Renovering och heminredning
Paret längtade efter det ultimata gästhuset på strandtomten och till slut fick två gamla sommarstugor ge plats för en modern beach lounge.

Annika och Paul delar gärna med sig av sin oas som ligger bara ett stenkast från vattnet. Strandtomten är nu äntligen komplett för avslappnande dagar och långa kvällar med vännerna. Enligt Annika är det bästa av allt det senaste tillskottet – en beach lounge i skandinavisk design: ”Nu kan vi utnyttja att vi har en sjötomt på ett helt annat sätt. Vi ville ha ett funktionellt hus anpassat till livet vi lever i dag. De två gamla sommarstugorna som stod här innan kändes lite pluttiga med små fönster och många sovrum. Vi behövde bara ett sovrum och en stor social yta.”

HUSESYN
Här bor: Annika och Paul
Läge: Söder om Stockholm
Storlek: 40 kvadratmeter
Arkitekt: Arkitektkontoret Kjellander + Sjöberg
Byggtid: 6 månader. Totalt cirka 1,5 år inräknat planering och markarbete.
Kostnad: 1,6 miljoner kronor. Totalt cirka 3 miljoner kronor inklusive markarbete.

”Innan vi påbörjade projektet hade vi bott på tomten i över 20 år och hunnit fundera över vad vi behöver. I det stora boningshuset har vi byggt ganska mycket själva och haft olika entreprenörer som vi skulle medla mellan. Nu ville vi slippa göra jobbet själva. Vi hade en egen markentreprenör som byggde en ny väg, stöttade upp och förberedde marken. I övrigt har Sommarnöjen skött hela projektet och det har varit väldigt smidigt.”

Skandinaviska sommarvillor

Annika och Paul skissade på en lösning som de lämnade över till arkitekten. Tillsammans med hustillverkaren Sommarnöjen och arkitektkontoret Kjellander + Sjöberg arbetade de fram det perfekta huset för läget och syftet. ”Det är ett extra hus och vi har rättat oss efter det vi faktiskt behöver och inte det vi kan tänka oss. Det ska vara lagom”.

Från terrassen till bryggan är det mindre än tio meter. ”Hela idén var att vi ville vara ute mer och umgås, och huset är så nära ute man kan komma. Ytterväggarna på fasaden är rörliga och man kan dra för dem framför glaspartierna. Det är bra för det blir väldigt hett när solen ligger på. Dessutom slipper vi gardiner.”

När gästerna hjälper till med maten brukar de använda trädäcket som en stor arbetsbänk. De står då på gräsmattan och hackar grönsaker innan de går ner till uteköket som ligger vid bryggan.

Skandinaviska sommarvillor

Ofta fylls strandkanten framför det lilla huset av kajaker. ”Vi äger varsin kajak och våra vänner har egna som de brukar ta med. Vi har byggt en ny väg till huset så att de kan köra ner och lasta av sina kajaker där.”

Efter en uppfriskande tur på sjön sitter några av gästerna gärna på trädäcket och dinglar med benen över kanten. Andra tar plats i stolar eller lägger ut dynor för en liten pratstund medan kvällssolen speglas i sjön.

Vilfåtöljen med ribbor i sits och ryggstöd heter Sunderö och kommer från Ikea.

Skandinaviska sommarvillor

”Det är verkligen härligt när vi värmer upp den vedeldade poolen till 37 grader. Vi letade länge på nätet innan vi hittade den här med pensionärstrappa, som vi kallar det. Vi trodde den skulle vara lagom för sex personer men den var större än vi tänkt och det har bara varit positivt.”

Pergolan över poolen visade sig vara det ultimata taket. ”Vi pratade om att sätta glastak över men då blir det oerhört bullrigt och lite simhalls-känsla och det var vi inte ute efter – vi ville komma åt stillheten utomhus.”

Skandinaviska sommarvillor

Den moderna fasaden kamouflerar. ”Boningshuset är traditionellt målat i rött och vitt. Och eftersom det nya huset ändå skulle blir ett helt annat hus i formen så kunde det lika gärna ha en annan färg. Med mörk fasad smälter det in i naturen och syns inte från sjön. Det är ett hus med mycket fönster samtidigt som det är ganska diskret.”

Skandinaviska sommarvillor

Hela sidan som vetter mot vattnet är av glas och i vardagsrummet öppnas det upp i hörnet. Det finns även en skjutdörr mellan sovrum och vardagsrum.

Det lilla fönstret över köksdelen har utsikt över örtträdgården. ”Vi har fått stötta upp tomten litegrann och då passade vi på att plantera örter i sluttningen bakom huset.”

Skandinaviska sommarvillor

Intill örterna har Annika och Paul byggt in sittbänkar med milsvid utsikt, vilket ger en känsla av att man sitter mitt i grönskan.

I den övriga trädgården växer träd och blommor hela året – det rosa körsbärsträdet välkomnar våren och japansk lönn bidrar med extra färgprakt under hösten. På den korta sträckan mellan huset och sjön växer både pil, avenbok, björk och den lite mindre tårbjörken.

Skandinaviska sommarvillor

Soffbordet Steel ingår i serien Posh Collection och finns hos Posh Living. Fåtöljen i Rotting heter Monet och kommer från Sika Design, men säljs också hos Svenssons i Lammhult.

Skandinaviska sommarvillor

Kaminen och den vedeldade poolen är viktiga element för att till fullo kunna njuta av de olika årstiderna. ”I vintras bjöd vi in till skridskoåkning på sjön. Då hade vi också fördrink på trädäcket och lagade mat tillsammans.”

Skandinaviska sommarvillor

Sovrummet är ett krypin med storslagen utsikt via skjutbara glaspartier. Rummet delas av mot vardagsrum med hjälp av en vit skjutdörr som sparar yta. Hela huset har genomgående vitmålade väggar med liggande träpanel.

En detalj är att huset inte har golvlister vilket gör det mer lättstädat. ”Det verkar vara väldigt svenskt med golvlister, som egentligen bara behövs när man har misslyckats med sammansättning mellan golv och vägg. Sedan är det träväggar som vi kan spika i var vi vill. Om man väljer en gipsvägg måste man ju ha en golvsockel som skyddar mot saker som dammsugare, men det slipper vi.”

”Just nu har vi inga projekt på gång eller ens planer på att lägga till något. Vi är nöjda med allt”, avslutar Annika, som ser fram emot lediga dagar på hemmaplan med Paul och vännerna.

Läs mer:
Attefallshus: Lev stort i små hus i sommar
11 underbara hus som får dig att längta efter sommaren
Skandinavisk utomhusdesign

Renovering och heminredning
NUVARANDE Sommarparadis ett stenkast från stranden
NÄSTA Gör en vacker vas av mässingsmuttrar