I kaptensvillan från 1920-talet har feng shui-inredaren Jenny Karlsson och hennes man Tomas skapat 
ett härligt hem med vacker inredning för harmoni och välbefinnande.

Prenumerera på Lantliv!

Gruset knastrar under skorna denna sensommardag då värmen dröjer sig kvar i villaområdet. Uppe på kullen ligger det sötaste röda huset med vitmålade spröjsade fönster. Den som kliver över tröskeln slås av hur ljuset faller in, inte bara genom burspråkets fönster utan också i den vitmålade trappan med sin vackra snickarglädje. En svart, spinnande katt stryker runt benen och tittar upp med bedjande, gröna smaragdögon.

sollefteåhem kök med kökssoffa
Hemmet präglas 
av ljus. På en vit bas har Jenny inrett 
med noga utvalda möbler och föremål. Nästan allt är arvegods eller köpt på auktioner och loppisar.

– Välkommen, hälsar Jenny Karlsson, som bor här tillsammans med maken Tomas.
Huset ligger i Sollefteå, som i turistbroschyrerna kallas ”Ådalens pärla”, vilket det verkligen lever upp till när vi genom bilrutan ser skogslandskapet öppna sig. Staden ligger idylliskt mellan höga berg och genomströmmas av den brusande Ångermanälven vars branta stränder, så kallade nipor, bildades i urtiden allteftersom landhöjningen fortgick och älven grävde ner sig i landskapet.

Läs även: Drömverandor i 9 stilar

vardagsrum i feng shui hemmet
I vardagsrummet flödar 
ljuset fritt med insläpp från två håll. 
De ljusa möblerna är placerade 
enligt feng shuis principer och alla 
fem elementen återfinns här.

Man kan föreställa sig hur sjökaptenen, som färdades så långt på Ångerman­älven, kände sig då han klev i land och hittade det perfekta läget att slå ner sina bopålar på. Han köpte sig en bit mark uppe på höjden vid båthamnen 1917 och fyra år senare stod hans drömhus i nationalromantisk stil klar. Från höjden, som i dag kallas Bellevue­platån, kunde han blicka ut över vattnet och se båtarna i hamnen. Så småningom skulle detta hus hamna i Tomas och Jennys ägo.

Läs även: Lanthandeln blev ett härligt hem

pardörrar till vardagsrummet, sollefteå, feng shui
Gamla pardörrar med fina speglar leder in i vardagsrummet. Trägolven är i original och har slipats och fernissats.  

Läs även: 10 härliga soffor

Paret har rustat upp det vackra 1920-talshuset och lagt ner sin själ i arbetet, både exteriört och interiört. Många originaldetaljer som är typiska för epoken har tagits fram och den mest iögonfallande vackra detaljen är det snidade räcket till trappan som leder från hallen upp till sovrummen på övre våningen. Gamla trägolv har grävts fram under plastmattor och slipats för att därefter få sig en omgång med fernissa. Fina pardörrar står öppna och välkomnar besökaren in i det luftiga vardagsrummet och matrummet där vackert vitt porslin trängs om utrymmet på Tomas egenhändigt snickrade skänkar och hyllor.

sovrum med kommod i sollefteå feng shuighemmet
Under snedtaket finns en toalett. Liksom i övriga huset ville Tomas och Jenny ha en ljus inredning och här finns också 
ett stänk av romantik som förstärks av kristallkronan i taket och en vacker hortensia på toalettbordet.

Läs även: Renovera gamla badrum – byggnadsvårdaren tipsar

Köket är lika ljust som resten av huset och kantas av vita profilerade skåp. Vedspisen sprider trivsel och är pricken över i. Ett patinerat träbord i mitten fungerar som köksö och kontrasterar vackert mot den vita pärlsponten. Snickerierna ser ut att vara original överallt, men faktum är att händige Tomas tillverkat många av detaljerna och listverket efter de original som fanns kvar i huset. Den lugna, ljusa basen gav Jenny fritt utlopp att krydda med sina älskade loppis- och auktionsfynd.

vit hylla med vitt porslin, sollefteåhem med feng shui
Öppna hyllplan bidrar till den hemtrevliga känslan i köket där loppisfynden trängs.

Läs även: 10 fina sätt att använda pärlspont

– Nästan alla möbler och saker vi äger och har är fyndade på loppisar eller auktioner i trakten, eller så är de arvegods. För mig måste föremålen vara vackra, eller ha en känsla som jag tycker om, för att få vara framme, de ska ha själ, säger Jenny.
I det här hemmet syns det tydligt att var sak har sin plats och sitt ändamål, allt enligt feng shui-filosofin. Inga hörn med högar av onödiga föremål eller saker på väg till tippen finns framme eller gömda i skåpen.

hall med trappa Sollefteå feng shui
I hallen finns 
original-
panelen kvar. Den vackert snidade trappan i nationalromatisk stil välkomnar besökarna. En kopia av Alexander Roslins kända konstverk Damen med slöjan drar blicken till sig.

Läs även: 10 mysiga skrivhörnor

Jenny är utbildad feng shui-konsult, vilket förklarar den starka inneboende känslan av ljus och luftighet som genomströmmar hela huset. Här kan man andas!
Jenny förklarar lärans principer om de fem elementen: eld, vatten, trä, jord och metall. Men för Jenny handlar feng shui mest om intuition och sunt förnuft.

matrum Jenny i Sollefteå feng shui
Det gamla köksbordet i köket används som en köksö. Ett större matbord finns i matsalen. En gren 
från trädgården samlar 
ihop attiraljerna och korgarna.

Läs även: 9 fantastiska lantkök

– Magkänslan talar om för dig när det är rätt och när energierna får flöda fritt, säger hon.
Ända sedan Jenny var liten har hon drömt om att få jobba med något skapande. Drömmarna har handlat om allt från författare till konstnär och inredare. Efter en hel del kurser och utbildningar har hon nu äntligen tagit mod till sig och startat eget företag som stylist och fotograf.
– Nu är det ”all in”, utbrister hon och säger att hon äntligen slutat vara rädd för att misslyckas och att hon låter den där berömda magkänslan styra skutan hädanefter.

pysselhörna Jenny i Sollefteå feng shui
I arbetsrummet har Jenny fritt utrymme 
för sitt skapande med tyger, papper och stickning.

Ta chansen att vinna fina priser i Lantlivs tävlingar!

Solen tittar fram bakom grenverket på de gamla knotiga äppel­träden som kantar den kuperade tomten. Vi går ut till den nybyggda pergolan med vilstolar i trä och slår oss ner bland de mjuka kuddarna. De tunna, vita gardinerna fladdrar till när en ljum vindpust griper tag i tyget.

jenny framför äppelträd
Trots att Jenny har syltat och saftat så att hyllorna i skafferiet bågnar tar frukten inte slut.

Läs även: Baka gott med äpplen

I samma stund faller en hel drös med mogna Transparante Blanche-äpplen ner på gräset under det gamla trädet. Där får de sällskap av Cox Orange som ligger under äppelträdet lite längre bort.  Jenny tar hand om det mesta och syltar och saftar. Säkert blir det även en och annan god äppelpaj enligt mormors recept till eftermiddagsfikat framöver.

Jennys tips för harmonisk inredning med inspiration av feng shui:
Rensa! Att omge sig med massor av saker som man inte använder, inte vill ha eller som bara väntar på bättre tider skapar stagnerad energi enligt feng shui. Ge bort och sälj!
Inom feng shui är möbleringen viktig. Se till att ha stöd i ryggen och uppsikt över dörrar och fönster när du möblerar. Då är chansen större att du vill vistas där ofta.
För att skapa en harmonisk miljö krävs balans. Du behöver ha högt och lågt, ljust och mörkt, runt och fyrkantigt. Titta på ditt hem ur den synvinkeln och balansera upp hemmet så kommer det att kännas mer trivsamt.
Förvaring är A och O. Se till att var sak har sin plats. Undvik att samla högar som kommer att ta din energi.
Rör inte om där du trivs utan lägg krutet på de ställen där det inte känns bra. Använd din magkänsla när du gör förändringar.

tomas med katt, sollefteå, feng shui
Tomas är händig och har nytillverkat många av husets detaljer, bland annat listerna, efter de original som fanns kvar 
i huset.

Läs även: Ryttarfamiljens skånegård

NUVARANDE Med snickarglädje och feng shui
NÄSTA Baka lyxig tigerkaka