Förälskelsen blev omedelbar. När Mikael och Hanna såg den charmiga gröna sekelskiftesvillan visste de var de ville bo. Efter en lång renoveringsresa kan familjen njuta av brasor, glasverandor och en utbyggnad med originalkänsla.

sekelskifteshus

Som taget ur en Astrid Lindgren-saga.

Hanna och Mikael Östberg hade inga som helst planer på att lämna citylivet och lägenheten i centrala Stockholm. Men ödet ville något annat. När Hanna och klasskompisen Ninni satt och pluggade gick kompisen in på Hemnet för att visa sitt barndomshem som var till salu.

Familjens vackra gröna hem med engelskt röda och vita snickerier ligger högt uppe på en höjd med en härlig sluttande trädgård som är perfekt för pulkaåkning. Huset, som ligger i den gamla kyrkbyn, byggdes 1916. På den tiden var kyrkbyn omgärdad av ängar och skog och låg lantligt med en tomt som sträckte sig ända ner till Roslagsbanans spår. I dag är marken för länge sedan såld och bebyggd.

vardagsrum med burspråk i sekelskiftesvillan

Vardagsrummets ljusa bas lyfter fram den turkosgröna accentfärgen och Hannas favorittavla av Lisa Rinnevuo. Burspråkets småspröjsade fönster med munblåst glas tillför mycket charm och massor av ljus.

– Jag blev helt förälskad i huset, det var så charmigt och jag kände att jag ville åka och titta på det fast vi egentligen inte hade några planer på att flytta. Micke var inte sen på att hänga på, då vi båda upplevde att det var något speciellt med huset som gjorde att vi inte kunde sluta tänka på det. Väl på plats bara visste vi att vi måste bo där, säger Hanna och fortsätter berätta:

– Det var både en fantastisk och skrämmande känsla på samma gång, då jag är en typisk stadstjej. Men jag var helt förälskad i huset så det kändes värt att i tanken överge innerstan. Jag kunde inte sluta tänka på hur golven såg ut under alla lager av mattor och laminatgolv. Jag ville bara flytta in på en gång och plocka fram alla de där gamla vackra detaljerna.

eldstad i grön marmor

Den gamla eldstaden i grön marmor har fått styra färgsättningen i rummet och ger rummet karaktär. För att få den i bruk, fick paret låta restaurera rökkanalen och sätta in en kamin i den.

Huset hade legat ute ett bra tag på marknaden, förmodligen för att det hade omfattande renoveringsbehov. Länge såg det ut som om ingen ville ta sig an detta stora projekt. Detta var helt klart till fördel för paret som bad att få återkomma när de sålt sin lägenhet. Lägenheten hade många spekulanter och äntligen kunde Mikael och Hanna meddela husets ägare att de kunde köpa det.

mönstrade tapeter i sekelskiftesvillan

Här sitter Vilhelm och Hanna och myser på favoritplatsen i köket och myser. Tapeten The Brook från William Morris & CO.

– Under tiden vi höll på att sälja vår lägenhet hade familjen som ägde huset blivit kontaktad av andra spekulanter, men de valde att sälja till oss utan budgivning. Det gjorde oss väldigt lyckliga för vi kände att vi hörde ihop med huset och det tyckte även de. Under kommande veckor besökte vi huset titt som tätt för att ta mått så att vi kunde skissa på olika renoveringsförslag, berättar Hanna och Mikael.

kök i lantlig sekelskiftesstil

I samband med att de byggde köket skruvade de dit rejäla krokar och integrerar trappan på så vis i köket genom att hänga kastruller/pannor där.

– Huset har bara haft tre ägare före oss och precis innan vi köpte det var ett av barnen från den första familjen på besök och kikade runt. Jag fick berättat för mig hur han tårögt berättat om hur han lärt sig krypa på de här golven. Det, och hela husets karaktär, har gjort att vi vill bevara de gamla fina detaljerna, säger Hanna.

När Hanna och Mikael tog över var renoveringsbehovet skriande. Det finns inte en endaste millimeter av huset som paret inte har rört. De första åren gjorde de inget annat än spackla, slipa, måla och hänga i byggnadsvårdsbutiker.

lantkök i sekelskiftesvillan

Hanna ville inte ha några överskåp i köket och fick med hjälp av en arkitekt en fantastiskt bra planlösning i köket, där ett klassiskt skafferi även fick plats.

– Vi brukar skoja om att våra barn är uppvuxna på Nacka Byggnadsvård. De har pratat om de goda syrliga karamellerna som finns där sedan de var riktigt små, säger Hanna.

Det första som hände när familjen flyttade in var att de upptäckte en fuktskada i den gamla glasverandan. När verandan renoverades flyttade hela familjen ner i källaren med ett rum och ett mindre badrum.

gjutjärnskamini sekelskiftesvillan

När familjen restaurerade huset valde de att sätta in en gjutjärnskamin med 100 år på nacken i verandan.

– Två kokplattor i tvättstugan fick agera kök, det var lätt kaotiskt men som tur var så glömmer man så lätt. Efter den perioden började en intensiv renoveringsfas då Micke och jag gjorde om alla ytskikt, tog ner väggar och fick skorstenen fixad så att vi kunde installera våra kaminer och få ordning på den öppna spisen där en kassett skulle installeras.

Hanna och Mikael gjorde mycket av arbetet själva men tog också hjälp av snickare. Efter några år kändes huset för litet och paret började skissa på en utbyggnad.

renoverat sekelskifteshus

Till vänster ser man original huskroppen, som i Hanna och Mickes vård har byggts ut med 90 kvadratmeter, en utbyggnad som smälter fint ihop med det ursprungliga husets attribut.

För att värna om originaldelens utseende och själ tog de kontakt med en arkitekt som hjälpte dem att rita ytterligare en huskropp som skulle byggas ihop med originalhuset med hjälp av en passage där entrén skulle placeras. Inspirationen till den nya huskroppen kom från ”hönshuset”, en byggnad på tomten som inte alls varit ett hönshus, men kallats just så. Tillbyggnaden skulle även bredda det befintliga köket där en platsbyggd soffa och ett efterlängtat skafferi ritades in.

gammeldags skafferi i sekelskiftesvillan

”Vi älskar vårt skafferi och det är så skönt att kunna bunkra upp och ha ordentligt med basvaror hemma.”

– Vi är oerhört tacksamma över vår arkitekt Torbjörn Lundells tålamod och kunskap. Han har verkligen varit en klippa och har stått ut med alla våra ändringar. Mitt i allt blev vi med barn igen och då var vi tvungna att tänka om, men i slutändan blev det jättebra. Hanna beskriver tillbyggnadsresan som ”lång och brokig”. Eftersom familjen väntade tillökning ändrades planerna, vilket krävde ett nytt bygglov. Dessutom blev det många turer kring materialvalen och kraven på att bygga miljösmart.

barnrum i lantlig stil i sekelskiftesvilla

Sängkojorna har byggts på grund av att man ville utnyttja ytan i kattvindarna på bästa sätt. Det stora skrivbordet som sitter mellan sängarna ger båda barnen gott om yta att sitta och pyssla vid eller göra läxor. Stolarna kommer från Hannas mormor och morfars hem.

– Det var alla de där små detaljerna som gjorde att det tog tid. När den stora utbyggnadsfasen började gick det hela relativt fort och jag kombinerade föräldraledighet med jobb hemifrån så att vi kunde vara på plats så mycket som möjligt, säger Hanna som bland annat driver en webbshop.

tak upp till nock med synliga takbjälkar i lantliga sovrummet

Hanna och Mikaels sovrum har tak upp till nock med synliga takbjälkar. Ett rum som andas frid och ro och inger en sakral känsla.

I dag andas familjen Östbergs hus en lantlig charm. Men i sovrummet finns en känsla av stan.

– Jag är ju i grund och botten en stadstjej som hade lite svårt med tanken på att lämna Stockholms innerstad, så när vi av en slump kom över gamla takbjälkar från rivningen av Klarakvarteren kändes det så rätt att sätta dem i vårt nya sovrum. Sovrummet är det enda i huset som skiljer sig lite från sekelskiftesstilen, det är lite råare. När jag ligger där på kvällen och tittar på takbjälkarna känns det nästan som om jag ligger i en vindsvåning i stan, säger Hanna och ler.

sekelskiftesvilla

Reportaget var med i Lantliv nr 1/2017, prenumerera på Lantliv

NUVARANDE Det charmiga sekelskifteshuset renoverades till drömhem
NÄSTA Rödvinsgryta med rådjur, sidfläsk och enbär