Det som var tänkt som en liten gäststuga blev till slut ett nytt stort hus. Här på den finska kusten vid Bottenhavet tillbringar Anne och hennes familj så mycket tid de kan, i ett paradis som de planerat och skapat själva.

Prenumerera på Lantliv!

Foto Krista Keltanen

Den nya stugans fasad smälter väl in i naturen. Fast den ligger i ett populärt stugområde finns inga grannhus i sikte.

Sedan 1960-talet hade Annes familj haft sommarställe vid havet i Luvia på den finska kusten, ungefär i jämnhöjd med Sundsvall. Stugan var trång – ett litet kök, ett litet vardagsrum och ett par små sovrum med våningssängar – men Anne och hennes man Seppo och deras två barn Santeri och Emma älskade att vara där. – Så länge barnen var små fungerade det jättebra. Men när de blev större började vi längta efter mer utrymme. Först tänkte vi bygga ut den gamla stugan och göra ett litet gästhus bredvid, berättar Anne. Planerna för ”det lilla gästhuset” växte och växte och till slut insåg familjen att det skulle bli ett helt nytt hus och att det var den ursprungliga sommarstugan som skulle bli gästhus. För sex år sedan, sommaren 2010, påbörjades bygget.

Foto Krista Keltanen

Den svartvita inredningen med skåp från Ikea och detaljer i naturmaterial ger köket en harmonisk känsla.

Foto Krista Keltanen

Den liggande panelen var Seppos idé för att ge köket ett modernt uttryck. Eldstadens design har både Anne och Seppo varit med och utformat.

Läs också:
 5 vackra lantkök

Arkitekten Maija Koski hade hjälpt familjen att rita ett hus som i stort sett uppfyllde allas önskningar. Med utgångspunkt i ett stort kök med utsikt över vattnet la hon till vardagsrum, badrum och två sovrum i markplan och ytterligare ett sovrum en trappa upp. Sommaren 2012 kunde familjen börja njuta av sitt nya sommarparadis. Större delen av den semestern ägnades åt trädgårdsarbete. En lättskött gräsmatta, lätt att nå från huset, och en perennrabatt invid den ursprungliga lilla sommarstugan, blev årets projekt. – Vi planterade en massa blåbärsbuskar också. Blåbären trivs här, varje augusti har vi hur mycket bär som helst. Det är tur att alla i familjen älskar blåbärspaj, säger Anne. Att huset blivit så stort och bekvämt utrustat gör att familjen kan vara här hela året.

Foto Krista Keltanen

Terrassen är inredd för härligt umgänge med generösa soffor i tålig konstrotting.  

Foto Krista Keltanen

Trasmattor på golvet skapar sommarkänsla i hallen. Moderna kuddar bryter snyggt mot den gamla furusoffan.

interior-anne-v-luvia-15

Ute och inne smälter samman i det ljusa vardagsrummet. Nätta stolar från Hay kombineras med grafiska mönster och fina loppisfynd.

Foto Krista Keltanen

Sonen Santeri har sitt krypin uppe på loftet där snedtaket skapar en mysig känsla.

Foto Krista Keltanen

Emmas fina våningssäng ger plats för övernattande gäster. På tomten kan man plocka
såväl vilda som planterade blåbär.


Läs också:
 Lantligt drömhus med skogen som granne

Annes 5 favoriter på den finska västkusten:

  • Öarna utanför Luvia är fantastiska, liksom hela den finska skärgården.
  • De milslånga stränderna utanför Björneborg (Pori). Pori Jazz Festival, där man inte bara kan lyssna på jazz utan även blues, hip hop, pop och mycket annat.
  • Restaurang Goto i Raumo. Modern fine dining i vacker miljö.
  • Inredningsbutikerna Sisustus Idea och Kodinonni i Raumo.

 

NUVARANDE Nybyggt drömhus vid Bottenhavet
NÄSTA Bygga nytt hus med charmig gammal känsla – så gjorde vi