BD_Dalarna-1-980x600

Nybyggt skärgårdshus i sekelskiftesstil

AV MARI STRENGHIELM nord FOTO LINA ÖSTLING

Både Anna och Fredrik var helt inne på att de skulle köpa ett gammalt trähus att renovera. Men så föll de pladask för en tomt på Dalarö i Stockholms skärgård. Nu har de en nybyggt trähus i en vacker sekelskiftesstil som smälter fint in i miljön.  

När Anna och Fredrik tillbringade en av sina första träffar tillsammans ute på Dalarö i Stockholms skärgård anade de inte att det var på en av dessa vackra tomter som de två år senare skulle bygga hus. Deras första gemensamma hem var en lägenhet vid Telefonplan strax söder om Stockholm men Anna fantiserade om att få bo i hus och Fredrik ville ha närmare till båten och havet för att tillfredsställa sitt intresse för segling.

Läs även: 7 fina papperspysselidéer!

Jakten på deras gemensamma hus började i Saltsjöbaden där de var helt säkra på att de skulle bo. Men så dök den där tomten på Dalarö upp igen. De hade sett den ett par år tidigare och hade aldrig kunnat släppa tanken på den. Så de åkte ut dit igen och tittade och efter det fanns det ingen återvändo – Dalarö fick det bli.

BD_Dalarna-1-980x600

Missa inte Lantlivs populära nyhetsbrev!

Anna och Fredrik hade dock aldrig funderat på att bygga nytt. De hade helt varit inne på att de skulle köpa ett gammalt hus som de skulle renovera. Men de fastnade så mycket för Dalarötomten att de fick ändra sina planer.

BD_Dalarna-5-980x600

Hallen i huset har nästan fem meter i takhöjd. Golvet är av kalksten. Fåtöljen kommer från Artwood. Korgen är inköpt på en utlandssemester.

BD_Dalarna-4-980x600

Tavlorna är ett Josef Frank-tyg som Anna klippt ut och ramat in. Stolen är en antik däcksstol, köpt på loppis. Soffan och skinnfåtöljen kommer från Artwood. Hampa-matta, Mio.

BD_Dalarna-2-980x600

Det platsbyggda köket kommer från Kvänum. På hyllan syns Annas samling av gamla fotogenlyktor. De vackra emalj-lamporna är köpta på Antikmässan för några år sedan.

BD_Dalarna-3-980x600Det rustika träbordet hittade Anna i Frankrike och forslade hem. Stolarna köptes från en äldre dam på Dalarö.

BD_Dalarna-6-980x600

Järnsängen är från Ikea. Rutiga flanellakane från Lexington. Vägglamporna kommer från Ellos. De två klockorna visar dels lokal tid, dels tiden i Amerika där en av Annas närmsta väninnor bor.

BD_Dalarna-7-980x600

Badkaret hittades på Blocket. Anna har målat om utsidan med matt svart färg. En samling bruna glasflaskor och burkari fönstret.

Stilmässigt var siktet inställt på att det nya huset skulle få samma stil och känsla som ett gammalt trähus från sekelskiftet. Efter en grundlig undersökning föll valet på en husstomme från Kungshus. Både Anna och Fredrik hade bestämda åsikter om hur deras hus skulle se ut och vilka funktioner det skulle fylla, så de tillbringade många kvällar och helger med att skissa på drömhuset.
– Vi var inte riktigt ense med arkitekten om placeringen av vissa väggar i huset men vi gav oss inte och det är vi väldigt glada över i dag. Vi kan förstå hans åsikter men det här passar oss faktiskt mycket bättre. För oss passar inte öppna planlösningar utan vi ville hellre ha flera rum som har olika funktioner i stället för stora öppna ytor. Och med facit i hand skulle vi göra precis samma val om vi någonsin skulle bygga hus igen, säger Anna. Stilen på inredningen i huset växte fram under byggets gång allteftersom de var tvungna att göra olika materialval. Alla beslut över­vägdes noga, de valde till exempel att göra all målning både in- och utvändigt själva för att kunna ha ett kök från Kvänum utan att spräcka budgeten.

Läs även: Möt Lantlivs nya byggnadsvårdsbloggare!

Alla lösa garderober valdes bort och i stället platsbyggde de egna. På så sätt har alla sovrum fått en egen lösning.
– Med platsbyggda klädgarderober får man mer förvaring på annars outnyttjade ytor och rummet känns mindre belamrat med en garderob som går ända upp till taket. Ett annat alternativ som vi har i gästrummet är att köpa ett gammalt linneskåp som får agera garderob och förvaring, berättar Anna.
Fredriks uppväxt i en seglarfamilj var en av anledningarna till att de hamnade på Dalarö, här finns ett rikt båtliv och att ha ytterskärgården runt knuten är fantastiskt.

Anna Kilians inredningstips:
Med platsbyggda garderober får man mer förvaring på annars outnyttjade ytor.
Bygg egna möbler om ni inte hittar precis vad ni vill ha, bra mediemöbler kan vara svåra att hitta till exempel.
Använd gamla linneskåp som förvaringsskåp, de är vackra och skapar stämning.
Börja gärna samla på någon inredningsdetalj, till exempel flaskor eller andra vackra ting.
Köp begagnade möbler, ofta har de bättre kvalitet än nya.

Läs även: Se Gunila Axéns lantliga oas på Gotland

 

skånegard till salu på Österlen

Konstnärsgård med drömträdgård till salu på Österlen

Nu kan du lägga vantarna på en en vacker skånegård på Österlen där det gamla stallet blivit vacker ateljé.

torp_utvald

Romantiskt torp från 1800-talet

Inredningsfotografens egen idyll

missionshus på gotland

Hemnettips: Sagolikt gammalt missionshus på Gotland

Nu ligger ett gammalt missionshus ute till försäljning. Kika in ett varsamt renoverat drömfritidshus

blommiga tapeter

10 blommiga tapeter som fixar lantliga stilen

Blommiga tapeter har blivit en stor inredningstrend. Här är 10 favoriter att inspireras av

lantligt drömhem

De flyttade till landet och byggde sitt drömhem

Andreas och Lisa flyttade tillbaka landet och byggde sitt drömhem