Femte generationen har förvandlat den gamla släktgården till något alldeles extra. Edyta och Marcus har låtit husets ursprung tala. Med timmerväggar, bjälkar, trägolv och en rogivande inredning har de gett huset den gamla charmen tillbaka.

Läs också: Lantligt drömhus med skogen som granne

exterior_edyta_mariannelund

Nattens snöfall har bäddat in gården i ett vitt täcke.

Familjen Hammars faluröda gård ligger inbäddad i ett tjockt lager snö. Under natten har det kommit pudersnö som yrt runt och drivit igen gårdsplanen. Marcus har varit uppe tidigt och skottat sig fram för att kunna ta sig till jobbet. Himlen är mörk och tung och snön hänger i luften. Det är bitande kallt. Röken bolmar ur skorstenen eftersom det eldas friskt i vedspis och kakelugn.

06edyta_mariannelund

Det blir många vändor till vedboden för Edyta och familjen vintertid.

Edyta är just på väg in efter att ha gått ett par vändor till vedboden och gårdens katter skuttar ystert runt hennes ben.

08edyta_mariannelund

Katterna Victoria och Morris både äter och sover i den gamla ladugården.

– Jag älskar tystnaden här på landet. Det finns ingen trafik som stör friden. Ingen stark gatubelysning som stör himlavalvet ovan. Under vinterhalvåret är stjärnhimlen fantastisk, verkligen balsam för själen. Jag älskar den härliga friska luften, tystnaden i skogen. Det är underbart att bo så fritt och lantligt med naturen omkring sig. Här har jag möjlighet att ladda mina batterier, få energi och kraft, säger hon och fortsätter:

– Det är härligt att kunna gå ut i naturen och plocka in grenar, blad, kottar och så vidare som jag sedan använder i något stilleben, en dukning eller ett blomsterarrangemang. Det är en ynnest att få bo på landet omgiven av naturen. Det spelar ingen roll vilken årstid det är, för naturen bjuder alltid på något, säger Edyta.

05edyta_mariannelund

Det gamla uthuset används i dag som vedbod.

Hennes och Marcus faluröda gård med vita knutar ligger idylliskt strax utanför småländska Mariannelund, omgiven av åkrar, skog och ängar. Här råder en Bullerbykänsla med tre faluröda hus på rad, där alla känner alla.

10edyta_mariannelund

Gården har drivits som lantbruk i många generationer och det finns två ladugårdar på ägorna.

Gården är från 1700-talet och är från början en timrad tvillingstuga, bostad åt två familjer, och kom i familjens ägo 1869 då Marcus farmors mormor och morfar köpte gården. Marcus farmors bror köpte gården 1960 och det var först då som bostaden moderniserades med vatten, avlopp och isolerade väggar. I slutet av 1970-talet byggde man till huset och satte in ett badrum.

26edyta_mariannelund

Såväl 1700-talsspisens vackra murstock som väggarnas timmer var tidigare täckta av brädor och många lager tapeter.

När Marcus köpte gården 2003, var större delen av ovanvåningen oinredd. För att kunna använda övre plan som bostadsyta lyftes väggar och golv. Tidningspapperet som man använt att isolera med förr i tiden togs bort och ersattes med modern isolering. 2006 drogs det in ett vattenburet system i huset som tidigare värmdes upp med direktverkande el och eldstäderna. Edyta har alltid drömt om att hitta spår efter dem som bott här tidigare.

– När Marcus lyfte de vackra golvtiljorna lyckades han hitta brev från 1700- och 1800-talen undangömda under just dessa. Vilken lycka! Så fantastiskt att hitta dessa gamla skatter som visar dåtidens historia och livet på gården. Större delen av ovanvåningen användes som byskola från att det blev allmän skolplikt i Sverige 1842 fram till slutet av 1800-talet, berättar Edyta.

19edyta_mariannelund

Köket har fått golv, färg och foder i samma stil som resten av huset. Fotogenlampan och 1800-talsbordet är köpta på auktion.

På bottenplan finns badrum, kök, matsal och vardagsrum och en fin hall med trappa till ovanvåningen. På övre plan finns hall, ett stort badrum och fyra sovrum.

25edyta_mariannelund

Vardagsrummet blev ljusare sedan det låga masonittaket avlägsnats och en dubbeldörr satts in.

Sedan Edyta flyttade in 2012 har huset genomgått en rad förändringar, då stilen i huset tidigare bestod av en brokig blandning av olika tidsepoker med tapeter i olika kulörer, som engelskt rött, ockragult och grönt.

31edyta_mariannelund

Det vackra hörnskåpet har stått orört sedan huset byggdes på 1700-talet. Hundra år senare var rummet skolsal för byns barn.

I dag är rummen inredda med möbler och ting med patina och känsla. Edyta har fyndat på loppisar och auktioner, men mycket fanns redan i den egna ladugården.

29edyta_mariannelund

Familjen har även tagit fram takbjälkar i sovrummet på den gamla vinden.

– När jag flyttade in var vi i behov av ytterligare ett sovrum och valde då att renovera vårt sovrum genom att öppna upp till nock och ta fram de gamla rustika takbjälkarna och den vackra timmerväggen som dolde sig bakom tapet och spånskivor. Vi satte upp en skiljevägg så vi fick två sovrum.

34edyta_mariannelund

5-åriga dottern Tindra sover i en växasäng som Edyta fyndat på loppis. Skåpet är från 1800-talet.

Dörrar, lister och golvfoder har återskapats i gammaldags stil med originaldetaljerna i huset som förlaga. Förvandlingen av sovrummet gav mersmak och snart har vi renoverat hela huset.

13edyta_mariannelund

Takkronan i salen är av smide. Det är en present från Edytas föräldrar.

Eftersom både Edyta och Marcus jobbar mycket har de valt att leja ut renoveringen.

11edyta_mariannelund

Salen har en gammaldags känsla med sitt slagbord med originalfärg från 1700-talet. Stolarna är arvegods från Edytas farmor. Tallrikshyllorna har Edytas pappa snickrat.

– Vi har stått för idéerna och hantverkarna har förverkligat dem. Renoveringen har fått ta tid då vi har renoverat vårt hus varsamt, då det är väldigt viktigt för oss att bevara stämningen och känslan i huset. Vi har bevarat det som går. Jag blir så oerhört rörd då jag tänker på alla de människor som bott här. Och av respekt för dem och husets historia vill vi att huset ska andas förr i tiden. Näst i tur att bygga står en glasveranda på 50 kvadratmeter med spröjsade fönster och plats för både matbord och hall.

– Här kommer det att finnas rum för hela släkten. Samtidigt renoverar vi köket och bygger upp en gammaldags spis med spiskåpa, vedspis och en öppen spis. Köket kommer att bli platsbyggt med köksö, säger Edyta.

Läs också: 

NUVARANDE Varsamt renoverad 1700-talsgård
NÄSTA Mjukt tunnbröd