Man kan tro att den fantastiska villan har stått här på Dalarö i över hundra år. Med gedigna detaljer som punschveranda, snickarglädje och spröjsade fönster ser huset långt ifrån nybyggt ut. Platsen är vald med omsorg och den makalöst vackra havsutsikten över Stockholms skärgård tar andan ur en.

Det är en varm och skön sommardag, fiskmåsarna svävar över himlen och
dyker ner mot vattnet i hopp om fångst. Det doftar hav och tång, sommarbrisen känns uppfriskande när solen står som högst. Anna kommer gående över gräsmattan med en bricka i handen där dagens lunch ligger upplagd: lax, aioli och en fräsch sallad. Lunchen ska intas ute på terrassen i det sköna solskenet som är så efterlängtat efter de senaste dagarnas gråmulna väder.

052_LAV_1706

Familjen Bernehjälts vackra villa med snickarglädje, punschveranda och spröjsade fönster ligger högt belägen med makalöst vacker utsikt över Stockholms skärgård med kobbar, skär och öar. Huset är ett nybygge men det ser ut som om det alltid har legat på platsen. Varje detalj är noga planerad, inget är lämnat åt slumpen, allt för att huset ska se ut som en skärgårdsvilla från förra sekelskiftet.

Familjen bodde tidigare i en liten sommarstuga ute på Värmdö som de stortrivdes i, men planen var att de skulle bygga ett större hus i takt med att barnen växte upp, men dessvärre så beviljades det aldrig något bygglov och de var tvungna att tänka om. Läget började bli akut och när det dök upp ett större hus på Dalarö så slog de till.
– Vi trivdes bra i vårt nyinköpta hus på Dalarö, men vi hade svårt att slå bort tanken på att få bygga ett eget hus så vi spanade på lediga tomter allt som oftast, berättar Anna.

053_LAV_1706

Familjens hus är ett nybygge men ser ut som om det alltid har legat här. På verandan sitter man gott intill husväggen och har fantastisk utsikt över fjärden. Utemöbler från Artwood.

En dag kom det ut en ny tomt till försäljning, den både lockade och avskräckte familjen, men de åkte i alla fall och tittade på den. Först tyckte de att den inte passade för det var så mycket branta berg. Men de åkte dit och tittade flera gånger och tänkte att det nog gick att göra tomten mer barnvänlig. Och visst gick det att
göra det.

– Vi har ritat om hela tomten och har i dag plan mark på baksidan av huset där vi gjort planteringar och anlagt grusgångar. På framsidan av huset har vi riktat upp tomten och fått till en riktigt bra yta som bjuder på både kuperade bergsknallar och plan mark med mjuk gräsmatta, säger Anna.

054_LAV_1706

Hallens vackra trätrappa har ritats med inspiration från äldre förlagor. I det schackrutiga stengolvet speglas verandans fönster.

För att råda bot på den branta vägen med klippor ner till båtbryggan anlitade familjen fackmän som byggde en stentrappa med inte mindre än 143 steg ner till vattnet. Huset som de bor i nu ritade Anna tio år innan det blev verklighet. Inspiration hämtade hon från skärgårdsvillorna från förra sekelskiftet som har punschverandor och klassisk snickarglädje. Planen med huset var att det skulle se ut som om det alltid hade funnits på platsen, vilket givetvis har varit ett gigantiskt arbete att få till. Det ligger många timmar av efterforskningar av alla detaljer, såväl exteriört som interiört, bakom för att få huset att kännas som om det har över hundra år på nacken.

– I slutfasen av planeringen tog vi hjälp av en arkitekt som hjälpte oss med förfining av planlösning, konstruktion och så vidare. Vi anlitade en lokal byggare som byggde huset åt oss, men vi har varit mycket delaktiga i byggprocessen och jag var på bygget varje dag och gick igenom allt som skulle göras och fattas beslut om, säger Anna.

055_LAV_1706

Trappan utanför huset är uppmurad i sten för att ge ett intryck av förr i tiden. Här sitter Anna med sönerna Didrik och Charlie och tar igen sig i skuggan.

Familjen valde att platsbygga mycket av inredningen, som kök, bokhyllor, klädkammare, tvättstuga och annan förvaring.

– Vi har lagt ner mycket jobb på detaljer och det är gediget byggt. Det här är ett hus som bara kommer att bli vackrare med åren, säger Anna.

”Vi har lagt ner mycket jobb på detaljer och det är gediget byggt”

Vyn från entrén genom huset är makalöst vacker. På golvet ligger ett schackmönstrat golv, där ljuset från verandan med havsutsikt speglar sig i det blanka golvet. Trappan har lånat attribut från förr och är ett smycke för huset. Till höger om hallen finns ett arbetsrum, som är inrett med gamla möbler och färgsatt i en mild grågrön nyans. Till vänster finns en gästtoalett placerad under trappan och en rymlig tvättstuga, som även går att nå från köket.

055_LAV_1706_2

Verandan har fått inspiration från amerikanska södern och har utgång både från matsalen och köket.

– Jag älskar gamla möbler och handlar gärna på aktioner och på loppisar. Vårt hus gör sig så fint med möbler från förr, men jag blandar in nya möbler och nya inredningssaker också, för jag tycker att mixen blir bäst, säger Anna och ler. Innanför hallen finns ett härligt vardagsrum där de vackra korspostfönstren bidrar till den där charmen man vill ha i gamla hus, och dessutom släpper de in otroligt mycket ljus. Det gör också att naturen känns väldigt nära.

Vardagsrummet har fått platsbyggda möbler. Intill en hylla med TV-n finns en gedigen eldstad som ser ut att vara riktigt gammal, vilket den också är. Rummet mynnar ut i en härlig glasveranda som bjuder på ljusterapi och havsutsikt, ett rum som är en lisa för själen. Runt det gedigna matbordet med svarvade ben står en blandning av gamla vackra stolar.

055_LAV_1706_3

Matsalen har vidunderlig utsikt över vattnet. Bord från Restoration Hardware. Taklamporna kommer från Länna Möbler.

– Här är perfekt att sitta när vi är många, ett ljust och härligt rum med fantastisk utsikt mot himmel och hav, säger Anna. Köket ligger mittemot vardagsrummet och har också platsbyggd inredning med diskbänk placerad under fönstret som vetter mot havet. Mitt i köket finns en praktisk köksö där barnen gärna sitter och ritar medan de vuxna lagar mat. Själva matplatsen ligger lite längre in i en del av huset som är utformad som en glasveranda och som har utgång till den stora amerikanska verandan.

056_LAV_1706_2

I det vackra arbetsrummet råder lugn. Den rejäla bokyllan kommer från Zandvoort. Den fina kontorsstolen är inropad på auktion.

056_LAV_1706

De fina korspostfönstren gör vardagsrummet ljust. Soffan är från Artilleriet och soffbordet från Zandvoort. Lampan är köpt på Restoration Hardware .

057_LAV_1706

Huset badar i ljus så Anna och Daniel har kunnat färgsätta mycket i hemmet i murriga toner utan att det känns mörkt. Det platsbyggda köket från Snickeri Tallkotten går i mörkgrått. Bänkskivorna är av marmor som reflekterar ljuset från fönstren och blir en fin kontrast till det mörka.

058_LAV_1706-kopia-2

Kakelugnen är från 1800-talet och köpt av en kakelugnsmakare i Norrköping. Den bidrar mycket till känslan av att huset är äldre än vad det egentligen är.

– Vi älskar att bo här. Läget är fantastiskt med kvällssol och milslång utsikt över havet. När vi letade tomt så var ett av kriterierna att vi skulle hitta något med västerläge eftersom vi tidigare bott i ett östligt läge där solen försvann vid middagstid på sommaren, säger Anna.

Ovanvåningen är minst lika ljus som nedre plan då huset har en punschveranda ovanpå glasverandan. Här intar familjen gärna måltiderna på helgerna, lite spring upp och ner blir det, men utsikten gör det värt allt besvär med att bära mat och tallrikar upp och ner. Här uppe finns även familjens sovrum, allrum och ett stort och luftigt badrum som rymmer både dubbeldusch och badkar.

058_LAV_1706

Det spetsiga fönstret i parets sovrum ger rummet en kabysskänsla där man har fin utsikt över vattnet.

058_LAV_1706-kopia

Badrummets väggar har fått kakel till brösthöjd. På golvet ligger ett marmorgolv i fiskbensmönster.

– Vi är över lag väldigt nöjda med huset, det enda vi ångrar nu är att vi inte gjorde ett till sovrum på övervåningen. När vi byggde huset så var inte vårt tredje barn ens påtänkt, säger Anna.

Hur de ska göra med rumsfördelningen i framtiden är än så länge oklart, men huset är stort så det finns många möjligheter.

– Kanske kan vi flytta ner arbetsrummet i vår inredda källare, som i dag rymmer groventré, verkstad, gästrum, lekrum, bastu och relax. Och i stället flytta ner vårt sovrum. På så vis kan vi enkelt lösa rumsfrågan. Men det är inte riktigt aktuellt ännu, lilleman är ju bara ett par månader gammal, säger Anna.

 

Välkommen att följa med på Lantlivs ridresa till Portugal! Vi bor på ett fint boutiquehotell och stuteri som har lusitanohästar för alla – från nybörjarnivå till svår klass i dressyr. Njut varje dag av god Medelhavsmat och vin på haciendan. Vi besöker också en närliggande vingård. Lantlivs chefredaktör Anna-Lena Sventelius följer med på resan.

Klicka på bilden för att boka och läsa mer! 

rid-och-njut-med-lantliv-i-portugal-mat-och-vin

NUVARANDE Romantiskt och nybyggt på Dalarö – gammeldags snickarglädje
NÄSTA I torpet från 1800-talet finns tid för trädgårdsglädje och lugn