"Vi ville bygga nytt i gammal stil" Foto Malin Lindner

Huset ligger inbäddat i grönska i Dalby, en kvarts bilfärd från centrala Uppsala. I närheten finns svampskogar och bad i Ekoln på sommaren. Husmodellen kommer från Sävsjö trähus.

Nybyggt drömhus i gammal stil

Text och foto av malin lindner
Vedspis, spegeldörrar och breda lister … Ingen kan tro att Johannas och Johans hus utanför Uppsala är nybyggt.

Följ med Lantliv på en spännande matresa till Toscana!

Läs också: Vi byggde drömhuset själva

Det gamla charmiga hus som familjen ville köpa dök aldrig upp och Johanna och Johan bestämde sig för att bygga nytt i stället.
– Vi hittade fort en tomt vi ville ha, men det tog över ett år innan den blev vår och priset hann fördubblas under den tiden, säger Johanna.
Från det att paret köpt tomten tog det sedan 18 månader innan de kunde flytta in.
– Det var en hektisk tid, kan man minst sagt säga, men också väldigt rolig, säger Johanna och minns alla val som ett husbygge innebär – av allt från tapeter till uppvärmningssystem.

"Vi ville bygga nytt i gammal stil" Foto Malin LindnerSkursocklar, breda listverk och öppen spis ger allt en känsla av ett äldre hus. Moduler, Tibrokök. Ljuskrona från inredningsbutiken Kajsa Johanna i Uppsala. Glasburkarna är auktionsfynd. Mockamatta, Nordal.

Johanna & Johan Blumenthal
Yrke: Johanna är jurist och Johan är key account manager.
Familj: Gemensamma döttrarna Astrid och Ella. Johans dotter 
Filippa samt Johans utflugna barn Tobias och Lovisa.
Bor: I ett 188 kvadratmeter stort hus i Dalby på landet utanför Uppsala.
Just nu: Ser fram emot att sitta i det nybyggda växthuset under 
kalla höstkvällar.

"Vi ville bygga nytt i gammal stil" Foto Malin Lindner
– I den ursprungliga ritningen var köket litet och hade en separat matsal. Vi ritade om det så att vi fick ett stort och luftig kök med plats för många och stora arbetsytor, säger Johanna. Det var väldigt roligt att få vara med i hela processen. Vi hade delad entreprenad, vilket innebar att vi tvingades sätta oss in i alla kontrakt med de olika hantverkarna. Vi såg också till att vi hade tillgång till huset under byggtiden så att vi kunde vara där dagligen efter arbetet.

"Vi ville bygga nytt i gammal stil" Foto Malin LindnerDen öppna spisen är från 2008 som resten av huset. Vaserna är loppisfynd.

Johannas inredningstips:
Använd ljusa färger i samma färgskala på tapeter och golv i alla rum. 
Då blir övergången mellan rummen flytande.
För att det ska bli personligt behöver nytt blandas upp med äldre saker köpta på exempelvis loppis.
Använd naturmaterial av olika slag i samma färgskalor, till exempel betong och fårskinn.
Ta in färska blommor, kvistar och mossa och gör stilleben av dem inne.
Ha många små ljuskällor och använd dimmer.

"Vi ville bygga nytt i gammal stil" Foto Malin LindnerVid matplatsen samsas ett modernt Ikeabord som familjen har vitvaxat med omklädda bondrokokostolar. Medicinskåpet har en gång stått på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Missa inte vårt populära nyhetsbrev!  

"Vi ville bygga nytt i gammal stil" Foto Malin LindnerJohanna pyntar gärna med det hon skördat i trädgården. Skål och lyktor av Monika Johansson, fat av Kina Björklund.

Läs också: Drömhus av en lada 

"Vi ville bygga nytt i gammal stil" Foto Malin LindnerDet lilla trädet vid entrén är eukalyptusvide och i småkrukorna växer taklökar. Dubbeldörrar, Dooria.

"Vi ville bygga nytt i gammal stil" Foto Malin LindnerHuset har en klassisk planlösning med rum i fil. Betongbordet har Johanna gjutit själv. Konst av Ian Rusth. Soffgrupp, Fogia.

Läs fler reportage om nybyggda hus:

 

 

Annie-och-Jeppe_UTVALD

Från förfall till romantiskt drömhus

Anni och Jeppe Åkermyr förvandlade det förfallna stenhuset till ett ljust drömhus

Foto Ulrika Ekblom

Anna och Fanny Bergenströms fantastiska Gotlandsgård

Välkommen till kokboksförfattarna Anna och Fanny Bergenströms Gotlandsgård!

sommartorp_utvald

Det förfallna torpet blev ett älskat sommarställe

Läget mellan skog, berg och sjö fick Susanna att falla för det nergångna torpet som hon renoverade till ett älskat sommarställe

fäbod och Carolina Norén

Renovering är avkoppling för radioprofilen Carolina Norén

Radiorösten lockas av tystnaden vid fäboden

UTVALD1

Drömhus med glasveranda och återbruk

Sandra och Mikael inreder mysigt och personligt med återbruk