Platsbyggda lösningar, gedigna material, ljus och amerikansk shakerstil präglar Pelles 
och Mariannes nybyggda hus. Efter sju långa år kunde familjen äntligen flytta in i sitt hem som ligger så vackert vid den lilla skånska sjön.
Lantliv_PelleMarianne2

Sedan 2015 bor familjen Lind-Wind i sitt vita tvåvåningshus vid sjön i Åsljunga. Här sitter Pelle och Marianne på trappen med sina tre barn; Johannes, Gabriel och Hanna.

Alldeles vid sjön i byn Åsljunga i nordvästra Skåne ligger det vita tvåvåningshuset som är nybyggt. Här bor Pelle Lind och Marianne Wind med barnen Johannes, Gabriel och Hanna.

Lantliv_PelleMarianne4

Huset har fantastiskt vackra omgivningar där vitsipporna blommar om våren.

Tidigare bodde familjen i en villa i samma by men letade efter en gård att renovera på Bjärehalvön. Så kom den där vårkvällen som ändrade allt. På väg hem i bilen, efter en fest hos vänner, hände något.

– Vi körde i godan ro längs sjön, när Pelle plötsligt tvärbromsade och skrek ”Det ska jag köpa!” Det stod en till salu-skylt vid huset där vi just stannat. Huset var lite ruffigt men hade ett fantastiskt sjöläge. Kvällen var sen, men det hindrade inte Pelle från att knacka på, berättar Marianne som tyckte det var lite pinsamt att störa 
husets ägare så sent på dygnet.

Lantliv_PelleMarianne3

En plats för njutning. Verandan inbjuder till skön vila efter alla år av hårt arbete med att bygga huset.

Men Pelles infall blev ett lyckokast. Redan förmiddagen därpå var affären klar. Ganska snart insåg Pelle och Marianne att det gamla huset var ett renoveringsobjekt som hette duga. De bestämde sig för att riva och bygga nytt. Det blev början på en lång process.

Lantliv_PelleMarianne10

Platsbyggda lösningar sparar yta. Pelle har gjort alla inredningssnickerier själv.

– Vi ägnade hela sommaren åt att rita hus. Vi tog hjälp av två olika arkitekter men blev inte helt nöjda med något av deras förslag. Till slut bestämde vi oss för att lita på vår förmåga att rita huset själva så att vi kunde få det precis som vi ville, säger Marianne och berättar om hur tankarna gick:

– När vi planerade huset var det viktigaste att vi skulle ha så mycket ljus, rymd och sjöutsikt som möjligt. I dag njuter vi av naturens växlingar över sjön från alla rum utom tvättstugan.

Lantliv_PelleMarianne6

Pelle och Marianne har ritat huset själva. De ville ta till vara sjöutsikten och skapa ett luftigt hem som inte belamras av alltför många saker. Men de fina loppisfynden i köket får förstås synas.

Lantliv_PelleMarianne7

Inredningen är inspirerad av shakerstilen med gediget hantverk och många knoppbrädor.

Visserligen gör stora fönsterpartier att rummen kan bli svårmöblerade, men det är det värt. Vi tog i lite i takhöjd när vi ritade huset, både nere och uppe har rummen en lite högre höjd än standard och det har skapat en härlig rymd som kompenserar för att till exempel sovrummen har en ganska liten golvyta.

Lantliv_PelleMarianne9

Marianne samlar på äldre textilier. På sängen finns till exempel gamla, broderade örngott som hon fyndat på loppisar.

Pelle och Marianne har inspirerats mycket av den amerikanska shakerstilen. Shakers var en amerikansk frikyrkorörelse med duktiga hantverkare med tydlig inredningsfilosofi. Ledorden var funktion och enkelhet. Man skulle arbeta i gedigna material och med omsorg om hantverket. I ett typiskt shakerhus är det mycket fri golvyta och runt väggarna löper knoppbrädor där kläder, redskap och till och med stolar hängs upp. Förvaringen är inbyggd och lådor och dörrar har knoppar av trä.

Lantliv_PelleMarianne13

Få, men noga utvalda, saker i gedigna material ger harmoni.

– Vi har satsat på gedigna material, säger Pelle. Mycket trä förstås. Det är en härlig känsla att kliva upp ur sängen på morgonen och sätta fötterna på ett trägolv.

I stort sett all förvaring är inbyggd ända upp till tak. Det är praktiskt när man ska städa, sparar plats och sväljer mycket prylar. Men framför allt ger det karaktär och enhetlighet till rummen. Alla inner­dörrar är spegeldörrar som har överljus. Väggen mellan kök och hall är i murat tegel som har fått en säckskurad puts. Innertaket är i vitlaserad panel och har träbjälkar som valts ut med så stora sprickor som möjligt. På övervåningen är ytterväggarna i vitmålad panel i olika bredder för att det inte ska se för perfekt ut.

Lantliv_PelleMarianne8

Bokhyllan är platsbyggd precis som all förvaring. Vardagsrummets väggar är målade med varmt gult för att skapa en solig känsla.

Snickerierna är handmålade i linoljefärg. Pelle har lagt många, många hundra timmar på att handmåla all fast inredning. Golven, trämöblerna och bänkskivorna är såpade eller oljade. Det kräver lite omvårdnad och en viss aktsamhet, men träkänslan är oslagbar.

Lantliv_PelleMarianne11

Det får inte se för perfekt ut. Därför har bräderna på väggen olika bredd. Alla väggar har sedan handmålats för den rätta känslan.

– Häromdagen hade vi en gäst som trodde att det var ett gammalt hus som renoverats, och inte ett nybyggt, det tar vi som en bekräftelse på att vi lyckats skapa en tidlös och gedigen känsla i huset, berättar Marianne. Vi tycker om färg och helst ska det vara linoljefärg. På väggarna har vi ljusa kulörer. Det är vackert med mörka färger, men med våra mörka vintrar tycker vi att vi behöver så mycket ljus vi kan få.

Lantliv_PelleMarianne14

Badrummet är Pelles favoritplats och ett rum för avkoppling.

Pelle är möbelsnickare till yrket, fjärde generation snickare till och med, och driver egen firma som han övertagit efter sin far. Med den kunskapen föll det sig naturligt att göra all invändig inredning själv. Men själva huset byggdes av Pelles bror Göran som har en bygg­firma. Kakelsättning i badrum och murningsarbeten har de också lejt bort. Material, färger och uttryck har Pelle och Marianne valt tillsammans. Med åren har de utvecklat en väl samkörd stilkänsla.

– Det har varit en sju år lång process. Självklart har det inte varit roligt hela tiden. Ibland får man gå på uthållighet, envishet och bara knoga på. Det är mest Pelle som har de egenskaperna. Men vi har haft en tydlig vision om hur vi ville ha huset och i dag är vi jätte­nöjda med hur det blev.

Prenumerera på Lantliv!

LÄS ÄVEN:
Mysigt 1920-talshus på Österlen
8 smarta kökslösningar som du aldrig skulle komma på själv – men vill ha
 ”Vi byggde vårt drömhus själva”

 

NUVARANDE Nybyggt trähus med känsla och charm
NÄSTA Soppa på trattkantareller