• sovrum och klädskåp
  Sänggaveln har Niklas, som är snickare, tillverkat av ett gammalt rostigt plåttak från en lada i Hejde. Niklas och Monica låter sitt intresse för kläder och musik få synas i inredningen. Korg från Afro Art.
 • vardagsrum och trädgård
  I vardagsrummet råder en skön mix av gammalt och nytt. Trädgårdens pergola snickrades till vännernas vigsel på en strand på Fårö.
 • kök och matplats
  I det öppna, rymliga köket finns det plats för skönt häng med nära och kära. Runt det loppisfyndade slagbordet står stolarna Lilla Åland. Lyktor och vas kommer från Berså i Tofta.
 • brunt hus och vitmålad hall
  Det bruna huset är som taget ur en Elsa Beskow-saga. Pergolan snickrades till vännernas vigsel på en strand på Fårö. I de ljusa rummen blandas patinerade loppisfynd och ny design på ett charmigt personligt vis.
 • stilleben av vas och krukor, Monica i fårhagen
  Vacker keramik finns det gott om hemma hos familjen Palm. Flytten till Gotland gjorde det möjligt för familjen att ha djur. Nu ha de lamm, höns och kaniner.

Drömhus på Gotland

Text och Foto Magdalena Björnsdotter
Från snö och fjäll till hav och stränder. Kontrasten och möjligheten att förlänga sommaren lockade familjen Palm från deras älskade Åre till ett nytt liv på det lika älskade Gotland. Här njuter de av lugnet och friheten.

Både Monica och Niklas Palm har ett stort trädgårdsintresse och de hade länge drömt om ett hus på landet med en lagom stor trädgård som behövde mycket kärlek. Sitt drömhus hade de spanat in lite på avstånd under flera Gotlandsbesök innan de gjorde slag i saken. Monica minns fortfarande känslan när bilen rullade fram mot det lilla huset vid vägens ände.

– Jag glömmer aldrig första gången vi körde ner på den ensliga grusvägen. Så mycket pirrande förväntningar. När vi kom in på gården möttes vi av en grön oas och ett helt underbart gammalt pepparkakshus. Vårt drömhus! Som taget ur en idylliskt tecknad Elsa Beskow-saga. Första mötet med huset var ”kärlek vid första ögonkastet”.
Huset ligger i Bäl 25 kilometer öster om Visby. När man kommer in i den lilla socknen möts man av stora ängar, betande kossor, och en kyrka så klart. Familjen Palms drömhus var ursprungligen falurött, men den förre ägaren hade låtit måla över den faluröda färgen med falugrönt för att få den härligt pepparkaksbruna nyansen att träda fram. Även det gamla faltaket var nyrenoverat och de vackra trägolven hade slipats och oljats.
Inredningen i drömhuset är både levande och lekfull. Niklas är snickare och hans kunskaper har förstås kommit till användning även hemma. Han har bland annat platsbyggt dagbädden på övervåningen och byggt den rostiga sänggaveln till dubbelsängen. Monica, som är nagelterapeut, pendlar dagligen till Visby där hon har sin egen salong mitt på Stora torget.
Livet på Gotland blev som det var tänkt. Sommaren har blivit längre, och under kulna höst- och vinterdagar kan man tända en värmande brasa.
– Finns det något härligare än en sprakande brasa? Det kanske inte alltid är så roligt att vara den som går upp först för att tända – men sedan, när värmen sprider sig i köket och jag sitter där med min kaffekopp, då njuter jag i fulla drag, säger Monica som stortrivs med att vakna till ljudet av familjens bräkande får i hagen utanför fönstret.
– Frihetskänslan man får av att leva på landet är helt makalös.

Monica Palm
Ålder: 40 år.
Yrke: Diplomerad nagelterapeut.
Familj: Maken Niklas, 43, barnen Astrid, 9, och Sigge, 6 år. Kaninerna Vitnos, Stampe och Lipstick, tolv höns och fyra lamm.
Bor: Trähus från 1920-talet i Bäl på nordöstra Gotland.
Just nu: Eldar sköna brasor.

Monicas inredningstips:
Gör om gamla saker och möbler. Återanvänd, det är coolt.
Inspireras av resor, tidningar, auktioner och loppisar.
Ta in naturen. Det är vackert med gamla kvistar och blad.
Mixa saker du tycker om och som har en historia. Det skapar ett varmt och levande hem.
Välj färger som skapar lugn och balans.
Ett hem ska spegla dem som lever i det. En symbios mellan dig själv och ditt hem gör att du vill vara hemma.

Fler fina hus på Gotland: 

Etiketter: Gotland, Gotlandsgård
skånegard till salu på Österlen

Konstnärsgård med drömträdgård till salu på Österlen

Nu kan du lägga vantarna på en en vacker skånegård på Österlen där det gamla stallet blivit vacker ateljé.

torp_utvald

Romantiskt torp från 1800-talet

Inredningsfotografens egen idyll

missionshus på gotland

Hemnettips: Sagolikt gammalt missionshus på Gotland

Nu ligger ett gammalt missionshus ute till försäljning. Kika in ett varsamt renoverat drömfritidshus

blommiga tapeter

10 blommiga tapeter som fixar lantliga stilen

Blommiga tapeter har blivit en stor inredningstrend. Här är 10 favoriter att inspireras av

lantligt drömhem

De flyttade till landet och byggde sitt drömhem

Andreas och Lisa flyttade tillbaka landet och byggde sitt drömhem