungt i kombination med modern design, keramik och konst.

Läs även: 10 inspirerande lantkök

– Det är sällan som jag slipar eller målar om sakerna, jag gillar att det ser använt ut, säger hon.
Lea hade länge önskat att få starta något eget. Så hon öppnade en butik i Köpenhamn med möbler och loppis-saker från Sverige.
– Jag öppnar butiken senare på dagen så att jag slipper rusningstrafiken. Just nu känns allt perfekt, jag bor i Skåne på landet och får känna av Köpenhamns storstadspuls. Och det allra bästa är att jag får springa på loppisar och leta efter begagnade möbler, saker och ting, både till mig själv och till butiken.

Leas bästa inredningstips
1. Flytta om minst fyra gånger om året. Det ger energi & så kan man  samtidigt anpassa sin inredning efter årstiden.
2. Visa upp dina saker. Ha de prylar du tycker om i öppna bokhyllor eller i vitrinskåp.
3. Använd dina saker. Var inte rädd för slitage och patinerade saker, det är det som skapar hela stämningen. Några av mina mest älskade saker är de som har både bucklor, nagg och märken.
4. Inred med hjärtat. Snegla gärna på andra men inred efter vad du tycker om, då skapar du ett personligt hem.

Läs också:

UTVALD-1

Ljuvligt kalkstenshus på Gotland

Birgitta och Anders uterum är gjort av kasserade fönster – titta in!

Sillre skogsgård fasad med allé

Vacker skogsgård till salu

Skolhuset blev ett drömhem!

Inredningstips från dalagården

Massor av inredningstips i det här 1800-talshuset

Snickarglädje och smarta lösningar på 1800-talsgården i Dalarna

1800-talshus på Gotland

Charmigt 1800-talshus på Gotland

Titta in på Synnöve Morks vilsamma gård

Lantliv_PelleMarianne5

Nybyggt med känsla och charm

Sjöutsikt från alla rum!