paradis_bottenhavet_utvald

Nybyggt drömhus vid Bottenhavet

Av Jonna Kivilahti Foto Krista Keltanen
Det som var tänkt som en liten gäststuga blev till slut ett nytt stort hus. Här på den finska kusten vid Bottenhavet tillbringar Anne och hennes familj så mycket tid de kan, i ett paradis som de planerat och skapat själva.

Prenumerera på Lantliv!

Foto Krista Keltanen

Den nya stugans fasad smälter väl in i naturen. Fast den ligger i ett populärt stugområde finns inga grannhus i sikte.

Sedan 1960-talet hade Annes familj haft sommarställe vid havet i Luvia på den finska kusten, ungefär i jämnhöjd med Sundsvall. Stugan var trång – ett litet kök, ett litet vardagsrum och ett par små sovrum med våningssängar – men Anne och hennes man Seppo och deras två barn Santeri och Emma älskade att vara där. – Så länge barnen var små fungerade det jättebra. Men när de blev större började vi längta efter mer utrymme. Först tänkte vi bygga ut den gamla stugan och göra ett litet gästhus bredvid, berättar Anne. Planerna för ”det lilla gästhuset” växte och växte och till slut insåg familjen att det skulle bli ett helt nytt hus och att det var den ursprungliga sommarstugan som skulle bli gästhus. För sex år sedan, sommaren 2010, påbörjades bygget.

Foto Krista Keltanen

Den svartvita inredningen med skåp från Ikea och detaljer i naturmaterial ger köket en harmonisk känsla.

Foto Krista Keltanen

Den liggande panelen var Seppos idé för att ge köket ett modernt uttryck. Eldstadens design har både Anne och Seppo varit med och utformat.

Läs också:
 5 vackra lantkök

Arkitekten Maija Koski hade hjälpt familjen att rita ett hus som i stort sett uppfyllde allas önskningar. Med utgångspunkt i ett stort kök med utsikt över vattnet la hon till vardagsrum, badrum och två sovrum i markplan och ytterligare ett sovrum en trappa upp. Sommaren 2012 kunde familjen börja njuta av sitt nya sommarparadis. Större delen av den semestern ägnades åt trädgårdsarbete. En lättskött gräsmatta, lätt att nå från huset, och en perennrabatt invid den ursprungliga lilla sommarstugan, blev årets projekt. – Vi planterade en massa blåbärsbuskar också. Blåbären trivs här, varje augusti har vi hur mycket bär som helst. Det är tur att alla i familjen älskar blåbärspaj, säger Anne. Att huset blivit så stort och bekvämt utrustat gör att familjen kan vara här hela året.

Foto Krista Keltanen

Terrassen är inredd för härligt umgänge med generösa soffor i tålig konstrotting.  

Foto Krista Keltanen

Trasmattor på golvet skapar sommarkänsla i hallen. Moderna kuddar bryter snyggt mot den gamla furusoffan.

interior-anne-v-luvia-15

Ute och inne smälter samman i det ljusa vardagsrummet. Nätta stolar från Hay kombineras med grafiska mönster och fina loppisfynd.

Foto Krista Keltanen

Sonen Santeri har sitt krypin uppe på loftet där snedtaket skapar en mysig känsla.

Foto Krista Keltanen

Emmas fina våningssäng ger plats för övernattande gäster. På tomten kan man plocka
såväl vilda som planterade blåbär.


Läs också:
 Lantligt drömhus med skogen som granne

Annes 5 favoriter på den finska västkusten:

  • Öarna utanför Luvia är fantastiska, liksom hela den finska skärgården.
  • De milslånga stränderna utanför Björneborg (Pori). Pori Jazz Festival, där man inte bara kan lyssna på jazz utan även blues, hip hop, pop och mycket annat.
  • Restaurang Goto i Raumo. Modern fine dining i vacker miljö.
  • Inredningsbutikerna Sisustus Idea och Kodinonni i Raumo.

 

Kalkstensgård Foto Lina Eidenberg Adamo

Imponerande gotländsk kalkstensgård från 1500-talet

Läs om huset som bär sin egna minnen

skärgårdshus i sekelskiftesstil

Vacker sekelskiftesstil i det nybyggda skärgårdshuset

Titta in i skärgårdsdrömmen och inspireras

Hälsingegård till salu, 1600-talsgård

Underbar gammal Hälsingegård till salu

Titta in i den praktfulla gården!

gård i sörmland

En drömgård i sörmland

På Nergården har Johan och Niklas förverkligat en livsdröm. Med stor fantasi har de tagit tillvara gamla ting och skapat en harmonisk oas alldeles intill den lilla sörmländska sjön Sillen

BS_Oxstallet-6

Titta in i det renoverade stallet som blev till arbetsstudio

När arkitekten Daniel Fagerberg hittade det gamla vitputsade stallet visste han att han hade hittat rätt. Här skulle han kunna både bo och arbeta