snickarglädje i skärgården

Snickarglädje i skärgården

Av Mari Strenghielm Foto Lina Östling
När Emma och Mikael lämnade innerstadslyan hamnade de i en 
gammal grosshandlarvilla i Stockholms skärgård. Här fanns originaldetaljer, snickarglädje och knarr i trägolvet. Och framför allt fanns havsutsikten som de längtat efter så länge.

FÖLJ MED LANTLIV PÅ EN HÄRLIG RIDRESA I PORTUGAL I SEPTEMBER

 

Det pampiga huset från 1883 ligger längst ut på en slingrig liten grusväg utanför Nacka. Området har både fast- och fritidsboende och grusvägarna inbjuder till härliga barnvagnspromenader.

snickarglädje i skärgårdenSovrum, vardagsrum och kök ligger i fil och har en härlig utsikt över vattnet. Ljuset flödar in genom de stora fönstren och får fikonträdet att trivas. Emma och Mikael inreder gärna med gamla ting som har en historia. Thonetstolen och Chesterfieldsoffan är båda auktionsfynd.

Grosshandlarvillans nedre plan blev familjens hem när de började leta nytt boende. Emma Johanssons och Mikael Hedenborns första gemensamma bostad var en charmig lägenhet i Vasa­stan i centrala Stockholm. När sedan lille Carl-Philip kom till världen upptäckte de att boendet var alldeles för opraktisk för en barnfamilj. Paret fick då nys om ett nybygge på Kvarnholmen i Nacka kommun och bestämde sig för att slå till på en lägenhet där. Men det blev ett tidsmässigt glapp mellan försäljningen av den gamla lägenheten och tillträdet till den nya.

snickarglädje i skärgårdenEmma sätter upp minnen och fina bilder på väggen i köket, husets hjärta, och låter väggen vara föränderlig.

Den unga familjen letade efter en tillfällig lösning och Emma kunde inte tro sina ögon då hon hittade en hyreslägenhet i en vacker grosshandlarvilla med lantligt läge vid havet. Emma, som var föräldraledig från sitt jobb som marknadskommunikatör inom byggbranschen, ville gärna passa på att komma bort från storstaden ett tag. Mikael, egen företagare inom profilreklam, hade möjlighet att jobba hemifrån en hel del och tyckte även han att det var en bra idé.

snickarglädje i skärgårdenI det här hemmet märks intresset för auktioner. Det lilla bordet är köpt på gårdsauktion i Småland, medan stol och soffa är inropade på Bukowskis Market. Utanför dörrarna väntar balkongen med havsutsikt.

Livet i grosshandlarvillan blev en skön paus från stan i väntan på det nya boendet.

– Den där ångesten med tidsglappet har lustigt nog bara lett till någonting positivt. Eftersom vi bara hyr så behöver vi inte ha dåligt samvete över renovering, gräsklippning och annat, som vi hade haft om vi hade ägt huset. Nu kan vi bara fokusera på att ha en härlig tid tillsammans, berättar Emma när vi hälsar på i huset vid havet.

snickarglädje i skärgårdenÄrvt, vackert porslin får synas och ger en härlig gammaldags charm.

Hemmet har genomgående gamla, vackra, oljade trägolv som är fina till de vitmålade väggarna och de ljusa, tidsenliga snickerierna. Här har man renoverat och moderniserat med varsam hand och bevarat de gamla eldstäderna. I vardagsrummet står en vacker kakelugn som används flitigt vintertid och i köket finns en gammal vedspis. Även sovrummet har sin värmande kakelugn kvar.

Emma och Mikael boade snabbt in sig här och skapade ett varmt, personligt och charmigt hem där en modern ton balanseras väl av gammaldags charm, antika möbler och blommor från den lummiga trädgården. I stället för att köpa en massa nytt och dyrt försöker Emma och Mikael att i möjligaste mån handla på loppisar, Blocket och auktioner. Båda är väldigt förtjusta i gamla ting med en historia och gillar en blandning av ärvt och loppisfyndat.

snickarglädje i skärgårdenEmma kommer från Småland och är uppväxt med att gå på auktioner på helgerna. Intresset har hållit i sig in i vuxen ålder och hon försöker alltid hinna med någon auktion då hon hälsar på familjen hemma i Småland. I Stockholm har hon i stället riktat in sig på nätauktioner.

– Det är ju så smidigt att kunna sitta hemma och handla så fina saker! Särskilt nu när vi bott en liten bit utanför stan ett tag.

Bukowskis Market är en favorit när det gäller nätauktioner och där har Emma hittat många fina saker och möbler, bland annat den vackra Chesterfieldsoffan och Thonetstolen.

Familjen hittar även en hel del möbler på Blocket, där man kan fynda designklassiker.

– Det är lite lustigt, men när jag tänker efter så är den enda ny­inköpta möbeln Carl-Philips babysäng från Stokke!

Emma och Mikael är intresserade av inredning båda två och har även det gemensamt att de nästan bara går på känsla när de inreder.

– Tycker vi att det känns bra så är det rätt. Men det måste ju vara praktiskt också, särskilt nu med barn i familjen, säger Emma.
Emmas Instagram: @whatdecoratesmyday

Andra har också läst:

skärgårdshus i sekelskiftesstil

Vacker sekelskiftesstil i det nybyggda skärgårdshuset

Titta in i skärgårdsdrömmen och inspireras

Hälsingegård till salu, 1600-talsgård

Underbar gammal Hälsingegård till salu

Titta in i den praktfulla gården!

gård i sörmland

En drömgård i sörmland

På Nergården har Johan och Niklas förverkligat en livsdröm. Med stor fantasi har de tagit tillvara gamla ting och skapat en harmonisk oas alldeles intill den lilla sörmländska sjön Sillen

BS_Oxstallet-6

Titta in i det renoverade stallet som blev till arbetsstudio

När arkitekten Daniel Fagerberg hittade det gamla vitputsade stallet visste han att han hade hittat rätt. Här skulle han kunna både bo och arbeta

Stationshus, 1800-tal, med hörntorn

Supercharmigt stationshus med torn till salu

Nu säljer Kalmar kommun Trekantens järnvägsstation. Ett charmigt 1800-talshus med hörntorn där tiden har stått stilla sedan 1968