glasveranda

Vackert renoverat sekelskifteshus med glasveranda

Av Cia Wedin Foto Anna Kern
Sofia Vusir Jansson säljer fin design i webbshopen Little Cute Mokkasin. Titta in i hennes fina gamla sekelskifteshus med vacker glasveranda!

Läs också: Trävilla med charm och själ

I lilla trevliga staden Katrineholm hittade Sofia och Kristo sitt drömhus. Det var när de insåg att de väntade tvillingar och snart skulle vara sex personer på 90 kvadratmeter så aktualiserades en gammal dröm om att bo i ett hus. Ett stort hus som de kunde renovera och inreda över tid.
Little cute mokkasin Av Cia Wedin Foto Anna Kern– Vi fick över 500 kvadratmeter och en fin gammal trädgård för ungefär hälften av vad det då kostade att köpa en liten fyra vid Hornstull.
Little cute mokkasin Av Cia Wedin Foto Anna KernGanska snart stod det klart att det var en riktig pärla som fanns dold under masonit och sjögrästapeter.

Little cute mokkasin Av Cia Wedin Foto Anna KernDet var som en riktigt fin, äldre dam, för huset har en grace och atmo­sfär som för tanken till sekelskiftesklänningar, doktor Westerlunds hälsoblomma, skära pelargoner och annat fint och en smula romantiskt.
Little cute mokkasin Av Cia Wedin Foto Anna Kern

Läs också: Varsamt renoverat 1800-talshus

Little cute mokkasin Av Cia Wedin Foto Anna KernBland de många glada överraskningar som kom under renoveringen är en fin glasveranda det största fyndet.

– Verandan hade någon gång gjorts om till entré, fönstren var ersatta av ett stort perspektivfönster inbyggt i masonit och panel. I dag är vår glasveranda integrerad i köket och den populäraste platsen i hela huset.
Little cute mokkasin Av Cia Wedin Foto Anna KernSofia Vusir Jansson
Yrke: Ägare av webbshopen Little cute mokkasin som bland annat säljer inredning.
Familj: Maken Kristo Vusir, teamchef på Microsoft. Barnen Liv, Viggo, Nomi och Charlie.
Bor: I ett sekelskifteshus i sörmländska Katrineholm.

Little cute mokkasin Av Cia Wedin Foto Anna Kern

Läs också: 1800-talshus med kakelugnar

Little cute mokkasin Av Cia Wedin Foto Anna Kern Little cute mokkasin Av Cia Wedin Foto Anna Kern

Sofias bästa renoveringstips:
Lägg energi och pengar på rätt projekt. Förmodlingen har du inte råd eller möjlighet att göra allt. Välj då med omsorg ut de projekt som ger mest effekt. Kanske funkar strömbrytarna bra trots att de inte är de vackraste? Satsa då hellre på att byta ut något annat – kanske en ny dörr till trädgården kan lyfta hela undervåningen?
Var inte rädd för att renovera på egen hand. Samla information och våga prova. Du spar pengar och lär dig massor.
Ett gammalt hus har skavanker, det är snett och vint – bevara det! Det är där charmen sitter. En skev och knarrande gammal dörr är tusen gånger vackrare än en ny.
Spara och återanvänd. Kanske kan en dörr passa någon annanstans i huset, eller ett fönster bli ett innerfönster? Gammalt virke som suttit i väggar är av superkvalitet – bygg ett bord eller en trädkoja.
Bevara alltid när det går. Ibland går det inte att bevara, återställ då men satsa alltid på gedigna material. Tänk på att huset ska hålla i minst hundra år till.
Kunniga lokala snickare finns det många av – sök upp dem. Det du betalar extra mot fabriksproducerat tjänar du in i obeskrivlig känsla och hållbarhet under lång tid framåt.

Reportaget var infört i Lantliv nr 3/2014.

Läs också:

lanthandel

Drömboende i lanthandeln

Se hur fint familjen Skoglöw inrett den gamla lanthandeln

svarton_fb

Här har tiden stått still sedan 1885

Ulla-Britt njuter av sitt sekelskifteshus på Svartön i Jämtland

BS_Oxstallet-6

Titta in i det renoverade stallet

När arkitekten Daniel Fagerberg hittade det gamla vitputsade stallet visste han att han hade hittat rätt. Här skulle han kunna både bo och arbeta

BS_Hem_Hammarstrm-LLV1403-3-980x600

Vackert renoverat

Så förvandlade Sandra och Mattias det mörka sekelskifteshuset till ett välkomnande hem

BS_Lararbostaden_Mellby_LLV1303-5

Hemma hos antikhandlarna på Österlen

Antikhandlare på Österlen med förkärlek för små leksaksdjur