Efter att ha letat både länge och väl efter det perfekta huset till sin familj hade Anna och Andreas nästan gett upp. Då dök det perfekta renoveringsobjektet upp och kärleken var omedelbar. Efter ihärdigt arbete har huset fått tillbaka sin gamla charm med spröjsade fönster, röd träfasad och vita knutar.

I huspapperen står det att familjen Löfs hus är byggt 1932, men när Anna och Andreas Löf renoverade huset och öppnade upp i väggarna gick en helt annan sanning upp för dem. Dehittade rester av en knuttimrad stuga som med största sannolikhet är byggd på 1800-talet.

– Det var otroligt spännande. När vi öppnade upp en av väggarna så hittade vi en begravningsinbjudan från 1912, det kändes verkli- gen häftigt. Vi kunde även se att huset hade byggts ut med virke från andra rivningshus. Det ser man tydligast i vårt sovrum där vi sparat en vägg av plank. Dessutom så har ovanvåningen tre olika tak: ett med plank, ett med vanlig spont och ett med V-spont, berättar Anna.

19anna_gustafs kopia

Det är uppdukat till eftermiddagsfika vid husknuten. Trädgårdsmöblerna kommer från Jysk.

Anna och Andreas hade länge letat efter ett nytt hem och var nära att ge upp när de inte hittade något som stämde överens med vad de ville ha. De var på jakt efter ett gammalt hus på landet med den rätta känslan, där husets själ var i behåll.

I huspapperen står det att familjen Löfs hus är byggt 1932, men när Anna och Andreas Löf renoverade huset och öppnade upp i väggarna gick en helt annan sanning upp för dem. De hittade rester av en knuttimrad stuga som med största sannolikhet är byggd på 1800-talet.

– Det var otroligt spännande. När vi öppnade upp en av väggarna så hittade vi en begravningsinbjudan från 1912, det kändes verkli- gen häftigt. Vi kunde även se att huset hade byggts ut med virke från andra rivningshus. Det ser man tydligast i vårt sovrum där vi sparat en vägg av plank. Dessutom så har ovanvåningen tre olika tak: ett med plank, ett med vanlig spont och ett med V-spont, berättar Anna.

17anna_gustafs

Vy från hallen till köket. Väggen i köket är målad med färg från Kalklitir. Resten av väggarna är klädda i vacker pärlspont.

Anna och Andreas hade länge letat efter ett nytt hem och var nära att ge upp när de inte hittade något som stämde överens med vad de ville ha. De var på jakt efter ett gammalt hus på landet med den rätta känslan, där husets själ var i behåll.

– Till slut beslutade vi oss för att bygga nytt men efter att ha varit på ett möte med en husleverantör så kände vi att det här inte var vår grej. Vi skulle aldrig trivas med en nybyggnation, säger Anna.

I ett sista försök att hitta drömhuset la Anna och Andreas ut en annons på Blocket och otroligt nog så fanns det ett hus till salu som prickade in alla deras önskemål.

– Jag blev helt förälskad i huset. Speciellt trapphuset då trappan är bred och det är högt i tak. Den är som en egen detalj. Det gick rakt in i mitt hjärta och jag kände att här vill jag bo, oavsett hur det såg ut på utsidan, säger Anna.

04anna_gustafs
07anna_gustafs

Byggnaden var i skriande behov av renovering, det enda som var renoverat på senare tid var badrummet. Resten av inredningen hade stått orört i över trettio år. Fasaden var inklädd i grå och brun plåt, hade 1970-talsbruna fönster och huset värmdes delvis upp med kostsam direktverkande el.

– Så fort vi flyttade in lät vi installera en kamin, mest för att vi tyckte att ett gammalt hus ska ha en kamin men också för att det är så mysigt. Och med facit i hand så vet vi inte vad vi skulle ha gjort utan kaminen de första tre åren medan vi renoverade, för det var så kallt i här, säger Anna.

Mitt i julstöket, två månader efter att Anna och Andreas hade flyttat in, påbörjade de renoveringen av övre plan.

– Vi hade inte ro att vänta, jag var så nyfiken på vad som gömde sig bakom masonitskivorna. Först ut var Mejas rum, hon är äldst av barnen och det var viktigt för oss att hon skulle få ett rum att leka och trivas i, säger Anna.

23anna_gustafs

Hela familjen Löf utanför sitt mysiga röda hus. Trähästen är byggd av rivningsvirke från huset.

Efter det fortsatte paret med de andra två sovrummen och sedan tog de tag i trappan och hallen på ovanvåningen.

– Trappan och hallen var ett riktigt jobbigt projekt. Det tog myck- et längre tid än vad vi hade planerat. Trapphuset är stort och det är högt upp till tak, så det var en utmaning att måla. Trappan var klädd i plastmatta och när den togs bort fanns mängder med limrester kvar. Det var näst intill omöjligt att skrapa bort det, räddningen kom när jag fick låna hem en trappfräs, fast då hade jag redan skrapat halva trappan, säger Anna och skrattar.

När övervåningen var färdigrenoverad var det dags att ta tag i undervåningen. Där skulle kök, hall, vardagsrum, ett sovrum och en toalett fixas till.

– Vi levde i ett totalt byggkaos och hade ett tillfälligt kök utan rinnande vatten i vårt nuvarande vardagsrum och diskade på lilla toaletten under trappan, berättar Anna.

De tog bort trossbotten och alla golvreglar på nederplan och grävde ur grunden för hand för att få in mer luft mellan mark och trossbotten.

– Under den tiden gick vi runt på ett jordgolv, och gissa om det var smutsigt överallt, säger Anna.

18anna_gustafs

Anna och Andreas valde att leja ut takomläggning, VVS och el- arbeten och satsade på att klara allt det andra själva.

– Vi hade turen att Andreas kunde vara ledig hela den sommaren vilket gjorde att bygget kunde flyta på som vi planerat. Samtidigt som allt detta gjordes så satte vi ny panel på huset och bytte fönster.

När paret började riva bort plåtfasaden kunde Anna och Andreas se under tilläggsisoleringen att huset en gång i tiden varit falurött med vita knutar.

– Vi har haft mycket hjälp av Andreas föräldrar, de har hjälpt oss med både snickarhjälp, matlagning och barnvakt, det har verkligen varit guld värt.

Familjen bytte även ut det omoderna värmesystemet med direkt- verkande el till bergvärme i samband med att golven fixades, och la då även in golvvärme.

När dessa projekt var färdiga tog Anna och Andreas en välbehöv- lig paus och vilade upp sig under ett par månader. När våren kom tog de tag i hallen där de på ett finurligt sätt förvandlade Ikeas garderober så att de ser platsbyggda ut. Även en sittbänk med stom- mar från Ikeas sortiment blev som ny med fina fronter och beslag.

– När insidan var färdig var det dags att ta tag i omgivningarna runt husets entré. Jag hade länge gått och suktat efter en trappa i sten. Andreas förstod precis hur jag ville ha det och byggde en trap- pa av gatsten, det blev hur bra som helst, säger Anna.

Renoveringen av huset tog sex år. Anna och Andreas har skapat ett modernt hem som känns nytt och fräscht utan att huset har förlorat sin själ.

– I dag har huset fått bli rött igen med vita knutar och nu är det ett ljust och lyckligt hem, säger Anna.


Anna & Andreas Löf

Ålder: Hon är 35 år, han är 34.

Yrke: Anna är försäljningsansvarig på Ica Maxi. Andreas jobbar med verksamhetsstyrning på Ica Sverige.

Familj: Döttrarna Meja, 9, Molly, 6, och Minelle, 1 år. Kaninen Bullen och kattungen Doris.

Bor: I Moraby som ligger i den gamla delen av Gustafs i Dalarna.

Just nu: Njuter av att ha ledig tid tillsammans nu när huset är färdigrenoverat. Nästa projekt blir att bygga en altan i sommar. Se mer på Instagram, @husetibullerbacken.

NUVARANDE ”Nu är vårt hem ljust & lyckligt”
NÄSTA Marängtårta med lemon curd